Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Koláč Gavalier

eruska25 - fotkaeruska25, 7. apríla 2019
Koláč Gavalier
Foto: Eruska25

Jednoduchý hrnčekový koláč s tvarohom a čokoládovým lekvárom.

20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
1 hrnček
1 bal.
1 hrnček
1/2 hrnčeka
2 hrnčeky
1 bal.
Tvaroh:
250 g
1 PL
Čokoláda:
150 g
4 PL




Postup

  1. 1

    Vyšľaháme vajíčka, kryštálový a vanilkový cukor. Postupne pridáme ostatné suroviny, citrónovú kôru používam Dr.Oetker, keďže citróny sú chemicky ošetrované. Vylejeme ma vymastený a múkou vysypaný plech, môj má rozmery 34 x 36 cm. V jednej miske roztopíme čokoládu v mikrovlnke a primiešame lekvár. V druhej miske zmiešame tvaroh s cukrom.

    Koláč Gavalier - obrázok 1
  2. 2

    Na cesto robíme lyžicou biele a tmavé kopčeky.

    Koláč Gavalier - obrázok 2
  3. 3

    Upečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C 20 - 25 minút.

    Koláč Gavalier - obrázok 3
  4. 4

    Pocukrujeme cez sitko práškovým cukrom, nakrájame a . . . . chutil všetkým.

    Koláč Gavalier - obrázok 4

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, moc se mi líbí kombinace čokoláda, slivkový lekvár. Dělám podobný koláč, určitě vyzkouším podle tebe! Díky za sdílení, jsi šikulka!
atulienka
Rada robím hrnčekové recepty, som za ne vždy vďačná. Tento vyskúšam, keď pôjdem k priateľom na chalupu. Iste si všetci pochutíme.
eruska25
Ďakujem za milé komentáre, verím, že Gavalier nikoho nesklame.
zdensk
Dnes som koláč upiekla, chuťovo je vynikajúci. Dala som hnedý cukor, ktorý zvyčajne menej osladzuje, tak som dala o tretinu viac a mám dojem, že som ho dokonca až presladila ale pravda je, že to tvrdím vždy a ostatní mi hovoria, že sa mi to vždy len zdá:) Predsa len mám aj otázku - všetok ten tvaroh a lekvárová čokoláda mi klesli až úplne na spodok, pod cesto na plech. Možno som dávala príliš veľké a ťažké kôpky alebo čosi podobné. Skúšali ste to cesto už aj predpiecť na pár minút a až potom dávať "plnku"? Je možné, že to nie je zrovna dobrý nápad, keďže ide o piškótové cesto. Poprosím Vás o radu.
eruska25
@Zdensk (4.5.2019 18:24)
Reagujem na komentár, ja som v sobotu zase koláč piekla, robila som malé kôpky a teda ich je viac. Niektoré klesli dole, ale nie až pod cesto. Určite by som cesto nepredpekala, treba robiť menšie kôpky. Čokoládu som dala polovicu 40 percentnú a polovicu 78 percentnú.



1x haji
viera1
@Zdensk (4.5.2019 18:24)

Je to variácia piškótového cesta a ja ho mám tu:  varecha.pravda.sk/recepty/bublanina-pre-zaciatocnikov/840...

Len dávam na ten rozmer plechu tri vajcia,cukru stačí 2dl + šľahačková smotana 0,25l (stačí aj 2dl mlieka+0,5dl oleja).Je možné,že si vajcia prešľahala a cesto ti zredlo.Vajcia šľaháme len do chvíle,kým sa nezačnú robiť bubliny a cukor je ešte medzi prstami celkom nerozpustený.Raz sa mi sťažovala jedna,že sa jej nepodaril a nakoniec som zistila,že vajcia šľahá pod deklom,aby jej nezastriekalo linku ...a to bola chyba.Prvých pár otáčok si prekryjem misu utierkou.Podstatou úspechu je dostať do cesta vzduch.Táto bublanina má toľko variácií,že s ním neskúsená kuchárka vydrží dlho rodine uspokojiť chuť na sladké.U nás je naj s višňami a kakaom v ceste (píšem v diskusii).Robievam aj slivkovú so škoricou,len polené slivky a aj marhule sa dávajú kožou dole.U tejto bublaniny je výhodou to,že do nej nejde maslo a výsledok je totožný.
zdensk
dakujem za reakcie obom, pravda je, ze som sa s tym pecenim ponahlala, chcela som to mas sup sup z krkua kôpky z plnky som robila zrejme vacsie ako by sa patrilo aj ako by si to pytalo, navyse som sneh slahala pod deklom presne kvoli tomu bordelu v kuchyni, ani mi len nenapadlo, ze aj to moze byt chyba:(
no co, clovek sa uci cely zivot a niekto si hadam aj zapamata:))) pekny den prajem
1x radost
kucharka
Gavalier je to teda ohromny! A jednoduchsi uz hadam ani nemoze byt...
Dnes upeceny, na fotke je akurat vybrany z rury, uz len posypat praskovym cukrom a k salke s cajom ako stvoreny... vonku je tak akosi uprsano, o to nam bude lepsie chutit.
Dakujem za recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia