Orechová vianočka
Orechová vianočka

Orechová vianočka

ancicka - fotkaancicka, 28. apríla 2019
Orechová vianočka
Foto: ancicka

Takúto vianočku si môžete upiecť hocikedy aj na raňajky.

10
porcií
50 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

250 ml
100 g
125 g rozpustené
2 ks
1/2 ČL
250 g
400 g
1/2 kocky
hrsť (vopred namočené v rume)
100 g mleté
Na potretie:




Postup

  1. 1

    Vopred si namočím hrozienka. V miske si pripravím cesto - postupne pridám suroviny s kváskom (mlieko + cukor + rozdrobené droždie) a vypracujem hladké cesto. Nechám na teplom mieste nakysnúť.

  2. 2

    Hrozienka scedím a rum odložím do ďalšieho pečenia. Vykysnuté cesto si dám na pomúčenú dosku, roztlačím a doň zapracujem hrozienka.

  3. 3

    Cesto si rozdelím na určitý počet dielov, podľa toho z koľkých prameňov chcete pliesť, ja robievam z 5 prameňov. Najskôr si spravíme 5 rovnakých dielov a z tých urobíme rovnaké guľky. Každú guľku rozšúľam asi na 50 cm. Z troch upletiem vrkoč a 2 zatočím do povrázka. Vrkoč v strede dlaňou trochu zatlačím a na vrkoč položím cesto z 2 prameňov.

  4. 4

    Vianočku preložím na vymastený plech, prichytím špáradlami, nechám aspoň 20 min podkysnúť, potriem žĺtkom zmiešaným s troškou mlieka a upečiem. Prvých 5 minút na 240 °C a potom 30-40 minút na 170 °C. Pokiaľ už má farbu a nie je dopečená, prikryjem alobalom, aby sa nespiekla. Dobrú chuť!!!

Diskusia k receptu

garanco
Vianočku - veľkonočku - pečiem už niekoľko rokov s hrozienkami ( len ich nenamáčam v rume, iba ich na chvíľu nechám v studenej vode namočené ), orechy ( asi 50 g. ) pokrájam na kúsky veľké ako hrozienka a s hrozienkami ich pridám ku koncu miesenia. Orechy sú v nej veľmi chutné a cítíš pod zubami, že sú tam -:))
lorak40
Je veľa receptov na vianočku,to nebudem komentovať ale jedna vec mi v recepte nesedí.Prečo rum odkladať.Ja by som ho pridal do cesta.Pri pečení sa alkohol odparuje a vianočku nafúkne.Druhá možnosť je vypiť ho.Ja volím druhú možnosť. Dobrú chuť prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia