Gaštanový zákusok
Gaštanový zákusok

Gaštanové gule „Gýmeš“

Erika Nogová
majiteľka siete cukrární Alžbetka so sídlom v Novej Bani, 18. apríla 2019
Gaštanové gule „Gýmeš“
Foto: Pravda - Ivan Majerský
6
porcií

Suroviny

Penový korpus:
3 ks
300 g
Piškótový korpus:
2 ks
100 g
100 g
1/2 KL
Šľahačkový gaštanový krém:
150 g (živočíšna)
150 g (rastlinná)
100 g
200 g
Maslový gaštanový krém:
200 g
100 g (alebo Hera)
100 g
Na dokončenie:
500 g kvalitná




Postup

  1. 1

    Penový korpus: Suroviny šľaháme nad parou do zhustnutia, kým sa cukor rozpustí. Po 20 minútach zložíme z pary a šľaháme ešte 10 minút ručným mixérom. Hmotu striekame cukrárskym vreckom na papier na pečenie do tvaru koliesok s priemerom asi 2 cm. V teplovzdušnej rúre sušíme 2 hodiny pri teplote 70 °C.

  2. 2

    Piškótový korpus: Žĺtky a cukor spolu vyšľaháme, zvlášť vyšľaháme bielky. Polohrubú múku a prášok do pečiva zmiešame, pridáme do žĺtkovej hmoty a zľahka primiešame sneh z bielkov. Rúru vyhrejeme na 200 °C, cesto vylejeme na papier na pečenie a upečieme korpus. Po jeho vychladení vykrajujeme pohárikom s priemerom asi 3 cm kolieska.

  3. 3

    Šľahačkový gaštanový krém: Smotany spolu vyšľaháme elektrickým šľahačom, pridáme vaječný likér a zašľaháme. Ochutenú šľahačku napokon postupne pridávame do vyšľahaného gaštanového pyré.

  4. 4

    Maslový gaštanový krém: Všetky suroviny spolu vyšľaháme.

  5. 5

    Do silikónovej formy s polguľovitými formičkami nastriekame pomocou cukrárskeho vrecka šľahačkový gaštanový krém, položíme naň koliesko z piškótového cesta, nastriekame gaštanový maslový krém a na to položíme vysušené penové koliesko. Takto postupne naplníme všetky formičky. Po naplnení dáme na deň do mrazničky. Zákusok sa môže takto pripraviť aj 5 dní pred samotným dohotovením.

  6. 6

    Dokončenie: Rozpustíme 500 g kvalitnej čokolády. Dbáme na to, aby sme čokoládu neprehriali – nesmie mať teplotu viac ako 40 °C. Silikónovú formu vyberieme z mrazničky, vylúpneme polguľovitý polotovar z formy a na mriežke ho polejeme rozpustenou čokoládou a necháme stuhnúť. Zdobíme čerstvým ovocím, farebnými perličkami, čokoládovými hoblinami. Gule môžeme polievať rôznymi glazúrami.

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept, zvláště plnky!
martamm
Oekny recept, zaujimalo by ma, kde kupim tie formy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia