Jablkový koláč
Jablkový koláč

Babkin jablčník

luprox - fotkaluprox, 21. augusta 2018
Babkin jablčník
Foto: luprox

Klasický ale veľmi chutný jablkový koláč

15
porcií
150 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

190 g
60 g
štipka
1 ks
110 g izbovej teploty
2 PL studená
4 ks vačšie
2 ks
2 PL
 ľubovoľný




Postup

  1. 1

    Pripravíme si tartovú formu s priemerom 20 až 25 cm s vyberateľným dnom. Formu netreba vymastiť, cesto bude dosť mastné.

  2. 2

    V miske zmiešame preosiatu múku, cukor, vajce, nastrúhame zmäknuté maslo a pridáme nakoniec 2 lyžice studenej vody. Ak by ste mali cesto stále veľmi hutné, pridajte ešte trošku vody. Vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke 2 hodiny.

  3. 3

    Cesto si rozvaľkáme na kruh cca 22 až 27 cm, podľa toho akú máme formu + 2 cm navyše, aby sme cesto dali aj na okraje formy. Prstami potlačíme na kraje formy a snažíme sa vrchné konce cesta pekne ukončiť. Cesto popicháme vidličkou.

  4. 4

    Pečieme na 200 °C asi 20 minút kým nebude cesto zlatisté. Vyberieme a necháme cca 15 minút vychladnúť. Cesto potrieme ľubovoľným džemom, každý podľa svojej chuti. Jablká nakrájame na tenké plátky a ukladáme postupne do kruhu.

  5. 5

    Opäť dáme piecť ale už na 180 °C dokým jabĺčka nezmäknú. Medzi tým ako sa koláčik pečie, vyšľaháme sneh z 2 bielkov a so štipkou soli. Keď začne sneh tuhnúť, pridáme 2 polievkové lyžice cukru a vyšľaháme tuhý sneh ktorý lyžicou natrieme na vrch zmäknutých jabĺčok. Pekné špičky zo snehu urobíte opačnou stranou lyžice tak, že len pritlačíte lyžicou o sneh a zdvihnete a urobí sa pekná špička. Dáme ešte na chvíľku zapiecť aby bol sneh karamelovo hnedý. Po vychladnutí rozkrájame na trojuholníky. Dobrú chuť. :-)

    Babkin jablčník  - obrázok 5

Diskusia k receptu

motyka
Babičkiné - sú všetky výborné. Dala by som si aj ten tvoj. S tým zapečeným snehom musí byť úžasný. Určite ho upečiem, ale z dvojnásobnej dávky. Ukladám si KK.
haji
Pěkný recept a určitě aj chutný! Jsi šikulka, moc se mi líbí to "sněhové moře"!
1x luprox
skotova
Úžasný recept. Jen jsem se chtěla zeptat, zda ten vanilkový cukr přijde do těsta nebo do sněhu. Nebo jsem to někde přehlédla.
1x luprox
luprox
@Skotova (5.9.2018 14:15) mate pravdu zabudla som uviest, vanilkovym cukrom som pocukrovala naukladané jabĺčka :-)

zolik
Dobry recept. Ako vidiet, nestihla som ho odfotit cely. Jablka som postruhala a podusila.


2x haji a luprox




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia