Ovocná torta
Ovocná torta

Ovocná torta s krehkým cestom a smotanovým krémom

janikbj - fotkajanikbj, 7. júla 2018
Ovocná torta s krehkým cestom a smotanovým krémom
Foto: Janikbj

Narodeninová pre našu slečnu

12
porcií
25 minút
na 220 °C

Suroviny

Krehké cesto:
3 dl
125 g
1 PL (nemusí byť)
1-3 PL
štipka
Krém:
2 kelímky
2 kelímky
2 kelímky
podľa chuti
 (z chemicky neošetreného citróna, nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Predpríprava: Kyslé smotany (ideálne 14-18-percentné) a jogurty zmiešame a v sitku s gázou necháme v chladničke 24 - 48 hod. odtiecť prebytočnú tekutinu (smotany je spolu 400 g, jogurtov 290 g).

  2. 2

    Krehké cesto: hladkú múku (3-dl pohár) - môžeme časť nahradiť celozrnnou - spracujeme so studeným maslom, cukrom (cukor nemusí byť v ceste vôbec) a trochou soli na mrveničku. Pridáme 1-3 PL studenej vody a vypracujeme cesto. Pracujeme rýchlo, aby sa veľmi nezohrialo. Cesto dáme asi na pol hodiny stuhnúť do chladničky. Vymastíme si okrúhlu koláčovú formu (priemer asi 25 cm), vysypeme hrubou múkou a vychladené cesto do nej natlačíme (rozvaľkáme), potiahneme aj na okraje. Celé cesto poriadne popicháme vidličkou, aby sa pri pečení nenafukovalo. Pripravené cesto znovu dáme chladiť (pol hodinky - hodinu). V rúre vyhriatej na 220 stupňov pečieme asi 10 min., potom stiahneme teplotu na 180 stupňov a dopekáme dozlatista. Ak by sa cesto nafukovalo, prepichneme vidličkou (môžete piecť zaťažené suchou fazuľou, ale mne to príde ako plytvanie :D ). Upečené cesto necháme vychladnúť. Môžeme prikryté utierkou skladovať i deň-dva.

    Ovocná torta s krehkým cestom a smotanovým krémom - obrázok 2
  3. 3

    Na krém vyšľaháme dve šľahačkové smotany (kto chce, môže použiť stužovač, ja nepoužívam a ani netreba). Odtečené smotany s jogurtami podľa chuti osladíme (dala som asi 4 PL, máme radi menej sladké) a jemne vmiešame metličkou (ručne, nie mixérom) do šľahačky. Krém nanesieme na vychladené cesto a ozdobíme čerstvým ovocím. Ideálne je nechať tortu postáť v chlade do druhého dňa, aby krém poriadne stuhol. Ovocie môžeme-nemusíme štetcom jemne potrieť čírou želatínou (hlavne také, ktoré hnedne alebo obschne, maliny a čučoriedky nebolo treba)

Diskusia k receptu

haji
Všechno nejlepší malé slečně ke krásným narozeninám!! Pěkná letní torta, jsi šikulka!
janikbj
@Olinecka (7.7.2018 17:16)

Lidl kuchyňu nesledujem,ale je to možné. je to veľmi vďačný a variabilný recept :) napr. to cesto robievam bez cukru ako základ na slaný quiche a nedám naňho dopustiť :)
martamm
@janikbj , tato torta priam krici:"Zjedz ma!". Vdaka za dalsiu skvelu inspiraciu, si velmi sikovna 👌👌👌👌




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia