Tekvicová polievka
Tekvicová polievka

Polievka z pečenej Hokkaido tekvice

mitzy - fotkamitzy, 3. októbra 2018
Polievka z pečenej Hokkaido tekvice
Foto: mitzy

Jeseň si pýta svoje...

4-8
porcie
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks Hokkaido
1 ks stredná
2 ks
1 ks malý
2-3 strúčiky
100 ml
1 - 1,5 l




Postup

  1. 1

    Tekvicu a mrkvu umyjeme, očistíme škrabkou, znovu umyjeme, nakrájame a rozložíme na pekáč pokvapkaný olejom s troškou nakrájaného masla na plátky. Pridáme jednu veľkú šalotku zbavenú šupy a pokrájanú. (Na pekáči môžeme upiecť aj cesnak, ale ja som tentokrát pridala cesnak pretlačený až do polievky.) Zeleninu posypeme čiernym korením, pokvapkáme ešte olejom a prelejeme medom, dáme piecť do rúry na 200 stupňov Celzia. Pečieme 20 - 30 minút. (Ja som piekla 25 minút.)

  2. 2

    Medzitým, ako sa pečie tekvica s mrkvou, pokrájamne si druhú veľkú šalotku nadrobno, orestujeme ju na oleji s troškou masla v hrnci, pridáme zemiak pokrájaný na kocky a posypeme červenou mletou paprikou. Potom zalejeme vodou. Na liter vody používam už dlho mierku 1 ČL soli.

  3. 3

    Keď je tekvica s mrkvou upečená podľa našich predstáv a kuchyňa vonia, preložíme všetko z plechu do hrnca. Pridáme rascu, bylinky (tentoraz som použila obyčajnú sušenú petržlenovú vňať, ale dobrá je polievka aj s inými bylinkami - napríklad tymiánom, oreganom, saturejkou, bazalkou atď. - netreba to však prekombinovať zbytočne). Do polievočky nalejeme smotanu na varenie a pretlačíme cesnak. Nakoniec polievku zmixujeme mixérom a podávame.

  4. 4

    Dobrú chuť :)

    Polievka z pečenej Hokkaido tekvice - obrázok 4
  5. 5

    V bode 5 by som sa ešte chcela s Vami podeliť o krúžky pre sýkorky, na ktoré som naďabila v obchode. Som zvedavá, či sa ujmú. A čím kŕmite vtáčiky vy? Pekný veterný deň!

    Polievka z pečenej Hokkaido tekvice - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Hokaido polévku miluji, díky za tvůj receptík! No a sýkorky u tebe musí být šťastné, taková dobrota jim určitě dobre padne. Tatínek krmil kdečím, někdy i ořechy, také slunečnicovými semínky, mákem, apod. Pěkný nepořádek za zimu nadělali. Ale to cvrlikání, cinkání a frkot je lepší než telka a akvárium dohromady. Měj krásné podzimní dny, milá @Mitzy !
1x mitzy
radost
My kupovávame vrece slnečnice-tým sa zavďačím všetkým vtákom..
2x haji a mitzy
mitzy
@Haji viem si predstaviť, máš krásne spomienky a vieš ich pekne podať vo vete :) @Radost tiež im sypem zmes slnečnice a semienok, obilnín do dreveného krmítka. Mám rada, keď prilietajú vtáčiky a môžem ich zahliadnuť, aj vrabčeky mi chodia :) Mojej mame zas chodia dve stále zákazníčky hrdličky na okno.
1x haji
chica114
Nooo, tak polievku z Hokkaido tekvice som už jedla a musím potvrdiť, že je naozaj veľmi chutná. 5* a ukladám do KK :)))
1x mitzy
babuca
Výborný recept. Keď mám čas, tak pečiem tekvicu, keď nie, len orestujem. Čo sa týka vtáčikov, celú zimu ich chovám čiernymi slnečnicovými semienkami. V Lidli som kúpila fľašu z umelej hmoty aj so semiačkami a keď sa minú tak len dopĺňam slnečnicou. Tú kupujem na kilá v záhradkárskych potrebách. Fľašu zavesím na strom a potom sa len radujem ako rôzne vtáčiky zobkajú. Lepšie ako televízor.
1x mitzy
mitzy
@Chica114 (3.10.2018 17:10)
ďakujem a zdravím ťa po dlhšej dobe Chica :) máš krásny obrázok! ;)
mitzy
@Babuca (4.10.2018 13:26)
detto, restovaná je rovnako skvelá. No úžasne sa mi čítajú také pekné správy o kŕmení vtáčikov. Ďakujem :)
siisa
Túto polievku robím často, je veľmi chutná a sýta. Pekné sviatky milá @Mitzy.
1x mitzy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia