Hubový závin
Hubový závin

Hubový závin so syrovo-cesnakovou omáčkou

Róbert Hudák
šéfkuchár hotela Sliezsky dom v Tatranskej Polianke, 18. júla 2018
Hubový závin so syrovo-cesnakovou omáčkou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
500 ml
250 ml (vlažná)
125 ml
štipka
1 ks na potretie
Hubová plnka:
1 ks
2 strúčiky
1 kg čerstvé (dubáky, masliaky, šampiňóny, suchohríby, kuriatka)
100 ml
2 PL
2 ks
3 PL nasekaný
100 g na posypanie
Syrová omáčka:
1 ks
1 strúčiky
500 ml
200 g
50 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Najskôr pripravíme cesto tak, že všetky suroviny dáme do misky alebo do robota a všetko spolu pomaličky a dôkladne vymiešame. Cesto necháme odstáť približne hodinu pri izbovej teplote.

  2. 2

    Hubová plnka: Predhrejeme veľkú panvicu, na ktorej roztopíme maslo a pridáme olivový olej. Najemno nasekanú šalotku s cesnakom opražíme dozlatista a pridáme nakrájané huby. Dochutíme soľou a korením a varíme na miernom ohni domäkka. Potom zvýšime teplotu a varíme, kým sa nevyparí takmer všetka voda. Pred koncom pridáme ešte 2 vajíčka, ktoré sme predtým rozšľahali. Premiešame a odstavíme. Po vychladnutí pridáme nasekané bylinky.

  3. 3

    Cesto vyvaľkáme na dĺžku pekáča a nožom obrežeme konce tak, aby vznikol obdĺžnik. Na povrch vyvaľkaného cesta naukladáme hubovú plnku a posypeme nastrúhaným eidamom. Cesto zrolujeme tak, aby sa dal jeden koniec bez plnky pritlačiť v šírke asi 3 cm o vrchnú časť. Takúto štrúdľu opatrne pretočíme spojeným miestom naspodok. Konce zahneme, aby plnka nevytiekla. Na povrchu závinu urobíme jemne nožom mriežkový vzor. Štrúdľu potrieme vajcom. Vložíme do rúry zohriatej na 190 °C a pečieme asi 30 minút.

  4. 4

    Syrová omáčka: Šalotku nakrájame najemno, cesnak pretlačíme, zľahka všetko opečieme na panvici, pridáme smotanu na varenie a povaríme, pridáme topený syr a parmezán a miešame, aby sa všetko spojilo so smotanou. Dochutíme soľou a korením. Hotovú omáčku dáme na tanier, pridáme upečenú štrúdľu a dozdobíme.

Diskusia k receptu

mirop
Nieco je v tej slovenskej zemi zle, ked sefkuchar hotela robi omacky z tavenaku...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia