Ovocný koláč
Ovocný koláč

Jablkový/hruškový obrátený jogurtový koláč

janikbj - fotkajanikbj, 2. novembra 2018
Jablkový/hruškový obrátený jogurtový koláč
Foto: janikbj

Rýchly, variabilný recept, základ vhodný aj na bublaninu.

15 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

230 g
130 g
60 g
200 g (alebo kyslá smotana)
1/2 bal.
2 ks
4 ks (alebo hrušky, alebo mix)
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Jablká alebo hrušky (ja som dala mix) očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Pokvapkáme citrónovou šťavou (netreba, ak nevadí, že trochu zhnednú), jemne posypeme škoricou a podľa chuti osladíme, premiešame a dáme na dno tortovej formy (priemer 21cm), ktorú sme poriadne vymastili maslom. (Ak vám forma poriadne netesní alebo sa obávate vyklápania koláča, môžete vyložiť alobalom). Ovocia netreba dávať priveľa, aby koláč pekne držal pohromade.

  2. 2

    V miske si zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, pridáme roztopené vychladnuté maslo, jogurt, vajíčka. Vareškou vymiešame hladké cesto, ktoré rozotrieme na pripravené ovocie.

  3. 3

    Pečieme v rúre vyhriatej na 160-170 stupňov 30-45 min., treba skúšať špajľou, či je cesto v strede prepečené. Upečený koláč necháme vo forme mierne vychladnúť, nožom prejdeme po krajoch, odoberieme obruč a koláč preklopíme na tanier. Opatrne odoberieme dno. Ja vyberám koláč ešte teplý, keď sa nejaké ovocie prilepí na dno formy, pekne ho upatlám naspať, po vychladnutí pekne drží.

  4. 4

    Koláč krájame úplne vychladnutý, odporúčam podávať s kopčekom šľahačky alebo hustého bieleho jogurtu.

Diskusia k receptu

cesminaz
Koláč je urcite super.Ja mám rada veeeela ovocia na koláči,takze by som tam dala asi viac ovocia :-)
janikbj
@Cesminaz (3.11.2018 19:43)

tiež mám rada viac, nabudúce možno skúsim trošku väčšiu formu, aby bolo cesto nižšie, lebo pri obrátených nezvyknem dávať až toľko ovocia, aby to potom pekne držalo. no tento základ naisto vyskúšam i na bublaninu a tam už toho nahádžem habadej :D každopádne, vďaka jogurtu koláč vôbec nebol suchý a cesto samotné je na tak jednoduché suroviny až prekvapujúco chutné a vláčne.
motyka
Nedeľný - super recept. Len ja by som taktiež dala na väčší plech a viac ovocia. Csto s jogurtom, či smotanou je super. Určite aj ten Tvoj zákusok.
janikbj
vdaka za komentare. ja by som to povedala asi tak, neskusene kucharky,nech radsej skusia s menej ovocim,aby sa netrapili pri vyklapani, skusene si mozu prisposobit i ovocie i velkost plechu podla vlastnej chuti ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia