Lečo s domácou klobásou fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 6. júla 2018
Lečo s domácou klobásou (fotorecept)
Foto: kvakac

Túlaním sa po našom krásnom Slovensku som natrafil na gazdu, ktorý predával krásnu papriku (PCR - ku) a paradajky. Tak voňali, nuž som neodolal. Zobraziť celý popisTúlaním sa po našom krásnom Slovensku som natrafil na gazdu, ktorý predával krásnu papriku (PCR - ku) a paradajky. Tak voňali, nuž som neodolal. Pri ich kúpe som hneď vedel, že bude voňavé lečo. Čerstva zelenina, použitá na lečo, to je ono.

4 - 5
porcie
5 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks (sladká, veľká, odroda PCR)
2 ks (pikantná veľká, odroda PCR)
4-5 ks (veľké)
2 ks (veľká)
2 ks
6 ks
podla chuti (čerstvo mleté)
1 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Klobása je domáca a voňavá. Lečo mám naj sam radšej, keď je čerstvej zeleniny. No dá sa použiť aj zvyšková zelenina, ale to už nie je to pravé. Papriku miešam pikantnú so sladkou. Paradajky čerstvo odtrhnute voňavé. Cibuľa čerstvá, že pri krájaní ide z nej mlieko. Dosť bolo cítenia, poďme na to. Ako prve pokrájame papriku a cibuľu.

    Lečo s domácou klobásou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci roztopíme masť, na to dáme cibuľu krájanú na drobno a papriku - krájame podla seba ako máme radi. Buď na kocky, alebo pásiky. Prikryjeme a dusíme tak 10 Až 13 minút . Musí ostať sklovitá.

    Lečo s domácou klobásou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas tejto doby krájame paradajky. Paradajku napoly a každú polovicu krájame cez šupku na pol centimetrové kocky. Tým pádom ich nemusíme šúpať, tie malé šupky zmiznú počas dusenia.

    Lečo s domácou klobásou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hrniec odstavím na chvíľu zo sporáku a do podusenej cibule pridáme mletú červenú papriku. Párkrát premiešame a pridáme paradajky. Hrniec vrátime na sporák. Už nezakrývame. Dusíme, až sa všetka voda vyparí. Počas toho pokrájame klobásku na 3 mm kolieska.

    Lečo s domácou klobásou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tie pridáme do horúcej zmesi a ďalej dusíme. Okoreníme a osolíme podľa vlastnej chute.

    Lečo s domácou klobásou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetko sa nám to pekne spojí, voda sa vyparí a ostane len masť.

    Lečo s domácou klobásou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tak a teraz tam vylejeme vajcia a miešame až do stuhnutia leča. Pripadne ešte trochu dosolíme po ochutnaní.

    Lečo s domácou klobásou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Máme hotovo. Vonia to na celú kuchyňu. Necháme trochu vychladnúť a môžeme nakladať, buď s chlebom, alebo na obed so zemiakmi. Takéto lečo mne najviac chutí.

    Lečo s domácou klobásou (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

kimlo
Stará dobrá klasika, lečo môžem aj každý deň, najmä na raňajky. Ja s mojou plechovou hubou robím výlučne len z pálivej PCR, a kolieska klobásy dávam opiecť hneď po cibuli. Ale v podstate je to jedno... jedna kamoška ma naučila lečo jesť s horčicou, len tak na kraj taniera. Vyskúšaj, neobanuješ... :-)
2x kvakac a haji
používateľ nemá avatar
123
123
tá horčica je tam kvôli pálivej paprike?
1x kvakac
kvakac
@Mijaita (6.7.2018 18:39)

Vďaka za koment. Bez vajec so smotanou ja používam k mäsu. Bez nich by som to mal také plané. Ale ako telo žiada tak mu treba mu dať a nepozerať sa na iných.
haji
Přidám se k milovníkům leča, začíná sezóna! Všechny fota, zvlášť 5 a 6 v postupe nemajú chybu! Stará dobrá klasika, s čerstvým chlebíkom, jejda! Budu si držet pěstě, aby můj žlučníkdo prvního leča byl fit. Nejen chuť, ale aj vůně při vaření leča nemá chybu. Moje maličkost je pro vejce. Když do pekla, tak na krásném koni! Létu zdar a leču obzvlášť!!
1x kvakac
marienka44
Ja robím fajné lečo na maďarský spôsob: na cibuľu s udeninou najprv paradajky, osoliť, trochu cukru 1 KL a dusiť. Az potom ide nakrájaná paprika, ostane tak chrumkavá, nie ako blato rozvarená. Priateľka mi povedala, že keď je klbása, netreba vajcia. Vyskúšala som a dala som jej za pravdu. Dovtedy som dávala 1 vajíčko, prípadne zvyšné bielky z chladnicky v pohári. Lečo musí byť mastné, vtedy chutí najlepšie. :-)
Minule som si pridala ku koncu aj za 1 PL ovsenné vlocky (obsahujú zinok a vlákninu) a ešte 1 PL pohánky (obsahuje rutín na moje slabé cievy). Potrava má byť liek.
Moja neb. mama hovorievala, že všade, kde sú paradajky (rajčiyny), treba trochu cukru, lebo sú kyslé. Zvýrazní to chuť.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Kimlo (6.7.2018 17:54)

Ja za lyžicu horčice zamiešam do leča a klobásku tiež opekám s cibuľou na začiatku. U nás v lete môže byť na striedačku jeden deň lečo, druhý deň plnená paprika ....
2x kvakac a haji
kvakac
@Haji (7.7.2018 07:56)

Vďaka za pekný koment. So všetkým súhlasím máš pravdu.
1x haji
kvakac
@Dr (7.7.2018 17:09)

Ďakujem za koment ja to mám s jedením tak isto, preto mám aj toto obdobie rád.
2x haji a dr
kvakac
@Marienka44 (7.7.2018 07:59)

Vďaka za koment. S tým cukrom by som zavrel oči a zjedol. No ale nehnevaj sa na mňa vločky ovsenné a pohánka, to potom je čo? Keď lečo tak lečo.
2x dr a evanaaa
mijaita
Lečo - levný, československý oběd :-) S maďarskou klobásou, pikantní, mana nebeská od Šumavy k Tatrám!






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia