Pečená husokačka
Pečená husokačka

Pečená husokačka na zabíjačkových zemiakoch

Richard Noskovič
šéfkuchár Grand Restaurant na Donovaloch, 5. novembra 2018
Pečená husokačka na zabíjačkových zemiakoch
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Pozvánka na hus a kačicu je zážitkom jesene, akým vieme nadchnúť aj najnáročnejšieho zahraničného labužníka. Veď naša tradičná kombinácia s kapustou a lokšou či pečeňou plnená lokša Zobraziť celý popisPozvánka na hus a kačicu je zážitkom jesene, akým vieme nadchnúť aj najnáročnejšieho zahraničného labužníka. Veď naša tradičná kombinácia s kapustou a lokšou či pečeňou plnená lokša sú neprekonateľné. Najmä s poctivými surovinami a poctivou prípravou. Ja však do tradičnej podoby „hodov" rád primiešam aj trochu fantázie a exotiky a predovšetkým pekného, moderného servírovania.

Suroviny

3 kg (alebo mastnejšia kačica)
200 g
100 ml (môžeme nahradiť 100 g kačacej pečene)
600 g
1 ks
1 ks stredne veľká
5OO g
600 g
200 ml
100 g
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjeme, vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme soľ, trochu octu a varíme domäkka. Uvarené zemiaky očistíme a pretlačíme na malé kocky.

  2. 2

    Šupku na gaštanoch nakrojíme a gaštany namočíme do studenej vody asi na hodinu. Potom ich dáme variť na 20 minút. Uvarené gaštany scedíme a ošúpeme.

  3. 3

    Kačku umyjeme, vysušíme, odrežeme krídla, zrežeme tuk a kožu okolo konečníka a krku odložíme, osolíme, vložíme do pekáča, podlejeme trochou vody, zakryjeme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 170 °C na 3 hodiny. Potom kačicu odkryjeme, scedíme výpek a masť, pridáme uvarené gaštany a pečieme asi 30 minút do zlatohneda.

  4. 4

    Tekvicu hokaido umyjeme, rozrežeme na polovičku, vyberieme dužinu so semiačkami, položíme na plech a dáme piecť do rúry ku kačke na asi 30 minút. Po 30 minútach vyberieme upečenú tekvicu. Do kastróla dáme trocha olivového oleja, nadrobno nakrájanú šalotku a pri miernej teplote šalotku restujeme. Pridáme upečenú tekvicu, podlejeme vínom, osolíme a necháme asi 10 minút povariť. Odstavíme a rozmixujeme mixérom dohladka. Pridáme maslo, zašľaháme a ak treba dosolíme.

  5. 5

    Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kúsky. Kačaciu pečeň očistíme, umyjeme a nakrájame na drobné kúsky. Tuk s kožou nakrájame na kocky. Do kastróla dáme nakrájanú kožu s tukom, podlejeme vypečenou masťou z kačky a na miernom ohni vytopíme škvarky, pridáme nakrájanú pečeň, restujeme a zalejeme krvou (ak nemáme krv, rozmixujeme kačaciu pečeň nahladko a podlejeme), osolíme, okoreníme a pomaly varíme asi 5 minút. Pridáme uvarené pretlačené zemiaky, pridáme čerstvý nasekaný majorán a premiešame. Zmes dáme na pekáč a dáme zapiecť na 30 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia