Opečený pstruh
Opečený pstruh

Pstruh lososovitý s dipom z masla a medvedieho cesnaku

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 3. apríla 2019
Pstruh lososovitý s dipom z masla a medvedieho cesnaku
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

1 kg
1 vetvička
240 g
80 ml
4 ks
160 g
2 viazaničky




Postup

  1. 1

    Pstruha očistíme a dôkladne vyfiletujeme, umyjeme, osušíme a rozdelíme na štyri časti.

  2. 2

    Maslo na omáčku (180 g) necháme v hrnci jemne zhnednúť. Biele víno s celým korením necháme zredukovať na polovičku. Žĺtky zmiešame so zredukovaným vínom, osolíme a šľaháme nad parou do vytvorenia hustej peny. Odstavíme z ohňa. Do žĺtkovej peny postupne zašľaháme zhnednuté maslo. Do hotovej omáčky pridáme umytý a nasekaný medvedí cesnak.

  3. 3

    Do rozohriatej panvice pridáme olej a tymian. Pstruha opekáme najskôr kožou nadol, po dvoch minútach opatrne otočíme a dopečieme. Rybu vyberieme na papierový obrúsok. V tej istej panvici roztopíme zvyšné maslo a pridáme umyté a prekrojené reďkovky. Krátko prehrejeme, osolíme a okoreníme. Na taniere rozdelíme omáčku, uložíme pstruha a glazované reďkovky.

Diskusia k receptu

boxik
Označenie „pstruh lososovitý“, s ktorým sa môžu zákazníci stále častejšie stretnúť v našich obchodoch, je podle rybárov mätenie zákazníkov. Takýto druh ryby vôbec neexistuje. Nejedná se o zvláštny druh ryby, ale ide v praxi o pstruha duhového. „Pri krmení tohoto pstruha se používá krmivo s prídavkom takzvaného astaxanthinu. Pridaná hodnota tam nie je, je to iba optický efekt“ . V praxi je teda „pstruh lososovitý“ vlastne zafarbený pstruh, který je ovšem drahší než „obyčajný pstruh“ a o to ide.
Uvádzam to iba ako zaujímavú informáciu ,ak niekomu zafabený pstruh chutí je to iba jeho vec.
2x evanaaa a dr




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia