Orechové rožteky
Orechové rožteky

Evkine orechové rožteky fotorecept

pivonka - fotkapivonka, 10. decembra 2018
Evkine orechové rožteky (fotorecept)
Foto: pivonka

...lebo recept mám od sesternice Evky a som jej za neho veľmi vďačná. Okrem toho, že sú ozaj výborné, možno v ňom spotrebovať bielky, Zobraziť celý popis...lebo recept mám od sesternice Evky a som jej za neho veľmi vďačná. Okrem toho, že sú ozaj výborné, možno v ňom spotrebovať bielky, ak ostali pri pečení.

55
porcií
90 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
180 g
120 g mleté
3 PL (cca 65 g)
Na obaľovanie:
 posekané




Postup

  1. 1

    Hrubú múku a pomleté orechy zmiešame. V kastróli zmiešame bielky a práškový cukor a za stáleho miešania zohrievame.

    Evkine orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do teplej bielkovej hmoty prisypeme sypkú zmes múky a orechov a chvíľu za stáleho miešania povaríme. Necháme prikryté pol hodinu odpočinúť.

    Evkine orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ešte teplú hmotu preložíme na pracovnú dosku. Orechová hmota je lepkavá, ale to tak musí byť, aby sa orechy na ňu prilepili. Oddeľujeme z nej malé kúsky a pošúľaním z nich na posekaných orechoch formujeme malé rožteky. Treba ich robiť malé, pri pečení narastú. Pri šuľkaní orechy dobre pritlačíme, aby neodpadávali.

    Evkine orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rožteky kladieme na plech prikrytý papierom na pečenie. Tu sú pripravené na pečenie.

    Evkine orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tuná už upečené. Ja som ich piekla slabých 10 minút, ale samozrejme treba striehnuť, lebo každá rúra pečie ináč.

    Evkine orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Končeky vychladnutých rožtekov namáčame v čokoládovej poleve.

    Evkine orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Bližšie nahliadnutie:

    Evkine orechové rožteky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

kavicka11
Krásne rožteky, prosím hrniec v ktorom sú bielky treba mať nad parou? alebo nie, vopred ďakujem za odpoveď. V týždni vyskúšam upiecť, vyzeraju krásne a chuť musí byť určite výborná. Pripomína mi to parížske rožky bez plnky.
haji
Oh, to jsou krásné rohlíčky, s radostí bych ochutnala.
pivonka
Ďakujem všetkým za milé komentáre.
@Marianne , sú výborné. Moja mama občas piekla na svadbách a robievala aj tieto rožteky. Nikto ich nepoznal ale každý pýtal recept.
@Kavicka11 bielky sa nešľahajú nad parou. Kastról som mala priamo na platni. Ja mám indukciu a mala som zapnuté na st. 6. A ani sa nešľahajú, iba stále miešajú. Dúfam, že sa ti vydaria, ale priprav sa na to, že tá orechová hmota je lepivá.
A ja by som ťa, @Haji , rada ponúkla.
Áno, @Denyany , ani ja som sa s ním nikde nestretla, takže je to neznámy recept.
@Torticka , určite ich niekedy urob a dúfam, že ti budú chutiť.
1x haji
farbuska
Je to veľmi starý recept, podobné, ale bez múky, sa tuším spomínajú aj v kuchárskej klasike M. Hájkovej "Múčniky". Vďaka za vklad sem na Varechu. Tvoje vyzerajú krásne a lákavo.
pivonka
@Farbuska , knihu M. Hájkovej "Múčniky" má moja dcéra, skúsim pohľadať. Podľa mňa tá múka tam je dôležitá, bez nej by sa to asi roztieklo, jedine, že by sa bielky šľahali do tuha nad parou. Potešilo ma, že sa ti moje rožteky páčia.
farbuska
@Pivonka , bola som zvedavá, sama som ich vyhľadala, sú na str. 103 pod názvom Orieškové rožky. Nejde tam múka, ale z bielkov sa šľahá sneh.
sovka62
Priateľka mi ich raz priniesla, ale ona ich nepiekla a recept nemala. Sľúbila, že sa naň spýta, ale doteraz sa neobjavil. A aha, objavil sa tu, Varecha je ako Google, nájdeš tam všetko. Ďakujem.
tatranka
Zaujimave a krasne rozteky.Uz som neplanovala nic piect no bielka sa zvysili tak veru skusim
Prima v ta sa
mracik9
Tak tie vyzerajú pefektne,orechové môžem vždy,určite vyskúšam.
pivonka
Dievčatá, ďakujem za nahliadnutie a som rada, že sa vám rožteky páčia.
Nuž, @Sovka , ak tie rožteky tu na Vareche mohol niekto poznať, tak ma neprekvapuje, že práve ty. Sesternica Evka je totiž z Trnavy. Som rada, že ti padnú vhod.
@Olinecka , @Mr ácik9, @Cesminaz , ďakujem.
@Tatranka , ak ti zvýšilo bielkov viac, tak okrem týchto rožtekov mám tu na Vareche ešte placky pani vojvodkyne, tie sú tiež veľmi dobré a jednoduchšie. Nech sa ti vydaria, či už rožteky, alebo placky.
 varecha.pravda.sk/recepty/herzoginsplatschen-placky-pani-...

motyka
Jeden, ako druhý. Krásna práca. Podľa surovín - orechy - čokoláda a sekané orechy - to musí byť chuť vynikajúca. Ja asi ale vyskúšam najprv tie placky a pokúsim sa aj niekoľko rožtekov. A potom sa uvidí. Suprový recept - aj novota na spotrebovanie bielkov. Vďaka.....
alina598
Pivonka ďakujem veľmi pekne za recept, dnes som ho skusala, na obaľovanie som pouzila nasekane arasidy, lebo som uz nemala orechy, a rozky boli vyborne, este raz vdaka, pekny vecer☺
pivonka
@Katkasugar , ďakujem!
@Motyka. budem veľmi rada, ak vyskúšaš, či už placky alebo orechy. Oboje sú veľmi chutné, ale ako som už písala, placky sú jednoduchšie.
@Alina598 , veľmi som sa potešila, že ťa moje rožtekz tak namotali, že si ich už spravila a že ti chutili. Pekný večer aj tebe a nech sa ti darí.
pivonka
@Farbuska , našla som ich, ale asi majú naše dcéry rôzne vydania predmetnej kuchárskej knihy. V tej našej je to na str. 115 recept č. 411 (ak by niektorá varecháčka hľadala). Je to veľmi podobný recept, ale predsa trochu iný. Bielky sa nešľahajú nad parou (čo ani v mojom recepte), ale bez múky by som sa bála, že sa mi roztečú.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia