Malinový koláč
Malinový koláč

Koláč s malinami a bielkovou plnkou fotorecept

elenas - fotkaelenas, 11. marca 2019
Koláč s malinami a bielkovou plnkou (fotorecept)
Foto: elenas

Veľmi chutný a jemný koláčik.

18
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
100 g
400 g
200 g
1,5 ČL
1 PL
Plnka:
5 ks
štipka
150 g
1 bal.
40 g (1 bal.)
50 ml
250 g (mrazené alebo čerstvé)




Postup

  1. 1

    Preosiatu múku premiešame s cukrom a práškom do pečiva. Pridáme chladené maslo, nakrájané na kocky. Zmes spolu rozmrvíme prstami (alebo aj kuch. robotom) na mrveničku a pridáme žĺtky. Všetko spolu rýchlo premiešame, cesto nemiesime príliš dlho ale skôr ho pozbierame dohromady do jednej kopy. Cesto rozdelíme na dva diely približne na 2/3 a 1/3. Menšiu časť zabalíme do potravinovej fólie a dáme stuhnúť do chladničky.

    Koláč s malinami a bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Väčšiu časť cesta som ešte trochu rozmrvila a pridala kyslú smotanu, cesto je potom jemnejšie a lepšie sa s nim pracuje. Rýchlo zamiesime cesto. Na spodok obdĺžnikovej formy (ja som použila 25x35 cm) som dala papier na pečenie a roztlačila naň cesto (pomohla som si malým valčekom). Cesto poprepichujeme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej na 180 °C rúry na cca 15 minút.

    Koláč s malinami a bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Menšiu časť cesta v chladničke skontrolujeme a ak nie je ešte stuhnuté dáme ho na niekoľko minút do mrazničky.

    Koláč s malinami a bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si plnku. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na jemný sneh, potom postupne pridávame práškový a vanilkový cukor a šľaháme na tuhy a lesklý sneh. Keď sneh je hotový, pridáme Zlatý klas, premiešame (ja som ho jemne zamiešala na pomalých otáčkach mixérom).

    Koláč s malinami a bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridáme olej a zľahka premiešame silikónovou lopatkou. Zmes preložíme na upečené a vychladnuté cesto a rovnomerne rozotrieme.

    Koláč s malinami a bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na bielky rozložíme maliny (ja som použila mrazené ale môžu byť aj čerstvé alebo aj iné ovocie) a jemne ich zatlačíme do plnky. Vyberieme z mrazničky zvyšok cesta a nahrubo ho nastrúhame navrch koláča. Koláč dáme piecť do vyhriatej na 180 °C rúry na cca 30-40 minút.

    Koláč s malinami a bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený koláč necháme vychladnúť a nakrájame na kocky, vrch môžeme posypať práškovým cukrom.

    Koláč s malinami a bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Chutí výborne!

    Koláč s malinami a bielkovou plnkou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

evia
To spodné cesto je už upečené a navrch ide sneh s ovocím. Nespáli sa to spodné cesto, keď sa bude piecť ešte 30-40 minút? Spodnému cestu stačilo 15 min. na upečenie, vrchné - postrúhané sa pečie tak dlho? Nie je to omyl? Inak koláčik je určite chutný a budem ho robiť.
elenas
@Evia (12.3.2019 08:05)

Nie je to omyl:) Spodné cesto na začiatku sa len trochu zapečie, potom vychladne, keď ho dáme späť spolu s plnkou, pripáliť sa nestihne. 30 - 40 min. je orientačný čas podľa vlastnej rúry, vrch by mal dostať trochu zlatistú farbu. Druhý krát (s plnkou) som dala piecť o úroveň nižšie ako stred rúry a nič sa nespálilo, nechaj piecť len 25-30 min a uvidíš.
1x haji
haji
@Evia (12.3.2019 08:05)
Není to první, ani poslední recept, kdy se spodní těsto rozpeče. Nejde tak o spodní stranu, nejbližší plechu, ale o stranu, která doléhá na druhou vrstvu. Ta když se zapeče, víc se vysuší. Následná vrstva pak lépe ztuhne a spolu s horním těstem se úspěšně upeče. Z fota jde poznat, že spodní díl je ok. Kdo nevěří, může péct cugrund. A porovnat, jak mu to vyšlo.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia