Strapačky s kyslou kapustou
Strapačky s kyslou kapustou

Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. mája 2018
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept)
Foto: sracz

Variant slovenských halušiek, v pamätnej podobe na našeho Dedka z 50. rokov minulého storočia. Tak ich pripravoval v strážnom domčeku (vachtárni) medzi staničkami Šariš Zobraziť celý popisVariant slovenských halušiek, v pamätnej podobe na našeho Dedka z 50. rokov minulého storočia. Tak ich pripravoval v strážnom domčeku (vachtárni) medzi staničkami Šariš hrad a Šarišské Michaľany. Dedko už vyše polstoročia „vartuje štreku“ na Nebeských lúkach, ale spomienky a chute jeho kuchyne s úžasnými chuťami ostávajú! … ta ňe? Recept venujem našemu kamarátovi @Klukodvody, lebo navariť mu ich vlastnoručne, na teritóriu južnej Moravienky, mi vlani nebolo dopriané. Ale „nikdy nehovorím nikdy“!

6-8
porcií
50 minút
príprava
60-90 minút
na 180 °C

Suroviny

Bôčiková nadstavba:
1 ks žltá väčšia
10-12 strúčikov
1 KL
1 PL
1 ČL (jalovec)
1 KL
1 KL
1 ČL
777-969 g
1-1,5 PL
500-600 ml
Kapusta kyslá dusená:
150-200 g
1 ks žltá väčšia
750-900 g
podľa chuti
podľa chuti
Halušky-strapačky:
600-800 g (staré)
1 KL
1-2 ks
500-600 g
podľa potreby




Postup

  1. 1

    … No uznajte, prosím, že takýto krásny skoro kilový kúsok bôčika som nemohol nechať v obchode! Ešte mi ho mohol „zdefraudovať“ niekto nepovolaný, ktorý by s ním ani nevedel, čo robiť! Tu ho vidíte v „kolektíve“ spoluingrediencií, potrebných na jeho „nočné“ marinovanie, čoby 1. kroku pred jeho následnou tepelnou úpravou.

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Polovicu veľkej žltej cibule (druhá pôjde pod kyslú kapustu) som pokrájal na jemné „mesiačiky“ a dobrú hrsť strúčikov cesnaku na plátky.

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom som ich preložil do vyššej porcelánovej misky, pridal ku nim KL soli, PL červenej mletej sladkej papriky, ML čerstvo mletej borievky (jalovca), KL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK), KL celej rasce a ML klobásovo – gulášovej zmesi pána Urblíka z KN; všetko som dôkladne, ale jemne, premiešal, priložil bôčik pokrájaný asi na 50x50 mm kúsky (podľa „zásady a gusta“ mojej krajšej ½, nech je do čoho kúsnuť, znovu nežne premiešal, prikryl celofánovou fóliou a v tejto voňavej marináde s dôverou na noc zveril chladničke.

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V deň „D“ som kúsky bôčika povyberal z marinády a rýchlo poopekal na PL škvarenej bravčovej masti (zabudol som nafotiť); na záver opekania som ešte tak na 2÷3 minútky priložil aj cibuľu s cesnakom a následne celý „komplet“ preložil do patričnej „tepše“, zalial 500÷600 ml mäsového vývaru (použil som zvyšok dobrej domácej hovädzej polievky) a vložil na 69´do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C (375 °F); mäso som z času na čas poobracal (ak sa Vám bude zdať, že sa šťava veľmi odparuje, prikryte pekáč alobalom!)

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Predstavujem Vám svoju zostavu na tepelnú úpravu kyslej kapusty; moja domáca „vlastnoručná“ sa nám minula ešte v Des Moines Iowa a klimatické podmienky v Arizone našej „kvašnej kapusce“ neprajú, tak som kúpil tentoraz poľskú, s mrkvou. Mrkva („murna“) v poľskej kuchyni nesmie chýbať ešte ani v rcp na prípravu domácich údených klobás, „ta naj, prepitujem, prebača”, ale jej chuť sa tepelným spracovaním kyslej kapusty znížila na maximálne minimum.

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hrnci som vyškvaril pokrájanú slaninu a na nej cibuľu (to je tá druhá odložená ½)

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridal kyslú kapustu, po štipke – troch, soli a čMČK, premiešal a nechal, s občasnou kontrolou, pomaly dusiť na zníženom ohreve.

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Halušky si dokáže určite pripraviť každý z Vás podľa svojeho vlastného, toho „najsamlepšejšieho” receptu. Ja ich robím z týchto ingrediencií takto. Veľmi rád sa pýšim předměřickou hrubou múkou, ktorú som (ako poklad) objavil v tunajšom čínskom obchode „Lee-Lee”.

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Jeden zo zemiakov som postrúhal na „syrových slzách” (to aby halušky boli „strapaté”, z čoho je odvodené aj ich pomenovanie, teda aspoň v Šarišskom regióne; v okolí starobylého Bardejova zemiaky na halušky zvyknú strúhať na „pásiky” všetky), druhý na jemno, pridal hrubú múku (ak nemám tak polohrubú a ak sa inak nedá, tak veruže hladkú), KL soli, dve menšie vajíčka a varechou vymiešal cesto s haluškovou konzistenciou; ak je potrebné, tak cesto zrieďujem perlivou minerálkou bez príchute.

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Medzitým som zohrial vodu s jedným stredným zemiakom pokrájaným na menšie kocky a s 2 PL soli a do vriacej, pomocou „haluškátora”, prepasíroval pripravené zemiakové cesto.

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podľa viac ako 60 ročného zvyku a získaných skúseností som halušky po premiešaní nechal tri razy zodvihnúť do peny a pomocou sitka, odkvapkané, ale bez pre premývania,

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    poprekladal do hrnca s udusenou kyslou kapustou a

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    po vizuálnej i chuťovej kontrole kvality bôčikových kociek, hneď (po vychodniarsky „doraz učkaj”), za horúca servíroval.

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A keďže som tieto strapačky pripravil s úžasnými spomienkami na našeho dedka Tatuša, tak pred jedlom pri nich nesmel chýbať jeho povestný „štamperľičok“ domácej (tentoraz je to drienkovica spod Turnianského hradu)!

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Je máj, lásky čas a čas kvitnúcich orgovánov. Tu v AZ Peoria by ste orgovány darmo hľadali, to tak 6÷7 m vysoké kaktusy, no našťastie ruže v našej záhradke kvitnú bez prestávky!

    Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

stanci11
@Sracz , ja som na stáži v Alabame a keď sa ma opýta hocikto čo mi najviac chýba - domáca kuchyňa :D Toto je nádhera, takmer neverím že to vzniklo na americkej pôde :D
evelynba
Úžasné jedlo (čo tam po nejakých kilách !?!?) a perfektný sprievodný text. Ako vždy @sracz . Hneď by som si dala.... Vážim si, že takto udržujete tradície zo Slovenska tam ďaleko, je to super.
zolik
Recept z tvojej kuchyne ma potesil. Ale este viac ma zaujala informacia: Slovak v Amerike vari z ceskej muky kupenej u Cinana. Tak to je "bomba"
babucka
Zaujimavo popisany recept,klobuk dolu,ked ani v cudzine sa nezabuda na nasu dobru slovensku kuchynu,ked SLOVENSKO JE NASA OTCINA.
janger
Toto je teda maskrta! Mas tu trosku podobny recept, ten som uz robila. Tak isto vyskusam niekedy aj toto. Viem, ze aj muzovi mojmu sa velmi zavdacim :-)...Keby si vedel, @sracz , akou zahadou bola pre mna fotka pod bodom 8 ;-))))! Ale som sa napozerala, nemohla som prist na to, co je to cudo s tym hacikom, haha. Ale prisla som na to...
monty469
Och ta nadstavba musi byt vyborna. Ja uz ked halusky, tak jedine s nadstavbou. Jednym slovom parada!!!
babinka
Fantasticke jedlo! Do akeho obchodu chodievas na bocik? Ja ho tu neviem kupit a ziaden cinsky obchod nablizku /ani daleko/ nie je, poradis?
jack
Dobré jedlo a dobrý názov:-)))
sjuz
Mňam, milujem kapustové strapačky s krkovičkou ! Ešte veeľmi dávno, keď sa kapustové strapačky jedli len so slaninkou, sme ich doma bežne robievali ako prílohu ku krkovičke na prírodno, len tak, na grilovacej panvici, a všetci sa čudovali, že " to takto, s mäsom??? " Nuž, a tvoja verzia s bôčikovou nadstavbou, milý Sracz, ma očarila, a teraz, v čase obeda v práce je to priam týranie :)
sjuz
No, ja som neodolala a nechala som sa tebou inšpirovať :) Mladá hlávková dusená kapusta so slaninkou, a pomaly pečený bôčik :)


1x jerica




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia