Burger s krkovičkou
Burger s krkovičkou

Žemličky s krkovičkou a so sladkokyslou cibuľou

Zoltán Baláž
šéfkuchár Aston business hotela*** v Bratislave, 1. januára 2018
Žemličky s krkovičkou a so sladkokyslou cibuľou
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Silvestrovská kuchyňa je výnimočná. Nie je o tanieri všedného dňa ani o sviatočných jedlách podľa zvykov a povier. Chápem ju ako hru nápadov, zvláštnych Zobraziť celý popisSilvestrovská kuchyňa je výnimočná. Nie je o tanieri všedného dňa ani o sviatočných jedlách podľa zvykov a povier. Chápem ju ako hru nápadov, zvláštnych surovín, exotiky. U profesionála aj ako mix všetkého, čo sa počas roka naučil.

4
porcie
45 minút
príprava
90 minút
na 160 °C

Suroviny

4 ks (mini burger)
240 g chudšia
3 ks
1 ks
kúsok
2 strúčiky
1 PL
 (alebo vývar)
2 ks




Postup

  1. 1

    Krkovičku ochutíme soľou, korením, pridáme badián, škoricu, čili, horčicu, nastrúhame cesnak a poriadne vmasírujeme do mäsa. Ochutené mäso vložíme do nádoby na pečenie alebo plechu. Mierne podlejeme bielym vínom alebo vývarom či vodou a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C na asi 1,5 hodiny.

  2. 2

    Očistenú cibuľu nakrájame na jemné plátky a opečieme prudko na masti. Podlejeme octom a krátko podusíme. Prilejeme asi 200 ml červeného vína a zmiernime plameň na minimum. Varíme domäkka a do hustej konzistencie. Podľa potreby prilejeme víno. Na konci varenia pridáme balzamikový krém a krátko povaríme.

  3. 3

    Keď je mäso upečené, vidličkou ho natrháme. Žemľu rozkrojíme a jemne opečieme, položíme na ňu natrhané mäso a pripravenú cibuľu.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia