Majonéza a tatarka z vařených vajec

pilsnerka - fotkapilsnerka, 12. apríla 2018
Majonéza a tatarka z vařených vajec
Foto: pilsnerka

Suroviny

2 ks (uvarené natvrdo)
50 ml
1 KL (alebo biely vínny)
1 KL
1 PL
štipka
+ na tatársku omáčku:
1 malý ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Vejce oloupejte, nasekejte na menší kusy a vložte do mixéru. Přilijte mléko, ocet a přidejte hořčici. Osolte, opepřete a oslaďte. Vše důkladně rozmixujte na velmi jemnou pastu. Za stálého mixování přilévejte postupně olej, až získáte požadovanou konzistenci. A máte hotovou majonézu. Pokud budete chtít z majonézy tatarku, nakrájejte do ní na hodně jemné kostičky cibuli a okurku. Promíchejte. Skladujte v lednici.

Diskusia k receptu

haji
Recept je fajn hlavně pro ty, kteří mají obavy ze syrových vajec. Pěkné foto!!
pilsnerka
@Dogagador (13.4.2018 16:32)

A z jakého důvodu byste to chtěla zaměnit za kysanou smetanu? S kysanou smetanou to bude mít mnohem hustější konzistenci, nikdy jsem s ní majonézu nepřipravovala. No ale můžete zkusit ;-)
kimlo
@Dogagador (13.4.2018 16:32)

Ako vraví Zdenda Pohlreich “všechny nahrážky stojí za hovno” :-)
motyka
Nikdy som ich z varených vajec neskúšala. Určite vyskúšam.
bubaya
Tiež som kedysi robievala majonézu z varených vajec, lebo som sa bála salmonely. Bola výborná, mne chutila lepšie, ako zo surových, nezrážala sa, a nebála som sa ju ochutnávať pri príprave.
sedlacka
Mňa by zaujímalo, či niekto už robil podľa tohto receptu majonézu a môže ho odporučiť. Keďže varím s deťmi, ktoré mi boli zverené štátom, tak by mi bodlo použiť majonézu z varených vajíčok (od mojich sliepok), aby som potom nemala na krku kontrolu, že som ich chcela zniesť zo sveta. Komentáre od fešného pána Kimla sa mi páčia čoraz viac. :-)
bubaya
@Sedlacka (3.5.2018 22:11)

My sme robievali. Neviem, či presne podľa tohoto, ale recept bol z kuchárskej knihy Varíme chutne, zdrave, hospodárne, ak chceš, pohľadám, opíšem poobede. Mne osobne chutila vždy viac, ako tá zo surových, lebo mám rada varené žĺtka, a nikdy sa nezrazila.
bubaya
Toto je originálny recept, je v ňom viac oleja:

2 žĺtky natvrdo uvarené
10 dkg oleja - to je cca 0,9 dl
soľ, korenie, citrónová šťava, alebo ocot,
2 - 3 PL mlieka, alebo vývaru na zriedenie - ale nemusí byť.
Žĺtka prelisovať, utrieť do hladka, pridať trocha soli, do nich postupne prilievať olej. Keď popijú vajcia olej, podľa vlastnej chuti pridať soľ, korenie, citrón..........







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia