Veľkonočný koláč
Veľkonočný koláč

Môj pravoslávny veľkonočný koláč - Козунак fotorecept

mopypopy - fotkamopypopy, 14. marca 2018
Môj pravoslávny veľkonočný koláč - Козунак (fotorecept)
Foto: mopypopy

Zjedla som ich nespočetne a vždy s napätím očakávam prípravy veľkonočných sviatkov, kedy si ho znova pripravím. Jedná sa o tradičný bulharský veľkonočný koláč Zobraziť celý popisZjedla som ich nespočetne a vždy s napätím očakávam prípravy veľkonočných sviatkov, kedy si ho znova pripravím. Jedná sa o tradičný bulharský veľkonočný koláč zvaný “Козунак”, ktorý sa podáva pri slávnostiach. Bulhari si ho vychutnávajú s varenými vajíčkami a typickým hustým bielym jogurtom. Môže byť jednoduchý alebo plnený kandizovaným ovocím, čokoládou, figami či orieškami. Ja ponúkam moju najobľúbenejšiu verziu s hrozienkami, mandľami a vlašskými orechami. Krásne sviatky!

12
porcií
150 minút
príprava
60 minút
na 160 °C

Suroviny

20 g
200 ml
150 g
1 kg
štipka
1 lyžička
5
125 g
1 ks (na potretie)




Postup

  1. 1

    Najprv aktivujeme droždie. Rozdrobíme ho v hrnčeku vlažného mlieka a pridáme lyžičku kryštálového cukru. Zamiešame a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 15 minút, pokým začne bublinkovať. Medzitým si vo veľkej a širokej mise preosejeme múku. Pridáme štipku soli a nastrúhanú citrónovú kôru. Zamiešame a vareškou vytvoríme jamku uprostred zmesi.

  2. 2

    Uprostred jamky nalejeme jemne prešľahané vajíčka, približne polovicu hrnčeka s mliekom a droždím a časť roztopeného masla. Pridáme kryštálový a 1 vanilkový cukor. Začneme hnietiť cesto tak, že postupne zapracuvávame vonkajšiu sypkú časť do mokrej časti uprostred, čiže zvonku smerom dovnútra.

    Môj pravoslávny veľkonočný koláč - Козунак (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Počas miesenia pridávame zbytok masla, hrozienka a mlieko z hrnčeka, podľa potreby. Pokračujeme v hnietení cesta, kým nám nevznikne rovnomerné a nelepiace sa cesto, na ruky, ani na okraje misy. Takto pripravené cesto posypeme troškou múky, prikryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste aspoň 1,5 hodiny.

    Môj pravoslávny veľkonočný koláč - Козунак (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď cesto vykysne, predhrejeme rúru na 160 stupňov. Cesto preložíme na pracovnú dosku a znovu prehnetieme. Vytvoríme 3 rovnaké pramene, ktoré zapletieme do hrubého vrkoča ako vianočku. Opatrne prenesieme do vymastenej formy s obvodom 25 cm a necháme v teple vykysnúť ďalších 15 minút. Počas záverečného kysnutia do vrkoča pozapichujeme vlašské oriešky a mandle. Nakoniec potrieme prešľahaným žĺtkom a pečieme približne 1 hodinu, pokým drevená špajdľa zo stredu koláča je po zapichnutí suchá.

    Môj pravoslávny veľkonočný koláč - Козунак (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ak je koláč dostatočne prepečený na vrchu, prikryjeme alobalom. Pár minút pred dopečením výdatne posypeme 1 vanilkovým cukrom. Hotový koláč necháme vychladnúť a podávame s maslom alebo medom.

    Môj pravoslávny veľkonočný koláč - Козунак (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Pěkný recept, krásná fota, jsi šikulka a díky za rozšíření obzorů!
bubaya
Veľmi sa mi páči ten nápad s napichanými orechami a mandľami, chrumkavé, pripečené, musí to byť fantastické, a ten ich hustý Jogurt k tomu, juj, títo južania vedia, čo je dobré. Toto vyskúšam miesto tradičného hrozienkového mazanca.
mopypopy
@Danila (15.3.2018 07:52)

V Bulharsku to naozaj predávajú za babku ku každej príležitosti, ale domácemu sa nič nevyrovná. Nech Vám to pečie, ďakujem!
mopypopy
@Bubaya (15.3.2018 14:20)

S cestom sa skvele pracuje. Musím sa neskromne priznať, ze ten vrch je moja invencia, pretože milujem vôňu prepečených mandlí a orieškov. Naozaj lahoda, a nezabudnúť pocukrovať pred finálných dopečením. Sladká kôrka je základ! Ďakujem a prajem pekný víkend.
1x bubaya
mopypopy
@Monty469 (17.3.2018 19:42)

Díky moc, ja ho fakt milujem, asi ho budem musiet znovu cez sviatky upiecť. Dobrú chuť!
babidka
Mazanec uz mam upeceny....ale o tyzden budu mat Velku noc nasi pravoslavni veriaci a tak nam asi upeciem tento tvoj skvost:-)My v tychto dedinach na vychode "pre istotu" slavime kazdy sviatok 2x- ved kto uz vie , co boli vlastne nasi prarodicia greko-kat., rimo-kat. alebo pravoslavni?A sviatky su sviatky:-)
kimlo
Pripomína mi to taliansku vianočnú panettone, tú mám veľmi rád, vozil som si ich odtiaľ roky, raz som ich mal v aute 12 ks pre kolegov z práce čo si nakázali doviezť. Ale už sú pár rokov dostať aj u nás. 😋




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia