Mrkvový šalát
Mrkvový šalát

Teplý mrkvovo-pohánkový šalát fotorecept

violeta - fotkavioleta, 16. februára 2018
Teplý mrkvovo-pohánkový šalát (fotorecept)
Foto: violeta
2-3
porcie
7+10 minút
tepelná úprava

Suroviny

125 ml
250 ml
4 ks
2 - 3 PL (mirin)
2 PL
1 - 2 PL
2 - 3 PL
1 - 2 PL




Postup

  1. 1

    Pohánku prepláchnem, zalejem vodou a varím prikrytú, na strednom stupni do odparenia vody. Trvá to približne 7 minút, dám dole zo sporáka a nechám prikryté približne 10 minút.

    Teplý mrkvovo-pohánkový šalát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mrkvu nakrájam na tenké pásiky a zázvor nastrúham, snažím sa vybrať "fúziky". Na kúsku masla krátko opečiem zázvor a pridám mrkvu. Chvíľu opekám, jemne posolím a podlejem trochou vody, asi 1/4 šálky, zakryjem a približne 10 minút dusím. Záleží od veľkosti nakrájania. Počas dusenia prichutím sójovou omáčkou, Mirinom, sezamovým olejom a čiernym sezamom.

    Teplý mrkvovo-pohánkový šalát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Primiešam pohánku.

    Teplý mrkvovo-pohánkový šalát (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

frezia
Velmi pekne, take mam rada. Chutne, zdrave, farebne.
violeta
Ďakujem, @frezia , @siisa , mne tento šalát veľmi chutí, ale robím ho len pre seba. Žijem s troma dospelými mužmi a tí moje nadšenie nezdieľajú :)
haji
Recept se mi líbí, foto krásně barevné. Musím koupit světlou loupanou pohanku, někdo tu radil, že je na chuť i vůni lepší. V kombinaci s mrkví mi to půjde. Díky za receptík a inspiraci!
violeta
Máš pravdu @haji , svetlá pohánka je lúpaná mechanicky, šetrnejšie, tmavá pri vysokej teplote. Vo svetlej vraj zostáva vďaka tomu viac živín a má aj slabšiu arómu, ale sa aj viac rozvarí. Nabudúce kúpim svetlú, táto je tmavá.


1x haji
kukulienka71
vyzerá to super! kebyže mám zázvor, čo sa minul do čaju po tieto dni, tak neváham a robím ihneď:-)
haji
@Violeta (16.2.2018 15:44)
Přiznám se, že s arómou a štiplavou chuťou pohanky jsem vždycky bojovala a pokaždé vyklidila pole. Není to dávno, někdo tu poradil loupanou světlou pohanku - musím se vydat do zdravé výživy. Hlavně nezapomnět, hlava děravá.
violeta
@haji , podľa mňa je zbytočné sa do niečoho nútiť, ovsené vločky alebo šípky ti tiež poskytnú rutín. Ak by si predsa len varila svetlú pohánku, odporúča sa ju nevariť, len zaliať horúcou vodou a nechať abobtnať. Ak vyskúšaš, daj vedieť, pekný večer:)
janikbj
wau, super. potrebujem jesť viac pohánky, ale priznám sa, že tiež mi nejak extra nechutí. toto sa mi páči veľmi, isto skúsim. zatiaľ u nás pohánka chutí len 7 mesačnej dcérke (lebo ešte nevie, čo za skvelé chute ju v živote čakajú :D )
1x haji
violeta
:) @janikbj , to je skvelé, že sa tak príkladne staráš o dcérku, obdivujem ťa
Je pravda, že človeku sa postupne chute menia, ja mám potrebu skúšať nové chute, ale so surovinami je to u nás dosť obmedzené...
evanaaa
Pohánku som ešte neskúšala, aj ked sa na ňu dávno chystám, aj rady mi prídu vhod, viem, že je cenná a potrebná pre cievy (rutín), ale mám rada pohánkové pukance, ktoré sú chutné a teraz som sa nimi aj zásobila, lebo nie sú často v ponuke. Asoň niečo teda pre zdravie, dúfam.....
astor
@Evanaaa (16.2.2018 20:29)

Tak si švihni, je najvyšší čas, aby si si tu pohanku vyskúšala.
marienka44
Existujú k dostaniu v K. pohánkové vločky, ja nimi zahusťujem polievky miesto škodlivej múky.
motyka
Na večeru - ľahké. zdravé a výborné jedlo. Najmä pre ženy. A mužom pridám aj trochu mäska. Ďakujem za recept.KK.
mitzy
ďalší vydarený recept s mrkvou. skúsim niekedy v dohľadne :) vďaka za recept!
kukulienka71
@violeta , vďaka za tento super recept, kamufláž pohánky vydarená naozaj na 1 s *. Nepamätám si, žeby som bola zjedla niekedy toľko pohánky, ako dnes v tejto forme. Kto otáľa, smelo skúste. U nás doplnené pečeným kurčaťom;-)


1x motyka
alena45
Mne viac chutí tmavá ako tá svetlá, viem, že rozdiel je v spôsobe oddelenia od zrna. Tmavá vznikne, keď sa oddeľuje zrno za mokra a svetlá za sucha. Lenže tá svetlá mi príde taká blativá. No k veci : prvýkrát som pohánku ani nedojedla a myslela som si, že už ju viac nikdy jesť nebudem. No keď som bola v Moskve a tam mali na pultoch hádam desať druhov obalov pohánky, tak mi to nedalo a jeden som si kúpila. Doma som skoro rok otáľala, no nakoniec som si raz povedala, že idem žiť zdravo. To mi dlho nevydržalo, ale pohánka mi zachutila tak, že na ňu mávam chuť a urobím si ju hocikedy len tak. Tie svetlé znká sa dajú aj posiať, do mesiaca máte mladé rastlinky, ktoré nastriháte a usušíte na čaj. Aspoň viete, čo pijete. Suší sa celá rastlina, mne zvykne aj zakvitnúť a má aj mladé zrnká, ale to vôbec nevadí. Sejem na jar a potom znovu v auguste.
violeta
Jeeej @kukulienka71 :)) ty si ma veľmi potešila...
Ja som si ju robila tiež v piatok znova, veľmi mi tento šalát chutí...
Ďakujem za odozvu...
@alena45 , ja som chcela kúpiť aj svetlú, ale ja žijem na dedine a mesto vedľa je menšie a tam ju nemajú... ďakujem za informácie :)
peknú nedeľu dievčatá ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia