Šošovicový prívarok
Šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok

sajgy - bez fotkysajgy, 3. februára 2019

Tento recept je je pre tých, ktorý sa vracajú k receptom, ktoré chutili aj našim starým mamám.

5
porcií
120 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 dcl
1 ks menšia
400 g
1 PL
10 g
200 g
4 ks
5 ks
3 strúčiky
1 KL
0,3 dcl
2 PL
2 dcl




Postup

  1. 1

    Šošovicu si preperieme aspoň v dvoch vodách, aby sme ju zbavili ,,cestovateľskéj špiny" a prachu. Zalejeme vodou centimeter nad šošovicu a necháme odpočívať cca 90 minút.

  2. 2

    Do hrnca dáme uvariť údené mäso tak, aby bolo zaliate. Pridáme nové korenie, bobkový list, na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu a nožom pretlačený cesnak. Mäso uvaríme do mäkka. Uvarené mäso vyberieme a vývar precedíme.

  3. 3

    Do precedeného vývaru pridáme oddýchnutú šošovicu bez vody tak, aby bola šošovica zaliata tak dva centimetre nad. Buď odoberieme na neskoršie použitie, alebo keď je vývaru málo pridáme vodu. Pridáme očistené a na malé kúsky nakrájané zemiaky a varíme asi 15 minút. Keď je šošovica uvarená, pridáme cukor, soľ a ocot ( radšej menej, akoby to malo byť prechutené, radšej pridáte dochucovadlá po zahustení).

  4. 4

    V smotane na varenie (nízke % tuku) si zamiešame metličkou múku, aby neboli hrudky a za stáleho miešania pridávame do šošovice cez sitko. Opatrne so ,,zátrepkou"! Nalejeme jednu tretinu, necháme chvíľku povariť. Prilejeme druhú tretinu, necháme chvíľku povariť. Tretiu tretinu zátrepky prilejeme podľa vlastného uváženia a hustoty prívarku. Počas varenia dochutíme podľa vlastnej chuti. Necháme povariť asi desať minút. Šošovicu servírujeme na plytkom tanieri s plátkami údeného mäsa, alebo volským okom, alebo pečenou špekačkou a chlebom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia