Plnené košíčky
Plnené košíčky

Portugalské „pasteis de nata“ so žltým melónom fotorecept

Ján Halaj
kuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 31. augusta 2018
Portugalské „pasteis de nata“ so žltým melónom (fotorecept)
Foto: Pravda - Robert Hüttner
6
porcií
30 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

250 g
15 g
80 g
150 ml
1/2 ks
z 1/2 citróna
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto v tvare obdĺžnika na hrúbku asi 3 mm, zrolujeme ho do rolky, zabalíme do fólie a necháme odpočinúť v chladničke.

    Portugalské „pasteis de nata“ so žltým melónom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým pripravíme krém. Polovičnú dávku mlieka nalejeme do malého hrnčeka, pridáme cukor, vanilku a kôru z citróna. Zahrejeme na 50 °C. Druhú polovicu mlieka zmiešame s múkou a pridáme ju za stáleho miešania do zahriatej zmesi. Varíme do zhustnutia a necháme schladnúť na 30 °C. Zmiešané žĺtky a vajce vmiešame do zmesi.

    Portugalské „pasteis de nata“ so žltým melónom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyberieme z chladničky, nakrájame ho na valčeky hrubé asi 4 cm, ktoré potom roztlačíme do silikónovej formy alebo do formy na mafiny. Roztláčame od stredu po okraje, aby vznikol malý košíček.

    Portugalské „pasteis de nata“ so žltým melónom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do košíčkov nalejeme krém a pečieme v rúre zohriatej na 175 °C 15 minút dozlata. Časť žltého melóna nakrájame a časť rozmixujeme. Košíčky zdobíme pripraveným melónom.

    Portugalské „pasteis de nata“ so žltým melónom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia