Krúpy s cviklou
Krúpy s cviklou

Cviklové krupoto fotorecept

evusik - fotkaevusik, 10. októbra 2018
Cviklové krupoto (fotorecept)
Foto: evusik

Krupoto je vlastne rizoto pripravené z jačmenných krúpov. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Ja ho rada varím farebné - cviklové, špenátové, hokaidové, pretože Zobraziť celý popisKrupoto je vlastne rizoto pripravené z jačmenných krúpov. Dá sa pripraviť na mnoho spôsobov. Ja ho rada varím farebné - cviklové, špenátové, hokaidové, pretože samotné krúpy majú dosť nevábnu farbu.

4
porcie
10 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka (stredné)
2 šálky (alebo vývar)
200 g
1 ks malá
kúsok




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme cviklu - červenú repu dobre umyjeme, vydrhneme kefkou a dáme variť. Uvarenú repu ošúpeme a pokrájame. Kúsok repy nakrájame na maličké kocky a odložíme nabok. Ostatnú repu rozmixujeme a rozriedime vodou alebo vývarom tak, aby sme mali 2 šálky pyré. Ja si červenú repu varím vo väčšom množstve, uvarenú nakrájam, pobalím do malých balíčkov a dám zamraziť. Uľahčí a urýchli mi to prácu napr. s prípravou krupota.

    Cviklové krupoto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľku nakrájame na drobno a osmahneme ju na masti (oleji). Pridáme dobre umyté krúpky a zalejeme cviklovým pyré. Ja dávam o trošku viac ako dve šálky pretože časť tekutiny je rozmixovaná cvikla. Osolíme a za občasného miešania uvaríme, čo trvá asi 30-35 minút. Krúpy majú tendenciu prihárať, preto občas miešame. Ja varím v hrnci ktorý neprihára ale miešam aj tak. Keď je krupoto hotové, pridáme hrudku masla a kúsky cvikle, ktorú sme si na začiatku odložili a ak treba dosolíme. Premiešame a krupoto je hotové.

    Cviklové krupoto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Krupoto sa dá jesť samotné, len tak posypané syrom alebo aj ako príloha k mäsu či rybe. Ja som robila bielu rybu, posypanú semienkami a zapečenú v rúre.

    Cviklové krupoto (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

danda3
Mňam, presne podľa môjho gusta. Krúpy milujem, či v polievke, či samostatne alebo ako prílohu.
haji
Pěkný recept. Zajímá mě velikost použité šálky. Během 35 minut varu krupek v pyré se tekutina odpařuje a něco natáhnou i samotné krupky. Není to málo tetkutiny?
1x evusik
evusik
@Haji (11.10.2018 07:27)

ďakujem :) na veľkosti šálky nezáleží, ide o pomer 1:2, čiže 1 diel krúpkov a 2 diely vody, ja používam odmerku ktorá má 250ml. V bode 2 som písala, že dávam trochu viac vody, lebo časť je rozmixované pyré...
@Haji ja varím krúpky zakryté, čiže tekutina sa neodparuje, občas premiešam, mám taký hrniec ktorý sa nepripaľuje tak to nemusím často miešať. Krúpky varím v poslednej dobe dosť čast, aj včera som varila krúpky + kuracie prsia + zelenina, bolo to výborné, aj naše vnučky spucovali plné misky.
Ale doba varenia je rôzna podľa toho na čo krúpky varím. Ak varím krúpky ako prílohu alebo na rizoto máme radšej krúpky tvrdšie a keď varím krúpky na kašu (na sladko s ovocím) vtedy varím dlhšie a dám aj vody viac. Ale to si už musí odskúšať každá kuchárka sama.
haji
@Evusik (11.10.2018 07:50)
Děkuji za odpověď. Pěkně rozebráno, hlavně pro ty, kteří se s kroupama teprve seznamují. Moje začátky s kroupama byly docela veselé, někdy nedovařené, jindy voda vykypěla, chytly se mi na dno a podobně. Ale jsem paličatá, nakonec jsem se s krupkami vypořádala k plné spokojenosti. Přeji krásný den, milá @Evusik !
1x evusik
garanco
Až dnes som natrafila na tento recept, pripadá mi veľmi zaujímavý!
Najbližšie vyskúšam, krúpy aj cviklu máme radi, verím, že si pochutime....
1x evusik
evusik
@garanco (14.3.2023 10:58)
ja mám takéto jedlá rada, striedam ryžu, krúpy, pšeno, bulgur... dnes je toho veľa :-) budem rada ak vyskúšaš, mne toto krupoto veľmi chutí




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia