Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Kysnuté koláčiky na slano aj na sladko

Iveta Papcunová
cukrárka – inovátorka značky Tante Hannis, 16. apríla 2018
Kysnuté koláčiky na slano aj na sladko
Foto: Pravda - Robert Hüttner
5
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

Základné cesto:
300 g
300 g
1 kocka (42 g)
250 ml
100 g
štipka
1 KL
3 menšie ks
Na slano:
125 g
 (nadrobno nakrájaná)
Na sladko:
125 g
2 PL
1 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Z droždia, zo štipky soli, z cukru a mlieka pripravíme kvások. Vlejeme ho do múky, pridáme vajcia a rozpustené maslo. Vymiešame cesto, ktoré necháme na teplom mieste prikryté utierkou vykysnúť, aby zdvojnásobilo objem. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky.

  2. 2

    Prvý bochník vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Kolieskom vykrojíme koláčiky s priemerom 8 cm. Tvaroh ochutíme vegetou, soľou a kôprom. Na cesto položíme lyžicu tvarohu a naň pár kociek slaninky. Okraje koláčikov potrieme rozmiešaným žĺtkom. Upečieme, kým nie sú zlatisté.

    Kysnuté koláčiky na slano aj na sladko - obrázok 2
  3. 3

    Tvaroh ochutíme cukrom, dužinou z vanilky a citrónovou kôrou. Z druhého bochníka vykrojíme kolieska, na ktoré navrstvíme na sladko ochutený tvaroh a ozdobíme nadrobno nakrájanými broskyňami, lesným ovocím alebo slivkovým lekvárom. Okraje potrieme žĺtkom a upečieme.

    Kysnuté koláčiky na slano aj na sladko - obrázok 3

Diskusia k receptu

fialka49
Podľa tohto receptu pečiem koláčiky už dávno, ale napriek tomu, že do cesta dávam iba jeden žĺtok, je cesto výborné, dobre sa s ním pracuje a koláčiky sú chutné so slanou aj sladkou plnkou. Podľa chuti domácich robím niekedy na ráno sladké uzlíčky - vtedy dám do cesta aj 10 dkg kryštálového cukru (lebo sú bez plnky). Chutia s maslom a džemom alebo s nutelou.
dogagador
Trocha mi pripominaju slavne moravske kolaciky, proste asociacia . A su nadherne, profi




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia