Kváskové pečivo
Kváskové pečivo

Kváskové zapletanky fotorecept

aleana - fotkaaleana, 11. marca 2018
Kváskové zapletanky (fotorecept)
Foto: aleana

Ďalší skvelý recept z blogu od Naty. Cesto je geniálne a chuť famózna. Biele pečivko v zdravom prevedení, vhodné hlavne pre deti na desiatu Zobraziť celý popisĎalší skvelý recept z blogu od Naty. Cesto je geniálne a chuť famózna. Biele pečivko v zdravom prevedení, vhodné hlavne pre deti na desiatu do školy, ale samozrejme aj pre dospelých :-)

8
porcií
15 minút
na 250 °C

Suroviny

Rozkvas:
166 g
166 g
1 PL
Cesto:
334 g
90 g
20 g
20 g
1,5 - 2 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Suroviny na rozkvas zmiešame spolu v mise, prekryjeme fóliou a necháme prekvasiť pri izbovej teplote 9-12 hodín.

  2. 2

    Do vykvaseného rozkvasu pridáme suroviny na cesto (múku preosejeme) a vymiesime vláčne, poddajné a nelepivé cesto. Na povrchu je krásne hladké a zanecháva čisté ruky. Cesto dáme do misy, prikryjeme fóliou a necháme 3 hodiny prekvasiť. Počas tejto doby nie je nutné ho prekladať.

  3. 3

    Po 3 hodinách si cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme ho stierkou na 8 častí. Každý kúsok premiesime v rukách a vytvarujeme do malého bochníčka. Necháme ich asi 5 minút oddýchnuť, aby sa nám s nimi lepšie pracovalo.

    Kváskové zapletanky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom bochníčky tvarujeme po jednom nasledovne: Bochníček rukou rozvaľkáme na valček. Stierkou na cesto ho pozdĺžne rozdelíme na polovicu s tým, že koniec necháme spojený.

    Kváskové zapletanky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dva valčeky okolo seba obtočíme. Koniec poriadne stlačíme a zapletanku dáme na papier na pečenie. Takto spracujeme všetky bochníčky.

    Kváskové zapletanky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hotové prekryjeme fóliou a necháme finálne 2 – 3 hodiny vykvasiť.

    Kváskové zapletanky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru si vyhrejeme na 250 °C. Od začiatku dáme zahrievať do stredu rúry plech, na ktorom budeme zapletanky piecť a na dno rúry umiestnime plech/nádobu na zaparenie, t.j. vyliatie vody. Z vykvasených zapletaniek odstránime fóliu, postriekame ich vodou z rozprašovača a posypeme makom alebo iným posypom (sezam, rasca alebo necháme bez posypu). Prenesieme ich na vyhriaty plech, do spodného plechu vylejeme hrnček horúcej vody a rýchlo zatvoríme rúru. Para, ktorá sa vytvorí z vody, pomôže zapletankám zdvihnúť sa do výšky. Pečieme 10 - 15 minút, v závislosti od rúry. Keď sú už hnedé na povrchu, sú hotové a môžeme ich vybrať. Po vytiahnutí plechu upečené zapletanky rýchlo postriekame opäť vodou. Premiestnime ich na mriežku a necháme vychladnúť. Dobrú chuť!

    Kváskové zapletanky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jack
Vyzerajú pekne.Ukladám a určite skúsim.
haji
Recept, fota aj samotné zapletanky vypadají úžasně. Jsi šikulka!
jack
@Marienka44 (12.3.2018 07:15)

Pravdaže mám kvások.A rozkvas si z neho urobím :-)
ada13
zrozumitelny postup a aj super recept vyzera, ked budem moct, vyskusam urcite.
este by som jednoducho potrebovala vysvetlit ako urobim ten matersky kvasok. vdaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia