Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Kváskový pšenično-špaldový chlieb fotorecept

siisa - fotkasiisa, 19. augusta 2018
Kváskový pšenično-špaldový chlieb (fotorecept)
Foto: siisa

Momentálne u nás najobľúbenejší chlebík. Čo sa týka pomeru ingrediencií, tak tá špalda ma trochu potrápila, kým som našla ten správny pomer, ale nakoniec Zobraziť celý popisMomentálne u nás najobľúbenejší chlebík. Čo sa týka pomeru ingrediencií, tak tá špalda ma trochu potrápila, kým som našla ten správny pomer, ale nakoniec z toho vznikol tento recept. Chcem sa oň s Vami podeliť.

180 minút
príprava
45 minút
na 250, 200 °C

Suroviny

Cesto:
250 g
150 g
370 g
220 ml (prevarená vlažná)
1 PL
2 ČL




Postup

  1. 1

    Večer si prikŕmime kvások. Do misy dáme 2 PL ražného kvásku. Pridáme 180 g ražnej chlebovej múky a 190 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána pri izbovej teplote vykvasiť. Tak 10 - 12 hodín. Teraz je veľmi teplo a kvások rýchlo kysne, preto treba dať pozor, lebo vykvasí oveľa skôr.

  2. 2

    Ráno skontrolujeme kvások. Ak vidíme, že kvások nám vykvasil a má tendenciu klesať je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Ja som miesila v robote. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime dovtedy, kým sa nám už na steny misy nelepí. Premiestnime si ho do plastovej širšej misy,do ktorej dáme trochu oleja a cesto ručne poprekladáme. Olej nám zabezpečí, že sa nám cesto nebude lepiť na ruku. Misu dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať 1,5 hodiny pri izbovej teplote. Ja používam takúto misu s vekom.

    Kváskový pšenično-špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V priebehu tohto času ho každú polhodinu prekladáme tak, že cesto z kraja natiahneme do strany a preložíme ho na opačnú stranu. Keď sa cesto začne lepiť na ruku, tak si prsty trochu naolejujeme.

    Kváskový pšenično-špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 1,5 hod. cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Dotvarujeme ho na bochník podľa ošatky akú máme. Ja ho zviniem do rolády a koniec postláčam prstami, aby mi vznikol pevný spoj. Nesmie sa nám otvárať. Netreba sa báť pritlačiť. Ošatku si jemne postriekame vodou a vysypeme nap. ryžovou múkou. Cesto vložíme do ošatky spojom hore. Vrch cesta posypeme múkou. Ošatku s cestom dáme do igelitovej tašky. Ja používam taký priesvitný úložný box, ako na obrázku, do ktorého ju vložím a vekom prikryjem. Box je priehľadný, tak vidím, ako mi chlebík kysne.

    Kváskový pšenično-špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do rúry si vložíme pizza kameň, alebo plech, na ktorom budeme piecť chlieb na strednú mriežku. Na spodok rúry vložíme starší hlboký plech, kde budeme liať horúcu vodu. Ten, kto pečie chleba často, odporúčam si tento kameň zakúpiť. Cesto nám vykysne v týchto horúčavách veľmi rýchlo. Preto treba už po polhodine si zapnúť rúru na 250°C. Cesto by nám malo zdvojnásobiť objem. Ak prstom zatlačíme a cesto sa nám vráti späť, ešte potrebuje kysnúť. Ale ak prstom zatlačíme, vracia sa pomaly a na ceste zostane priehlbina, je čas ho dať do rúry.

  6. 6

    Do hrnčeka 250 ml si pripravíme horúcu vodu. Na väčší lopárik si dáme papier na pečenie. Mierne nakloníme ošatku a aj lopárik s papierom a opatrne preklopíme chlebík na papier na lopári. Z chleba ometieme prichytenú ryžovú múku. Žiletkou urobíme 2-3 rezy na vrchu. Robíme rýchlo. Otvoríme rúru a z lopárika opatrne zošuchneme chlieb aj s papierom na kameň. Ako keď pekár sádže chlieb do pece. Rýchlo nalejeme vodu do spodného plechu a zatvoríme rúru. Pečieme 10 - 15 minút na teplote 250 °C. Potom vyberieme spodný plech von z rúry, znížime teplotu na 190 °C - 200 °C a chleba dopečieme 35 minút. Chlieb vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť. Tu je chlebík v reze.

    Kváskový pšenično-špaldový chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Olinecka (19.8.2018 19:01)

Nie je ako z pekárne, tento chlieb je poctivý, zdravý chlieb bez pridaných blbostí, ktoré pridávajú do výrobkov pekárne, a aj vyzerá veľmi pekne.
2x siisa a ywett
haji
Krasavec mezinárodní, chlebík jako vyšitý! Šikulka! Určitě receptík vyzkouším, moc děkui, milá @Siisa. Oceňuji nápad s boxíkem. Já pracně nafukuju igelitový pytlík, boxík bude super. Očka na krajících jsou k pomilování!
danielas
Krasne sa ti vydaril! Robievam takyto uz roky kazdy tyzden jeden a poviem ti, zje sa este v ten den. Ja pridavam len jadierka tekvicove, alebo trosku slnecnice. Spaldu uz od oka. Mas super receptik, poklona. A nech sa dari aj nadalej
bubaya
Krásavec kváskovec.
Takéto boxy mám, využijem na kysnutie, sáčok sa rád prilepí na cesto a potom mám problém. Včera som upiekla svoj prvý kváskový chlieb v ošatke. Zabudla som ho hore narezať, tak sa vydula trochu kôrka. Je vynikajúci, sestra si vzala polovicu so sebou, ale ako to delila, to neviem, lebo mi zostala asi štvrtina. Ale nehnevám sa na ňu, lebo budem musieť čoskoro znova piecť. Ďakujem za inšpiráciu a cenné rady tebe, aj Kimlovi.
jerica
K tomu niet čo dodať , zrozumiteľne, ukážkovo prezentovaný recept. Prestala som piecť chleby , ale Tvoj vyskúšam , ukladám si pre pripomenutie :-)
1x siisa
kimlo
@Ivanarobert (20.8.2018 12:43)
Hladká pšeničná T650. Niekde sa označuje ako polosvetlá, alebo pšeničná chlebová.
1x haji
siisa
@Olinecka - ďakujem veľmi pekne za pochvalu :)
@Dr - veru škoda, že takýto kváskový chlebík si človek nemôže kúpiť bežne v obchode :) ďakujem
@Haji - ten box fakt nemá chybu, dá sa použiť aj veľká dóza bez vrchnáka, stačí ňou len zakryť ošatku s cestom...poteším sa ak vyskúšaš, veď ty si už v pečení hotový profík, mám z teba obrovskú radosť...ďakujem za milý komentárik ;)
@Danielas - tak toto tiež veľmi dobre poznám...vyložím chlieb z rúry na mriežku, odbehnem si do obchodu a keď sa vrátim, polovica fuč :) tiež používam jadierka :) ďakujem veľmi pekne
@Bubaya - teším sa z teba milá Bubaya hlavne preto, ako si sa do toho kváskovania obula a aj tým aká si šikovná, lebo ak ti sestra uchmatne 3/4 chlebíka, znamená to, že musí byť naozaj fantastický :) držím ti palčeky a ďakujem za milé slovká, ktoré vždy potešia :)
@Lemoncurd - nemám pekárničku, ale nepočula som, že by niekto skúšal kváskový chlieb upiecť v pekárničke
@Kimlo , @Frezia - ďakujem veľmi pekne :)
@Jerica - srdečne ďakujem , také slovká veľmi potešia :) ja si to už neviem predstaviť bez domáceho kváskového chlebíka :) poteším sa ak vyskúšaš ;)
@Ivanarobert - používala som T650, ako píše Kimlo, ale už asi rok chodím na múku do mlyna, majú tam aj T650 a túto tam majú pod názvom pšeničná chlebová, je tmavšia ako T650
2x haji a bubaya
lubo54
Pred chvíľou som ho vyberal z rúry...vyzerá super,krásny,vysoký a určite tak bude aj chutiť:-) Ďakujem
1x siisa
siisa
@Lubo54 (26.8.2018 22:54)

Som rada že si vyskúšal, nám veľmi chutí. V poslednej dobe len tento pečiem. Aj ja som ho včera piekla. Ďakujem za komentár.
Toto je ten zo včera :)


2x haji a ywett
ywett
Domáci chlieb je najlepší, krásne sa ti vydaril :-)
1x siisa
jack
Ahoooj Siisa.Ako je možné,že mi toto ušlo.No nechápem. Chlebík máš krásny.ako vždy.Určite ho v najbližšej dobe vyskúšam.Zajtra pečiem pšenično -ražný.Ako darček.Tak tento nabudúce;-)
siisa
@Jack (24.11.2018 16:41)

Ďakujem, vyskúšaj, je super. Prepáč, že až teraz reagujem :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia