Zákusok s mascarpone
Zákusok s mascarpone

Salko zákusok

tallivera - fotkatallivera, 20. marca 2018
Salko zákusok
Foto: tallivera

Zákusok je vynikajúci a je pomerne rýchlo hotový. Až na to varenie Salka, potom to už ide šup šup. Každopádne ku kávičke ako stvorený. Zobraziť celý popisZákusok je vynikajúci a je pomerne rýchlo hotový. Až na to varenie Salka, potom to už ide šup šup. Každopádne ku kávičke ako stvorený. Kto ľúbi sladké, určite si príde na svoje :-)

8
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks
4 PL
1 ČL
3 PL
2 PL (horké)
5 Pl
Krém:
1 bal.
1 bal.
3 ks
Poleva:
100 g
 troška
Na pokvapkanie korpusu:
 (čierna)




Postup

  1. 1

    Prvý si spravíme krém. Salko dáme variť na dve hodiny. Potom ho necháme úplne vychladnúť. Následne ho vylejeme do hlbšej misky a postupne po lyžiciach pridávame mascarpone a po každej lyžici, mixérom krém šľaháme. Keď je krem dobre vyšľahaný, pridávame stužovač po jednom balíku, vždy dobre rozmixujeme. Krém prikryjeme a dáme tuhnúť do chladničky.

  2. 2

    Pripravíme si jednu veľkú misku a jeden hrnček. Vajcia si oddelíme tak že, bielky pôjdu do misky, žĺtky do hrnčeka. Bielky šľaháme do tuhého snehu. Následne zašľaháme žĺtky, potom olej. Pridáme cukor opäť šľaháme. Ja všetko robím mixérom. Pridáme kypriaci prášok a postupne po lyžiciach múku. Zakaždým mixujeme, nakoniec pridáme kakao a mixérom zašľaháme.

  3. 3

    Na spodok tortovej formy dáme papier na pečenie a následne pripevníme obruč. Takže papier máme len na spodku. Boky si potrieme buď maslom alebo olejom. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 180 stupňov. Pečieme cca 15-20 minút. Korpus necháme vychladnúť úplne.

  4. 4

    Aby nebol korpus suchý, uvaríme si čiernu kávu a korpus s ňou pofŕkame. Potom natrieme krém. Nad parou si rozpustíme čokoládu s troškou oleja. S čokoládou potom zdobíme zákusok podľa vlastnej fantázie :-) dáme stuhnúť na hodinku a môžme papať.

Diskusia k receptu

rulik
chcel by som sa spýtať, keď použijem karamelové Salko, musím ho tiež variť, podľa mňa ide tam o to urobiť z obyčajného Salka karamelové Salko alebo sa mýlim?
dogagador
@Tallivera :naco treba 3 stuzovace slahacky? Skaramelizovane salko aj mascarpone su dost tuhe a ked ich opatrne miesas, malo by to drzat bez dalsich prisad. Tie stuzovace to velmi zdrsnia, nie? Inak zaujimavy postup pripravy cesta.
drajan
@Rulik (20.3.2018 14:55)

tiež som si prvé povedala, že kúpiť karamelové a doba varenia odpadá
motyka
Mám doma taktiež karamelové salko. Určite vyskúšam. Vyzerá super. Bude to raz dva.
tallivera
@Dogagador (21.3.2018 05:27)

Ahojky, mne to tak vyšlo na 3 stužovač chcela som aby krém dobre držal , ale stačilo by možno aj dva. Nechcelo sa mi čakať kým krém stuhne takto je krem tuhý raz dva. Krém nebol drsný, bol hladky a chutný. Samozrejme každý si prispôsobí podľa seba. Mne sa už stalo že mi krém pri izbovej teplote trochu tiekol tak som si to poistila, aby mal tvár aj pri krájaní ;-)
tallivera
@Rulik (20.3.2018 14:55)

Ahojky, ja si ho radšej vždy podstivo uvarím, lepšie mi chutí varené Salko a varím ho hlavne pre jeho konzistenciu , má ju ako stuhnuty puding veľmi hustú je to kus hmoty a teda krém je z toho super , neviem či karamelové Salko je tiež tak husté ešte som ho neskúšala.
tallivera
@Rulik (20.3.2018 14:55)

Prepáč zabudla som ti odpovedať :-) , nie karamelové Salko sa nevari.
tallivera
Ahojky, ja si salko radšej vždy podstivo uvarím, lepšie mi chutí varené Salko a varím ho hlavne pre jeho konzistenciu , má ju ako stuhnuty puding veľmi hustú je to kus hmoty a teda krém je z toho super , neviem či karamelové Salko je tiež tak husté ešte som ho neskúšala. Ale keď vyskúšate , napíšte mi prosím ako sa krém vydaril, najbližšie ho možno skúsim tiež :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia