Varená ryža
Varená ryža

Varenie ryže pre začiatočníkov fotorecept

kvakac - fotkakvakac, 14. mája 2018
Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept)
Foto: kvakac

Takto uvarená ryža vám nikdy nevykypí, ani neprihorí. Vy si regulujete či chcete suchú alebo lávovú.

6-8
porcií
5 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 šálka (250 ml)
1 PL
1 KL domáca (nemusí byť)
1 ks
1 KL (nemusí byť)
2,5 l




Postup

  1. 1

    Dáte variť vodu so soľou. Vložíte celú ošúpanú cibuľu. Ostatné koreniny nemusia byť. Kto ako chce. To čo dáte do vody, to ryža nasaje a bude takej chute.

    Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Šálku ryže (2,5 dcl) nasypeme do sitka a umyjeme pod tečúcou vodou 5 minút. Jednoducho dobre ju umyť.

    Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ sa nám rozvarila voda, tak do nej dáme ryžu. Tá nám varenie trochu zabrzdí. Preto spočiatku trochu miešame ryžu, hlavne na dne hrnca. Ryža je studená a v horúcej vode by sa nalepila na dno. Varíme asi 12 - 14 minút podľa toho akú mäkkú ju chceme mať. Skúšame na skus.

    Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom odstránime cibuľu a vodu s ryžou zlejeme do sitka, necháme odkvapkať. Ako vidíme, ryža zdvojnásobila svoj objem. Tak dávame ryžu variť podľa počtu stravníkov.

    Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mate hotovú ryžu, dáte na misku a na stôl. A máte po problémoch s ryžou. Všetci vás pochvália aká je dobrá.

    Varenie ryže pre začiatočníkov (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

pankrac
Priznám sa dobrovolné ryža mi skoro vždy prihorí. Skúsim to takto spraviť a uvidím. Každá ryža je iná, jedna potrebuje viac vody, druha menej.
1x kvakac
kvakac
@Bubaya (14.5.2018 15:07)

Ohromné som priam uchvátený dobre mienenou radou ďakujem. Ešte by ma zaujalo, ako si pamätáš koľko krát si takto robila ryžu? To si robíš zárezy na futrách.
evanaaa
Ja: Na tuku ( olej, masť, maslo....) si upražím malú, nadrobno nakrájanú cibuľku, ale ak sa ponáhľam, dávam len sušenú cibuľku priamo do varenia, potom opražím ryžu, ktorú som aspoň v 5 vodách premyla a v poslednej chvíľu nechala postáť ( medzi tým si robím inú robotu) zalejem dostatočným množstvom vody a prikryté dusím do mäkka, samozrejme, ochutím - soľ, korenie, alebo aj bylinky. Ono sa to zdá veľa práce, ale nie je, a ak varím, nemôžem sa ponáhľať. Ale iste, každý má svoj zaužívaný spôsob......
2x kvakac a sjuz
2010
Nerozumiem, prilohy na slovensku ako knedla, varene zemiaky su velmi jednoduche aby nerusili chut omacky, ale ryza musi byt dokomplikovana. Co tak tak kupit drahsiu kvalitnu ryzu a len ju posolit...
bubaya
@Kvakac (14.5.2018 16:44)

PS: Dobré recepty sú často veľmi jednoduché, netreba dvojhodinovú prípravu. Ale kto má rád vodavú rozvarenú ryžu, ten si pošušňá.
kvakac
@Bubaya (14.5.2018 20:05)

Chúďa moje zlaté to ťa už v 13 rokoch nútili variť ryžu? Mala si to potom tiež ťažký život.
1x kvakac
astor
@Kvakac (14.5.2018 20:09)

Nechápem, prečo by malo mať "dieťa" v trinástich rokoch ťažký život, keď sa snaží uvariť, alebo už bežne varí ryžu?
Myslíš, že tieto "deti" majú ľahší a krajší život, keď sa už začínajú venovať alkoholu, cigaretám a niektoré už aj sexu? Si zas úplne mimo, ako aj u tých hríboch.
mijaita
@Kvakac domnivam se, ze zacatecnik by se mel naucit ze vseho nejdriv varit bilou ryzi. A take by mel vedet, ze jsou ruzne druhy ryze. Az posleze by se ucil, jak a k cemu ryzi dochucovat, nebo varit ciste bilou. K pikantnim jidlum se vari ryze bila. I z toho duvodu vari takovou v cele Asii, v zemich arabskych. V nasich zemepisnych sirkach je take vetsina pokrmu vhodna k ryzi ciste bile. Tvoje ryze, to je pokrm sam o sobe, nebo k neochucenemu masu. Jedna slozka jidla ma byt chutove vyraznejsi nez druha. A zpusob vareni, zname vsichni, ze jich je take nekolik. Mne samotne vyhovuje jak pise @Bubaya ale i zpusob cinsky, uvarit ryzi v hodne vody par minut, proplachnout a zabalit do uterky a pokracovat na paraku. To je pak ryze! Doma jsme varili ryzi v troube, v ni jedna cibulka, ve ktere byl zapichnuty hrebicek.
Potud k tvemu receptu pouze muj nazor.
radox1
pre mna je udusena ryza chutnejsia ako vyvarena vo vode ako cestoviny.najviac sa bavim,ked niekto chce silou mocou docielit z nasej klasickej gulatozrnnej ryzu sypku.na to treba zvolit iny druh ryze samozrejme.
marikafil
A podľa Talianov sa ryža nemá premývať, ako v úvodnom článku píše aj Fedor Malík... ja kupujem buď Basmati alebo Arborio a umývanie im nechýba. A tiež ryžu ochucujem len soľou, teda ak nerobím práve rizoto. Toto je fakt ryža pre vegetariánov, netvrdím, že je zlá, ale fakt sa k nej hodí už len hlávka nejakého šalátu...
babucka
Pouzivam dlhozrnnu ryzu.rozpustit mast-olej pridat dobre umytu ryzu trochu oprazit,zaliat horucou vodou, nechat chvilu zovriet,znizit plamen a prikryte,bez miesania do odparenia vody dusit.Zrnka sa nahanaju po tanieri.Dochutit podla chuti.
bubaya
@Mijaita (14.5.2018 22:14)

Nemám parák, lebo sa mi, žiaľ, už do kuchyne nezmestí, a ryža je z neho fakt vynikajúca. S klinčekom a cibuľkou varí ryžu moja mama, a ešte pridá pár guličiek nového korenia, mne to síce veľmi nechutí, ale tradícia je tradícia. :D
1x kvakac
mijaita
@Marikafil (15.5.2018 09:42)

Zasadne neproplachuju, ale oprazim, bud na sucho, nebo na trosce omastku. Hned zaleju horkou vodou a v momente kdy se voda zacne varit, mam rovnych 10 min. Ale vec nazoru, zkusenosti, chuti vyzkouset neco i jineho.
1x kvakac
bubaya
@Mijaita (15.5.2018 11:08)

Ty myslíš také to pariace sitko?? Tak to mám, dokonca 2 kusy. Ja som myslela hrniec na ryžu. No vidíš, za 40 rokov v kuchyni ma to nenapadlo na ryžu použiť, hlava dubová. Zajtra vyskúšam. :)
1x kvakac
mijaita
@Bubaya (15.5.2018 12:33)

Ano, takove ty platky, ktere se skladaji. Tak ty das do hrnce, jako kdyz naparujes knedliky. Ryzi v tomto pripade proplachnes v teplé, ne horké vode pomerne dost, Nechas odkapat a vrhnes ji do vetsiho mnozství varici vody. Mícháš a povaris jen 5 minut. Zcedíš a plácneš na čistou uterku a polozis na parak. Prehnes rohy uterky, hrnec priklopis a naparujes cca 10 - 15 min. Vyzkousis po tech 10 min odkrytim a ochutnanim. Takhle delam rada i cocku. I tady zalezi na druhu ryze. Kdysi davno, kdyz jsem takhle ryzi varila, byla u nas ke koupi ryze vyberova (jina mi nesmela do kuchyne) a ta nebyla spatna. Dnes pouzivam bud basmati nebo k thajskym jidlum, jasminovou. Jsem zvedava, jak se ti to bude zamlouvat, dej vedet, keep smiling :-)
roxanne
Ja som na jednom kurze varenia pocula, ze vsetka ryza okrem basmati/jazminovej/carnaroli by sa mala varit vo velkom mnozstve vody 1:6 a potom zliat kvoli tomu, ze sa z nej pri vareni uvolnuje arzen. Ak ju len sparime v dvojnasobnom mnozstve vody a voda sa do ryze vsiakne, uvolneny arzen tam tiez ostane.
Ja osobne som to nikdy neskusala, lebo mi to pride divne. Robim ryzu tak ako vela ludi - premytu a scedenu ju oprazim a zalejem vodou v pomere 1:2 (mozno o trochu menej). kvoli arzenu pouzivam iba basmati alebo jazminovu ryzu. O basmati som vsak citala, ze by sa mala pred varenim niekolko hodin namacat. Este som vsak nemala cas to skusat.
kvakac
Som priam unesený toľkými komentármi. To je nádhera, len tak ďalej. A vážená redakcia dúfam, že sa mi ujdu nejaké provízie za zvýšenú krivku sledovanosti. Prosím ešte ďalej ma poučte?
kvakac
@Roxanne (15.5.2018 17:33)

Konečné jeden rozumný a veľmi múdry komentár a pochopenie o čo mi ide. Ten kto ti to na kurze povedal vedel o čom hovorí. Táto odpoveď je hodná odmeny.
mijaita
@Roxanne (15.5.2018 17:33)

Nejaky arzen je mi sumak, v mnozstvi ryze, ktere snim. Ale 1x jsem zkusila ryzi namocit. Prisernost! Neni nad dobre uvarenou, bilou, neochucenou ryzi. Do ni pak uz staci orisek masla vmichat a mana je na svete.
ivana50
Ešte kedysi na vysokoškolskom internáte v kuchynke varili dennodenne Vietnamci ryžu ako zemiaky - bez oprážania, bez premývania, vo veľkom množstve posolenej vody a po uvarení vodu scediť. Ryža zostane suchá, sypká, škrob, ktorý ju drží pohromade sa vylial s vodou. Samozrejme - na rizoto sa takáto ryža nehodí.
81285_1563222837 - profilový obrázok
kyo
kyo
Výborný, ryža. Akurát z dlhozrnej sa mi nepozdávalo, prvý krát sa mi pozdávalo lepšie z guľatozrnej.
1x kvakac




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia