Rastlinné mlieko
Rastlinné mlieko

Domáce mlieko z kešu orechov fotorecept

happybunny - fotkahappybunny, 11. júla 2018

Ak máte laktózovú intoleranciu, nekonzumujete živočíšne produkty alebo nie ste moc na tie supermarketové náhrady obsahujúce 1% orechov, tento recept je pre vás :) Zobraziť celý popisAk máte laktózovú intoleranciu, nekonzumujete živočíšne produkty alebo nie ste moc na tie supermarketové náhrady obsahujúce 1% orechov, tento recept je pre vás :) pripraviť toto krémové kešu mlieko je veľmi jednoduché, stačia dve ingrediencie a za chvíľu máte doma výborné a hlavne zdravé mliečko, ktoré sa dá použiť úplne rovnakými spôsobmi ako tie z obchodu.

10 minút
príprava

Suroviny

1 hrnček
4 hrnčeky
2 PL
štipka




Postup

  1. 1

    Kešu si vopred namočíme do vody na aspoň 5 hodín, ja ho dávam takto cez noc do chladničky a ráno pripravujem mlieko.

    Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď nám pekne nasiakli vodu, preplachujeme ich dokým nemáme vodu čistú. Používame pomer 4:1 voda ku kešu, ak by sme mlieko chceli mať krémovejšie, tak môžeme kľudne použiť len 3 hrnčeky vody. Pridáme štipku soli a akékoľvek tekuté sladidlo, ktoré nám vyhovuje, ja používam domáci púpavový med. (Rozdelila som si recept na polovice, preto je na fotke tak malý obsah vody a kešu.)

    Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mixujeme 2-3 minuty a keďže kešu oriešky sú veľmi mäkké, už po tomto kroku mlieko môžeme konzumovať, ale ak ho chceme mať naozaj číročisté, prelievame ho do nádoby cez látku alebo gázu.

    Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na vrchu nám ostane takáto pasta z kešu, ktorú určite nevyhadzujeme keďže sa dá spotrebovať mnohými spôsobmi (jeden vám ukážem v ďalšom recepte :)).

    Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keďže som veľmi šikovná, podarilo sa mi z tejto várky vyliať asi 1/4, takže mi ostalo necelých 700 ml :') Mlieko vydrží v chladničke 3-4 dni, vždy ho treba pred použitím premiešať alebo pretrepať. Je veľmi chutné aj samé o sebe s dvojnásobnou dávkou sladidla a trochou škorice, vanilky.

    Domáce mlieko z kešu orechov (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

marienka44
Zajtra cestujem na 2 týždne do Mníchova za dcérou, možno tam budú lacnejšie.
happybunny
@Marienka44 (12.7.2018 08:25)

ja som v Nemecku a kešu sú v celkom ok cene, okolo 2,50€ tuším 300g balenie (to neviem naisto), z toho urobím dve takéto várky a tie už hotové kešu mlieka sú niektoré aj za 4€/liter, takže v porovnaní s tým je to ešte lacné. :(
mliečne výrobky nekonzumujem a bohužiaľ ešte tie náhrady nekupuje toľko ľudí aby sa znížili ceny, tak musím takto, dať von sladkosti z košíka a peňaženka až tak veľmi neutrpí :D
happybunny
@Haji (12.7.2018 08:44)

Pôvodne som chcela vyskúšať ten recept čo si mi ty posielala, ale ako naschvál nemali celé mandle : ďakujem za komentár ❤
1x haji
haji
@Happybunny (12.7.2018 10:30)
No a kromě finančního efektu víš, co jsi do svého výrobku dala. V kupovaném hotovém výrobku je bonusem kdeco, včetně éček, kontaminace linky apod. Jsi šikulka a hlava otevřená!
Mandle "dáš" příště, neboj, neutečou! Přeji hezký den, ať se ti daří!
happybunny
@Haji (12.7.2018 13:24)

no práve, v konečnom dôsledku sa to o to viac oplatí, síce mi to nevydrží stáť rok v skrini, ale aspoň viem, že nekonzumujem niečo plné chemikálií :) tiež prajem pekný deň
1x haji
evanaaa
Kešu oriešky si kupujem často, najmä ak sú zľavnené, ale zasa len na nápoj by mi bolo ľúto dať také množstvo, radšej ich schrúmem :-)
1x haji
haji
@Evanaaa (13.7.2018 17:53)
Evi, zdravím! Jasné, že si člověk vybere lehčí cestu - a může klidne schrúmat, haha Recept je fajn i tím, že hmota, která zůstane se dá zpracovat do dalšího receptu. Takže oříšky využiješ do mrtě. Jde hlavně o to ukázat, že se dá rostlinné mléko udělat doma. Pro vegánov je to požehnanie.
evanaaa
@Haji , no ano, ale keďže ja nepečiem, asi by som tú drť nevyužila, leda by som ju len tak zjedla, a za to mi to mlieko nestojí, oželiem ho, ale ochutnala by som len zo zvedavosti.
1x haji
happybunny
@Evanaaa (14.7.2018 20:19)

drť sa dá využiť aj inými spôsobmi, napríklad nechať vysušiť a pridať do šalátov alebo pomlieť na múčku, pridať do ovsenej kaše ako extra vlákninu, na zahustenie omáčok, smoothie, do orieškového masla ak je príliš riedke, do hummusu :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia