Pečená morka
Pečená morka

Pečená morka plnená zmesou pečene, gaštanov a špenátu

Matej Homola
šéfkuchár Hotela The Grand Vígľaš****, 18. marca 2019
Pečená morka plnená zmesou pečene, gaštanov a špenátu
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Morku si pochvaľujú vo všetkých končinách sveta. Určite aj preto, že mäso obsahuje dvakrát toľko železa ako kuracina, ale pritom málo tuku. Je ľahko stráviteľné, čo Zobraziť celý popisMorku si pochvaľujú vo všetkých končinách sveta. Určite aj preto, že mäso obsahuje dvakrát toľko železa ako kuracina, ale pritom málo tuku. Je ľahko stráviteľné, čo sa dnes cení nad zlato. Navyše z jednej morky pripravíme jedlá na celý deň. Od raňajok po neskorú večeru. Od studených predjedál cez polievky po hlavné jedlá či chuťovky k vínu a pivu.

6-8
porcií
30 minút
príprava
200 minút
na 160-190 °C

Suroviny

1 ks (cca 3 kg)
400 g
300 g (predvarené)
125 g čerstvý
100 ml
6 ks
4 ks
300 ml
100 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Plnka: Rožky nakrájame na malé kocky, pridáme pečeň nakrájanú na malé kocky, posekané gaštany, najemno nasekanú petržlenovú vňať a špenát. Osolíme, pridáme mletý muškátový oriešok, koňak, smotanu a žĺtky a vymiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho vmiešame do plnky.

  2. 2

    Morku umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme. Stehná a prsia prešpikujeme slaninou.

  3. 3

    Morku naplníme pripravenou plnkou. Morku zašijeme, aby plnka nevytekala, preložíme na pekáč a podlejeme bielym vínom. Zakryjeme a pečieme pri 160 °C 3 hodiny. Po 3 hodinách odokryjeme a zapekáme pri 190 °C 15 – 20 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia