Fašiangové šišky

fitcookerka - fotkafitcookerka, 28. februára 2019

Ahojte, Varecháči! Fašiangy sa blížia a preto som si dnes povedala, že si pripravím tieto výborné šišky, ktoré mi pripomínajú detstvo u starej mamy. Dúfam, že Zobraziť celý popisAhojte, Varecháči! Fašiangy sa blížia a preto som si dnes povedala, že si pripravím tieto výborné šišky, ktoré mi pripomínajú detstvo u starej mamy. Dúfam, že si môj recept zamilujete.

Suroviny

400 g
42 g
3 dcl
2 PL
2 ks
štipka
50 g
2 PL
na praženie
na posypanie




Postup

  1. 1

    Z 1 dcl vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások.

  2. 2

    K múke si prilejeme pripravený kvások. Do zmesi pridáme žĺtky, cukor, štipku soli, maslo, zvyšné mlieko, rum, citrónovú kôru a všetko poriadne premiesime.

  3. 3

    Pripravené cesto, necháme nakysnúť na teplom mieste. Keď cesto zdvojnásobí svoju veľkosť, vyberieme ho na vymúčenú dosku. Cesto povaľkáme na hrúbku 0,5 cm a pomocou pohára vykrajujeme kolieska, ktoré ešte necháme pod utierkou 10 minút podkysnúť. Do koliesok si následne urobíme prstom priehlbinku.

  4. 4

    Kolieska vkladáme do rozhriateho oleja priehlbinkou nadol. Pečieme z oboch strán do zlatista. Na záver pridáme džem a posypeme práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť ! :)

Diskusia k receptu

marienka44
Ani ja som este tento rok nerobila šišky. Ja ich počas kysnutia obraciam na pomúčenej doske a vkladám do oleja levodnou stranou hore do oleja. Môže sa dať kúsok mrkvy doo leja, vraj olej potom nehorí. :-)
My sme doma robili plneneé lekvarom, t.z. na predznačené koliesko v ceste sa dá KL lekváru a prikryje sa druhým kolieskom a spolu sa znovu vykroja.
Narobila si mi chute, sú pekné.
evanaaa
Mne sa tie šišky celkom páčia, ale - fašiangy sa neblížia, ony sa už vlastne končia, 6.3 je Popolcová streda a nasleduje pôst.....takže tak.
kecupicek
Perfektne sa vydarili. Aj ja som dnes, ako každý rok zamiesila cesto na šišky. Lebo, ako sa hovorí: Už sa fašiang kráti, už sa nenavráti. Každý rok je u nás fašiangový ples a bez šišiek by to nebolo ono. Treba sa zabaviť, lebo život má byť nie len o práci, ale aj o zábave.
mariamka
Lahucke su, naozaj vyborne, nepresladene, navrchu rakytnikovy dzem a dnes este zo zvysnych bielkov slivkova pena mnam, raz za cas mozme zhresit :)


1x haji
fazia
Boli veru chutné a aj sýte. Môj manžel si požiadal makovú plnku do vnútra šišky. Takže, keď je tá popolcová streda splnila som mu želanie
elixir
fitcookerka, dnes som skúsila tento recept a ďakujem zaň, je výborný. Šišky sú vnútri mäkkučké a vzdušné. :)


1x haji
fazia
Fantasticky mi chutili. Ďakujem za recept. ❤️




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia