Bezlepkové pečivo
Bezlepkové pečivo

Bezlepkové rustikálne žemle

novalim - fotkanovalim, 9. februára 2018. Komerčný recept.
Bezlepkové rustikálne žemle
Foto: novalim

Dnes sme sa pohrali s našou múkou Promix BETA a vykúzlili sme z nej takéto krásne žemle. Pripomenú vám voňavé rustikálne žemle, aké dostať Zobraziť celý popisDnes sme sa pohrali s našou múkou Promix BETA a vykúzlili sme z nej takéto krásne žemle. Pripomenú vám voňavé rustikálne žemle, aké dostať v južanských krajinách k olivovému oleju. Výborne sa nám s múkou pracovalo a aj keď sme si pri miesení trochu zalepili ruky, vykysnuté cesto sa super tvarovalo. Hotové žemle rozvoňali kuchyňu a nevedeli sme sa dočkať, kedy vychladnú. Ta dá – takto krásne sa podarili. Na povrchu chrumkavé, pomúčené a vo vnútri nadýchané a mäkké.

6
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

325 g
50 g
1 KL
1 KL
1 bal.
1 KL
2 KL
180 ml
180 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Všetky sypké prísady dobre premiešame, pridáme mlieko, vodu a olej a pomocou mixéru vymiešame cesto. Necháme ho na teplom mieste prikryté dobre nakysnúť. Nakysnuté cesto vyberieme na jemne pomúčenú pracovnú dosku, premiesime a rozdelíme na 6 porcií. Z každej miesením urobíme guľku, ktorú dáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

    Bezlepkové rustikálne žemle  - obrázok 1
  2. 2

    Necháme na plechu asi 20 minút podkysnúť a potom dáme piecť na 200 stupňov asi 20-25 minút. Tesne pred dopečením môžeme zapnúť horný ohrev (resp. gril) asi na 2-3 minútky, aby žemličky na povrchu pekne očerveneli.

  3. 3

    Hotové žemličky necháme vychladnúť. Najlepšie chutia čerstvé, dajú sa aj zmraziť (ideálne po 10 minútach pečenia rýchlo schladiť, zmraziť a potom po rozmrazení dopiecť do zlatohneda).

Diskusia k receptu

haji
Také se zeptám na funkci "gumy" v receptu. Je to teď móda, bo mám pocit, že tuto gumu a jí podobné výrobci cpou i tam, kde nahrazuje klasiku, aniž by o to člověk stál. Takže: jakou funkci má guma v receptu a co nahrazuje? Děkuji. P.S. U bezlepkového receptu to snad pochopím.
haji
Tak jsem si dala práci a vyhledala:  cs.wikipedia.org/wiki/Guma_guar...

Kromě všech možných a nemožných výhod /zahuštění i bez zahřívání, zvětšení objemu!, vytvoření jakéhosi povrchového filmu u masných výrobků atd. viz výše/ má tu výhodu, že jí postačí jen malé množství. A užívá se dnes snad úplně do všeho.
No nazdar. Už se vlastně nedivím, že když necháte mražený krém několik hodin v misce - nezmění velikost, konzistenci a následně nejde ani proudem horké vody rozpustit. Chudák zažívací trakt.
evanaaa
@Haji , možno aj pre tie nie veľmi kladné vlastnosti, či účinky guarovej gumy nám v predošlých receptoch @Novalim neodpovedala. Raz som kúpila dia chlieb, tiež obsahoval guarovú gumu, ale samotný chlieb mal konzistenciu gumy, neviem, či z tej pridanej, alebo z nejakej inej príčiny. Viac som ho nekupovala......
1x haji
jozka2
@Haji ,Guara Gum sa naozaj pouzivat da vsade ako zahustovadlo,ale ak musis zahustit a spojit tu muku tak ten Guara Gum ti naozaj pomoze ,staci malo.Pouzivam ho a myslim,ze je omnoho viacej inych zloziek v jedle,ktore s chutou pojedame a nic sa nam na vonok nestalo takze neboj ani ta stipka Guara nas nezabije.Je naozaj problem pre bezlepkacov nieco vykuzlit bez pomocok.
Vdaka za recept,urcite vyskusam.
1x haji
haji
@Jozka2 (10.2.2018 09:37)
Dyk jo, napsala jsem, že u bezlepkového receptu to snad pochopím. Zbytek je na každém jak si to přebere. Hezký den přeji!
evanaaa
Takže po stránke zdravotnej je táto guarová vláknina celkom bezpečná a má dosť rozsiahle použitie, a kladný vplyv na zdravie, potom je to v poriadku.....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia