Tatárska omáčka
Tatárska omáčka

Tatárska omáčka z tekvice alebo cukety fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 8. septembra 2018
Tatárska omáčka z tekvice alebo cukety (fotorecept)
Foto: dvorka

Na želanie Varecháčky pridávam recept na tatársku omáčku. Ja som robila z bielej tekvice, ale môže byť hocaká. A taktiež prídavky ako koreniny a Zobraziť celý popisNa želanie Varecháčky pridávam recept na tatársku omáčku. Ja som robila z bielej tekvice, ale môže byť hocaká. A taktiež prídavky ako koreniny a papričky si každý môže dať podľa chuti. Môj recept je teda len orientačný. Nevravím, že tu žiaden nie je, ale v ostatných je cukor a ocot ktorý som nedávala a taktiež som tekvicu nevarila ale piekla. Má úplne inú chuť ako varená.

10 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

2 kg (alebo cuketa)
0,5 kg
1 hlávka
250 g
1 PL ( podľa chuti)
1 PL
1 PL
2,5 dl




Postup

  1. 1

    Tekvicu som umyla, rozkrojila, vydlabala mäkké vnútro a uložila do pekáča. Zatiaľ som si dala rozohriať rúru na 160 °C. Na tekvicu som uložila kúsky cibule, cesnakové strúčiky a nakoľko som mala malé papriky, tak som pridala aj tie aj so semienkami. Tentokrát som robila z polovičného množstva, tak aby som nemala poloprázdnu rúru, robila som spolu s tekvicou aj paradajky na pyré. K nim pridávam aj pár jabĺk.

    Tatárska omáčka z tekvice alebo cukety (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko som piekla pri 160 °C hodinu. Tekvica pekne zmäkla (pichla som do nej vidličkou), paradajky chytili farbu upečenia. Nechala som všetko postáť ďalšiu hoďku už vo vypnutej rúre s pootvorenými dvierkami.

    Tatárska omáčka z tekvice alebo cukety (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy som si dala cibuľu a cesnak, potom som pridávala kúsky tekvice ktoré som škrabkou na zemiaky olúpala od šupky a každý kúsok trochu vyžmýkala od šťavy. Tak primerane.

    Tatárska omáčka z tekvice alebo cukety (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K upečeným surovinám som pridala soľ, korenia (ja preferujem biele korenie pred čiernym) a dala som za kávovú lyžičku mletého muškátového kvetu. No a sladkú papriku. Tu sa fantázii medze nekladú. A hlavne, každý podľa svojej chuti. Priliala som olej. Nasledovala horčica. Môže byť akákoľvek, ja som dala kremžskú, tú dávam aj do klasickej tatárky. No a nakoľko som bola rozbehnutá v práci, zabudla som dať len polovičnú dávku. Takže som urobila tekvicovú horčicu. Ale aj tak chutí veľmi dobre. Všetko som dobre rozmixovala tyčovým mixérom a preliala hmotu do kastróla, kde som pomaly nechala všetko prevrieť.

    Tatárska omáčka z tekvice alebo cukety (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Variť treba v zakrytom hrnci, nakoľko masa aj pri najnižšej teplote pekne bubloce a prská. Po otvorení treba miešať pomaly.

    Tatárska omáčka z tekvice alebo cukety (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Prevarenú masu som postupne nalievala do fľašiek od horčice a potom zavrela viečkom, ktoré som vopred mala vo vriacej vode. Položila som fľašku hore dnom na chvíľu a tak som naplnila vnútro mikrovlnky, ktorú používam už len ako "suchý sterilizátor" namiesto deky. Samozrejme, nezapínam. Po uprataní kuchyne som fľašky otočila a mám nové dávky pripravené na uskladnenie.

    Tatárska omáčka z tekvice alebo cukety (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

motyka
@Dvorka , ty si skutočná gazdinka. Spotrebuješ a spracuješ všetko, čo sa dá. Máš môj skutočne veľký obdiv. Doposiaľ som to nerobila. Už nemám paradajky, aj pomenej cukety. Mladí začali brať viac, ako predtým. Asi konečne pochopili, že domáce je domáce. Údajne na budúci rok budú aj pomáhať. Chcú viac pestovať. Uvidíme. Ale toto si ukladám a určite vyskúšam na budúce. A možno niekto donesie, tak ešte tento rok.
siisa
Ďakujem ti milá Dvorka, že si recept pridala. Bola som si špeciálne kúpiť také menšie poháre na ňu. Nechcem dávať do veľkých, tak som kúpila len dvojdecové. Tento týždeň čo príde ju určite urobím. Potom ti napíšem ako to dopadlo. Si zlatá, že aj foto recept si dala. Ešte raz veľmi pekne ďakujem ♥
1x dvorka
haji
Příjemný recept, jsi šikulka!! A jedeš jako pila, máš můj obdiv! Úroda se musí zpracovat a u tebe je jasně vidno, že zpracováváš s láskou a máš hlavu otvorenú! Díky za sdílení! Přeji Požehnanou neděli!
siisa
Dnes prišiel čas na tento skvelý recept. Som ti veľmi vďačná milá Dvorka, že si sa s ním podelila. Omáčka je veľmi chutná. Pridala som citrónovú šťavu, inak všetko tak, ako si napísala. Určite urobím ešte jednu dávku. Použila som maslovú tekvicu. Ešte sa chystám urobiť aj to tvoje paradajkové pyré, pečené. Veľmi sa mi to páči. Pečené paradajky mu iste dajú užasnú chuť. Ešte raz veľká vďaka . Prikladám aj foto.


1x dvorka
dvorka
@Siisa (13.9.2018 21:45)

:-) som rada že sa dielo podarilo a že chutí. Ináč, naposledy som dala dijónskú (či ako sa to píše) horčicu. Ešte lepšie ako s mojou obľúbenou kremžskou. Ale, ako som písala. Každý podľa svojej chuti.
Do paradajkového pyré zvyknem dávať aj jablko, alebo dve. A niekedy aj červenú repu. Teraz mám už nachystané, len neviem kedy spravím. Keď ten deň má len 24 hodín.
kecemis
Pred casom som dostal na farme tekvicu, takze mi to nedalo a vyskusal som. Skoda, ze som nespravil viac. Uz sa postupne vsetko minulo. Pre velky uspech som bol poziadany o repete, ale aspon v trojnasobnom mnozstve. Vdaka za perfektnu inspiraciu. Pozdravujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia