Citrónový zákusok
Citrónový zákusok

Citrónové kocky

Erika Nogová
majiteľka siete cukrární Alžbetka so sídlom v Novej Bani, 17. apríla 2019
Citrónové kocky
Foto: Pravda - Ivan Majerský
70 minút
príprava

Suroviny

Cesto (2x):
4 ks
4 PL
 PL
1 KL
Stredné cesto:
5 ks
250 g
10 PL vlažná
250 g
1/2 bal.
Rozvar:
500 ml
200 g
50 ml
z 1/2 citróna
Vanilkový krém:
2 bal.
600 ml
200 g
500 g
Navrch:
1 bal.




Postup

  1. 1

    Cesto: Bielky a kryštálový cukor vyšľaháme dotuha, pridáme postupne žĺtky, polohrubú múku a prášok do pečiva. Takto pripravíme dve cestá, ktoré upečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie – každé zvlášť. Rúru vyhrejeme na 180 °C a pečieme 15 minút.

  2. 2

    Stredné cesto: Žĺtky vyšľaháme s cukrom, postupne pridáme vlažnú vodu a ešte šľaháme. Sneh zo zvyšných bielkov vyšľaháme zvlášť. Múku zmiešame s práškom do pečiva a postupne, striedavo so snehom vmiešame vareškou do žĺtkovej zmesi. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme na 180 °C 15 minút.

  3. 3

    Rozvar: Vodu a kryštálový cukor rozvaríme, kým sa cukor nerozpustí, pridáme citrónový sirup a šťavu z citróna. Týmto rozvarom polejeme stredné – hrubšie cesto.

  4. 4

    Vanilkový krém: Zlaté klasy rozmiešame s mliekom a dáme variť s cukrom. Uvaríme puding. Do vychladnutého pudingu pridáme maslo.

  5. 5

    Na jedno tenké cesto dáme polovicu vanilkového krému, potom položíme stredné cesto poliate rozvarom, naň rozotrieme druhú polovicu vanilkového krému a položíme druhé tenké cesto. Polejeme citrónovou polevou prifarbenou zelenou potravinárskou farbou.

Diskusia k receptu

martamm
Vyzeraju naozaj genialne, spravim ich k Velkej noci, tesim sa na svieze citronove madkrtenie :)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia