Čokoládový koláč
Čokoládový koláč

Toskánsky čokoládový koláč s orechmi a ovocím

Miloslav Pabiš
šéfkuchár KORZO café & restaurant v Bratislave, 13. februára 2018
Toskánsky čokoládový koláč s orechmi a ovocím
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10-12
porcií
60 minút
príprava

Suroviny

130 g
65 g
190 g
150 g
70 g
65 g
65 g
25 g
20 g
175 g
25 g
1 PL
 ( na posypanie)




Postup

  1. 1

    Rúru predhreme na 160 °C a plech vyložíme papierom na pečenie. Na plech rozložíme mandle a pekanové orechy a 12 – 15 minút pečieme, pokiaľ mandle nebudú zlatisté. Potom necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

  2. 2

    V hrnci na miernom plameni vo vodnom kúpeli roztopíme med, čokoládu, maslo a cukor. Necháme trochu ochladnúť a potom vmiešame ovocie, opečené mandle s orechami a ostatné suché ingrediencie, s výnimkou práškového cukru. Silikónovou stierkou vymiešame cesto.

  3. 3

    Zvýšime teplotu v rúre na 170 °C. Tortovú formu o priemere 20 cm vymastíme a vyložíme papierom na pečenie alebo podložíme silikónovou podložkou. Namočíme si ruky, po častiach naberáme cesto a ukladáme ho do formy, kde ho poriadne zatlačíme, aby sa dostalo až ku krajom. Ruky treba mať vždy vlhké, inak sa cesto bude lepiť. Pečieme zhruba 8 minút, pokiaľ koláč nebude na dotyk nadýchaný a pružný. Potom ho vytiahneme z rúry a necháme pri izbovej teplote vychladnúť. Z vychladeného koláča odstránime formu a posypeme ho práškovým cukrom. Podávame pri izbovej teplote.

Diskusia k receptu

bubaya
Tak do tejto reštaurácie by som určite nešla, mne sa to zdá príšerné. Dúfam, že dávajú k jedlu aj smetný kôš. Ešte by mohli dať červenú šipku na ten koláč, lebo fakt neviem, kde tam je.
bubaya
@Zivestriebro (13.2.2018 14:15)

Ja mám rada jednoduchosť, poriadok, čisté línie všade, teda aj na tanieri a skutočne tento neporiadok oceniť neviem, ani sa nechystám, napriek tomu, že momentálne je to na Slovensku v mode. A stále neviem, kde je ten koláč.
katarina2511
@ Bubaya - preco mas pocit, ze je dobre iba to, ako to robis Ty alebo, to, co mas rada iba Ty. Prepac ale Tvoje komentare mi pripominaju cas, ked tu boli ludia, co iba kritizovali a robili si urazlive vtipy z receptov inych. Varecha nie je iba o tom, co sa paci Tebe.
bubaya
@Katarina2511 (13.2.2018 23:21)

Je to môj subjektívny komentár k danému receptu. Nikde som nepovedala, že JA to robím dobre a ostatní zle. Komentár je vyjadrenie osobného postoja k niečomu. Môj osobný postoj je, že sa mi nepáči takýto chaos na tanieri, kde ani neviem, čo je koláč.


haji
@Bubaya (14.2.2018 11:01)
Krásný den přeji! Jeden rád holky a druhý vdolky. Jeden kluky a druhý puky. Někdy zírám jako puk, to je pravda. Nu což, člověk se pořád učí. Když nic jiného, tak poznává sám sebe. Za chvíli bude jaro, příroda nám pohladí oko, bříško i srdíčko!
1x ivet74
dormella
@Bubaya (13.2.2018 09:07)  blog.cookaround.com/barbaracucina/panforte-al-cioccolato-de...

Jen abys videla v natur podobe. Forma ma prumer 20 cm, coz znamena, ze kousky jsou hodne male, neb se jedna se o koncentrat cukru, kandovaneho ovoce, koreni a orechu.
Abych rekla pravdu, zde sef celkech chytre vysledny produkt odlehcil a nahradil kandovane ovoce tim susenym. Moucnik bude tudiz i mene sladky.
V Toskansku ( vlastne i v cele stredni a jizni Italii) je to typicke vanocni cukrovi.
Prapuvodni recept je bez cokolady:
 www.nonsolopiccante.it/2013/12/10/panpepato-di-siena/...

haji
@Redakcia už delší dobu si lámu hlavu, zda je květ streptocarpusu jedlý. Nikde se nemohu dopátrat. Když je tu na talíři už po několikáté, tak nejspíš ano. Kam na ně kuchaři chodí? Dají se koupit a nebo si rostlinu v kětináči pěstují, aby měli květy?
zivestriebro
Tortový rez od @bubaya je určite (ak sa vydarí) chutný. Ale ak by bolo takéto servírovanie mimo domova či klasickej cukrárne, je to skrátka out. Jedlá od profesionálov sú tu asi na to, aby ukázali trendy, smery a najmä iné možnosti, nápady, iný prístup. Na Vareche.sk sú tisíce receptov. Nemôžu sa predsa stále točiť dokola...

Mne sa, napríklad, ani nepáči, keď sa ku všetkému prskne šľahačka, je to také starodávne, nenápadité a ja ju ani nemáááám rada. Mám to písať do každej diskusie? Čo koho zaujíma, že ja nemám rada šľahačku a dokonca nemám rada ani takú nezaujímavú čokoládovú tortu, ani pravého Sachera. Ja si to nikde neobjednám. Tak nech ani Bubaya do takých reštaurácii s "neporiadkom" na tanieri nechodí, nič také si neobjednáva a nad takým aranžmánom sa nečuduje.
afataga
Mne sa to dekorovanie tiez nepaci, co je moc, to je toto.
zivestriebro
@dogagador , teraz si fakt trafil klinec po hlavičke. Ono totiž bubay-inmu koláču špička nechýba, ale naozaj to tak vyzerá pri fotení zvrchu. A teraz sa môže aj ona rozhorčovať, že to niekto považuje za zjedenú špičku. :-) Teda tak, ako keď ona kritizuje iných - neprávom. Takto vznikajú omyly a krivdy, z drobnosti a z rôznorodosti názorov tu vznikne tretia svetová...
haji
@Redakcia (14.2.2018 17:02)
Vřelé díky! Vrtalo mi to hlavou, klidně bych dala testovací vzoreček, ale už víc než dva roky "streptíka" doma v květináči nemám. Předtím mě nenapadlo ochutnat. Teď vím, že to jde. Mimochodem, Streptocarpus je moc hezká kvetoucí pokojovka.
bubaya
@Dormella (14.2.2018 11:22)

Ďakujem za odkaz. Pekný recept, vyzerá chutne. Už som konečne koláč dešifrovala aj na obrázku, je to ten najspodnejší kúsok tmavého cesta s mandľami. Ešte by som chcela vedieť, čo je to sivohnedé, trojuholníkové, zaťaté do koláča.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia