Kváskové sladké rožky fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 29. januára 2018
Kváskové sladké rožky (fotorecept)
Foto: dvorka

Skúšala som niekoľko receptov na kváskové rohlíky, ale nikdy sa nepodobali mojim banketovým z droždia. A keďže sa nerada vzdávam, skúšala som nové a Zobraziť celý popisSkúšala som niekoľko receptov na kváskové rohlíky, ale nikdy sa nepodobali mojim banketovým z droždia. A keďže sa nerada vzdávam, skúšala som nové a nové. Našla som recept, ktorý síce na prvý krát nevyhovoval môjmu zrakovému zmyslu, ale niekde som ubrala, niekde pridala a vznikla dokonalosť. Nadýchané, chrumkavé, jemne sladučké rohlíky. Určite ich vyskúšam ešte s len trochou cukru na slano. Dám potom vedieť, či vyšli.

10+20 minút
príprava
23 minút
na 180 °C

Suroviny

100 g (alebo špaldová)
100 g
1 polievková lyžica
500 g
80
0,5 kávovej lyžičky
200 - 210 g
1 ks (surový)
100 g




Postup

  1. 1

    Večer som si pripravila štartér. Mám v chladničke ražný aj špaldový kvások, tentokrát som použila špaldový. Navážila som si špaldovú hladkú múku do misky, vodu do hrnčeka. Do vody som pridala lyžicu špaldového kvásku, dobre premiešala a pridala som k múke, ktorú som dobre zamiešala. Misku som vložila do sáčku a odložila som na celú noc oddychovať a rásť.

  2. 2

    Ráno som mala pekne vykysnutý kvások. Navážila som si múku, odporúčam hladkú, nie celozrnnú. Prvý pokus s tretinou celozrnnej sa mi nevydaril. Rohlíky síce chutili fantasticky, ale boli hutné a ťažké. K múke som pridala soľ, cukor a všetko som dobre premiešala. Navážila som si vodu, pridala k nej žĺtok, olej a rozmiešané som naliala k múke. Na to ešte krásne vykysnutý kvások a riadne som všetko zamiešala a potom vymiesila hladké a nelepivé cesto. Mám veľkú umelohmotnú misu, v ktorej sa mi veľmi dobre robí cesto. Do tohto bodu som ani nefotila, lebo som nevedela, ako rohlíčky dopadnú. Cesto som zakryla bavlnenou utierkou, dala som do igelitovej tašky a odložila som cesto na 4 hodiny odpočívať a rásť. Za tento čas som len raz, a to po polhodine cesto poprekladala a potom som si ho už nevšímala.

  3. 3

    Po 3 hodinách kysnutia som cesto trochu poprášila zemiakovým škrobom, vyklopila na pracovnú dosku. Z celého cesta som vyváľala kruh o priemere 50 cm. (Nabudúce urobím 2 kruhy a budem mať raz toľko rohlíčkov). Cesto som rozkrojila na 16 častí.

    Kváskové sladké rožky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Každý trojuholník som zrolovala do tvaru rohlíka. Na širší koniec cesta sa môže položiť kúsok horkej alebo mliečnej čokolády, ja som robila neplnené.

    Kváskové sladké rožky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rohlíky som poukladala na plech, prikryla som ich potravinovou fóliou a nechala som 2 hodiny kysnúť. Po dvoch hodinách som zapla rúru na 185 °C a za ten čas, kým sa rúra hriala, rohlíky ešte kysli.

    Kváskové sladké rožky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chvíľu pred vyhriatím rúry som rohlíky na prvom plechu potrela rozmiešaným vajíčkom, posypala som sezamom a dala piecť. Piekla som bez plechu s vodou bez teplého vzduchu (ten sa mi neosvedčil) pri 180 °C 23 minút. Rohlíky nesmú byť veľmi hnedé, aby zbytočne nepreschli. Ja som ich mala také do zlata.

    Kváskové sladké rožky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Najlepšie sú ešte v deň pečenia. Len čo vychladnú. Ale aj na tretí deň mali svoju výbornú chuť.

    Kváskové sladké rožky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

jack
Parádne.Vyzerajú fantasticky.Vyskúšam určite.Už sa na nich tešíím;-)
1x ivy3
haji
Bezva recept, rožky jako malované, krásně nakysnuté - jako obláčky! Díky za bezva receptík a fota. O tomto receptu se mi bude zdát, krásná práce, milá @Dvorka !
staja
Pripájam sa k obdivným fanúšikom. Určite neodolám a vyskúšam.
tatranka
Veľmi pekné rožteky.Dobre že si sa nevzdala Práca sa ti vydarila.
kecemis
Mas ich krasne, ako napisal klasik J.Botto akoby ich bola mala jedna mater; jedna mater mala, v mlieku kúpavala
siisa
Krásna práca milá @Dvorka , máš ich utešené. Momentálne pekávam tiež zo špaldy, tak vyskúšam, vďaka za recept.
dvorka
Ďakujem za milé komentáre. Práve čakám na dokysnutie slanej verzie. Dúfam že budú tiež také dobré.
jerica
@Dvorka (30.1.2018 23:40) krásne, krásna práca, poznám tie skúšky “ s tým a bez” u nás už len “s”droždím.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia