Kváskový bezlepkový chlieb
Kváskový bezlepkový chlieb

Kváskový bezlepkový chlieb fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 3. marca 2019
Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept)
Foto: elisticka

V poslednej dobe je moderný kváskový chlebík, tak som si založila kvások a upiekla bezlepkový chlebík... je vynikajúci, tak sa chcem s ním podeliť Zobraziť celý popisV poslednej dobe je moderný kváskový chlebík, tak som si založila kvások a upiekla bezlepkový chlebík... je vynikajúci, tak sa chcem s ním podeliť aj tu pre varecháčov.

15
porcií

Suroviny

440 g
400 ml vlažná
2 kl
3 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások, múku, vodu, soľ a olej.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske si večer zarobíme z 3 PL kvásku a 200 g múky a 400 ml vlažnej vody rozkvas a to tak, že si všetky suroviny zmiešame a zakryjeme igelitovou čiapkou a necháme do druhého dňa asi 12 hodín na teplom mieste.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň do rozkvasu pridáme 240 g múky, soľ a olej a mixérom vypracujeme cesto asi 5 minút a znova zakryjeme a necháme 2 hodiny odpočívať. Potom cesto preložíme do ošatky.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A znova zakryjeme na 1 hodinu.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru predhrejeme na 250 °C aj plech, na ktorom budeme piecť, aj plech alebo nádobu na vodu. Cesto vyklopíme z ošatky pomocou papiera, na ktorom budeme piecť, chlebík oprášime zo zbytočnej múky a žiletkou narežeme povrch a rýchlo presunieme do rúry na horúci plech a do spodného nalejeme vodu. Tak pečieme 10 minút, potom znížime teplotu na 200 °C a vyberieme plech s vodou. Dopekáme asi 35 minút.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chlebík vyberieme, potrieme vodou a necháme na mriežke vychladnúť.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Asi po 4 hodinách ak je dobre vychladnutý môžeme krájať.

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A môžeme si pochutnať... dobrú chuť... chlebík nakrájaný, čo nezjeme odložíme do mrazničky a pred podávaním vytiahneme na 2 hodiny a je ako čerstvo upečený...

    Kváskový bezlepkový chlieb (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

frezia68
@Elisticka : Chlebík máš krásny.Ale idem sa radiť,lebo tiež pečiem ešte len pár dní.Kvások som si urobila z kukuričnej múky a ten je výborný,ale na 400 g múky použijem len 2 lyž. kvásku. No ak robím z ryžovej ( lebo som naraz založila aj kvások ryžový ),tak chlieb je pekný,ale kyslý.Múky mixujem-pohánkový,kukuričnú aj Jizerku a ak by niekto mal záujem o recept,tak nepridám,lebo od oka.A cesto som nechala na noc v chladničke a až ráno piekla.Z akej múky si urobila zákvas ? A Tvoj chlebík nebol trocha kyslastý? Ďakujem za odpoveď.Robila som aj posúchy z kukuričného kvásku a boli výborné.


anus57
Chlieb krásny chýba mi infomacia z akej múky je urobený kvások ja som včera skúšala z kukuričného a z ryzového a z kukuričnej a ryžovej múky miešanej z jahlovou výsledok katastrofa kyslý zbity a sypký vôbec sa to nepodobalo na chlieb. Dobre použijem na budúce tuto múku a aj váš postup len poprosim návod na výrobu kvásku ktorý ste pouzila pri tomto chlebíku nech sa mi už konečne podarí dakujem
anus57
@Frezia68 (3.3.2019 09:08)

Poprosím páči sa mi všetko posuchy viete dať recept a postup?
elisticka
@Anus57 (3.3.2019 12:10)

uz spracovavam aj postup kvasku :-) len som nestihla pridat .. ja robim z ryzovej muky je super a teraz zakladam z mix B ale este nie je hotovy
klukodvody
Tak loudím recept od Frezia68 a hele on je tu od Tebe. Díky za něj. U nás na Moravě se teď vytvořila mapka lidí, kteří Ti dají kvásek buď jen za zaplať Pán Bůh a nebo za mouku. Jak chceš. Jen mám dotaz, jestli bude tak krásný i když použiji normální chlebovou mouku. Díky moc nejen za recept, ale také za odpověď.

Srdečně pozdravujeme.
frezia68
@Klukovody : Najviac vraj je úspešný žitný. Ty potrebuješ bezlepkový? Ale to mám informácie z YT , sledovala som kvásky,rozkvas,pečenie....síce treba trpezlivosť a čas,ale vidíš hustotu cesta,kvásku a postup.Nech sa Ti vydarí :-).
klukodvody
Díky moc za všechny rady a budu teda pátrat a pak se pochlubím. Krásný pohodový den všem přejeme.
tatranka
Eliška,tvoj chlebík je krásny.Obdivujem,že si sa dala na kváskovanie.To je dobré ! Je to vlastne o zdravej výžive.Ja som kváskovala asi dva roky a potom som to akosi zamietla.Kvásku som už mala akosi prebytok a sme len dvaja,nie vždy sa mi chcelo niečo piecť.Tá doba sa mi už minula.
Tebe držím palec,nech sa ti darí.
elisticka
@Tatranka (3.3.2019 17:49)

Martuska no chytilo ma to ked som videla v telke ako sa to robi a tak ma vnucik vynikajuci chlebik aj Janka .. no zacalo ma to aj bavit :-) ako upeciem zjedia nieco a davam do mrazaka tak maju stale cerstvy .. no ked vidim tie ceny v obchode za jeden kolacik a chlebik tak sa nevzdam :-)
2x haji a danda3
afataga
Ja som sice nikdy nekvaskovala, ale viem, ze to je cela veda a druha veda je piect z bezlepkovaj muky a ty si to dala dokopy, takze veda na druhu :-), mas moj obdiv.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia