Lahanalı pilav/ Kapustové rizoto fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 27. decembra 2017
Lahanalı pilav/ Kapustové rizoto (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné jedlo s čerstvou kapustou, ryžou a bulgurom. Hodí sa ako príloha, alebo ako samotné jedlo ;-)

5
porcií

Suroviny

600 g
2 ks
2 dcl
2 dcl
1 PL (paradajková pasta, pretlak hustý)
1 PL (papriková pasta/pyré)
50 g
podľa potreby
0,5 - 1 KL
0,5 KL
podľa chuti (chilli)
podľa potreby
1,5 l




Postup

  1. 1

    Pripravíme si 2 dl ryže a 2 dl bulguru. Ďalej paradajkovú pastu/pyré a paprikovú pastu - ja som dala pikantnú. Ďalej polovicu hlávky kapusty - mala 600 g a 2 veľké cibule. Kapustu si pokrájame na tenké rezance a cibuľu nadrobno.

    Lahanalı pilav/ Kapustové rizoto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hlbšej panvice/kastróla dáme rozohriať trocha oleja a 50 g masla, na ktorom za občasného miešania 2 - 3 minútky posmažíme za 1 kopcovitejšiu PL salçe (alebo hustého paradajkového pretlaku) aj s 1 PL paprikovej pasty. Pridáme nakrájanú cibuľu, trocha osolíme a necháme spolu chvíľku posmažit. Napokon pridáme kapustu, osolíme, premiešame, zakryjeme pokrievkou a necháme chvíľu dusiť, aby zmenšila svoj objem.

    Lahanalı pilav/ Kapustové rizoto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď už kapusta "zvädla", zalejeme ju vodou, pridáme mätu, korenie a pul biber /chilli. Zakryjeme pokrievkou a necháme variť, až kým nebude kapusta mäkká. Mňe sa pomaly varila 25 minút. Napokon do uvarenej kapusty pridáme ryžu a bulgur, premiešame, ak treba dosolíme a zakryté dodusíme. Občas treba aj premiešať a skontrolovať, či netreba ešte vodu doliať. Pilav má byť šťavnatý/vláčny aj po napučaní ryže a bulguru. Ja som dala dokopy 1,5 l vody. Najprv na začiatku len 1,2 l a potom ešte 3 dl počas dusenia, ako pilo.

    Lahanalı pilav/ Kapustové rizoto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tento pilav/rizoto má výbornú chuť samo o sebe, takže sa to dá jesť ako samotné jedlo. Kombinácia ryže a bulguru s kapustou je naozaj výborná. Vďaka chilli je aj troška pikantná :-) Prajem dobrú chuť.

    Lahanalı pilav/ Kapustové rizoto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pravdaže podla chuti môžte pilav podávat aj s mäsom :-)

    Lahanalı pilav/ Kapustové rizoto (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

atina47
Znam ten recept, ale jen s ryzi, zelim a hovezim masem v jednom kastrolu, abych to mela jednodussi. Bulgur u nas nenasel uznani.
klukodvody
Tak tohle mohu i bez masa. Díky za recept a srdečně zdravíme. Suroviny mám, tak se zítra do toho dám.
katka78
Kapustu s ryžou robievam podľa @Mariamky , viem, že si tam vtedy spomínala, že robíš čosi podobné, vidím, že aj tvoja verzia by mi chutila, ukladám na vyskúšanie. Ďakujem.
cesminaz
@Mijaita chutí to výborne,verím že budes spokojná :-) @Atina47 viem,nie každý má rád bulgur,ale v tomto jedle musí byť.Bez bulguru nikdy nedocieliš tú pravú chuť pilavu /rizota ktorú má mať :-) Len ryža tomu tút chuť nespraví.Ja toto jedlo strašne lúbim,práve pre tú kombináciu chutí :-)
cesminaz
Zdravím milý @Klukodvody :-) Pravdaže netreba k tomu žiadne mäso,je to dostatočne chutné a samo o sebe vystačujúce jedlo.Len vieš,ja som v ten den pripravila aj mäso a ja dávam všetko na stôl:-) Tak kto chcel,komu to pasovalo,ten si k tomu dal aj to :-) Inak je to velmi chutné aj ked si dás nato trocha cesnakového jogurtu :-) @Katka zlatá,som si istá ze by ti to chutilo :-) @Stanci11 to som rada :-) dakujem.Pekný den všetkým!
jujoska
to sa mi velmi paci, ked dojeme vsetky zasoby, co bude asi az po Novom roku, pride na rad. Uz teraz sa tesim
izabella929
@cesminaz , kapusta s ryžou a mäsom ide celkom parádne spolu..veď plnené kapustné listy..no a pán bulgur u mňa neuspel..mám ho, ale nepoužívam..k Tvojmu stolu by som si rada prisadla.-)
mijaita
@Cesminaz výborné jídlo. Zelí nikdy nezklame, natož v tvém provedení. Trochu jsem vytunila ještě chili olejem a masovýma knedlíčkama kořeněnýma roasted kari aj. Děkuji za to gastronomické blaho :-)


jack
No tak ja už nemám slov...Úplne si ma odstavila týmto jedlom.Odkiaľ to berieš prosím ťa?;)))
Veľmi sa mi páči.Šikuľka si,darmo.
zinnajdha
dobré, veľmi dobré. Je pravda, že kapusta sa po turecky povie kapuska ?
monty469
Vyzera to super. Ja by som tam este prepasovala nejake masko ;-) Tvoje recepty su super
cesminaz
@Mika333 iste by sa dalo aj z kyslej uvariť,ale chuť automaticky iná.No ale myslím,ze bude tiež dobre chutiť :-) @Jujoska budem rada ak vyskušaš :-) @Izabelka škoda,ze nemáš rada bulgur,jedlo je fakt velmi chutné. Milá @Mijaita dakujem krásne za tvoju rýchlu odozvu aj s peknou fotkou! Som velmi rada,ze ti chutilo :-) Tie mäsové gulky vyzerajú tiež super! Pozdravujem! @Zinnajdha :-)) nie,kapusta sa po turecky volá " LAHANA" a preto je hore v názve že "Lahana-lı pilav" čiže "kapusto-vý pilav/rizoto" :-)
cesminaz
@Jack :-)) dakujem,si zlatá,aj som sa pousmiala :-) Poznám toto jedlo od švagrinej,tam som to jedla prvýkrát.Velmi mi chutilo :-) Kludne si nato môž dať aj trocha cesnakového jogurtu :-) Milá @Monty presne ako píše @Mijaita ,mäso sprav zvlášt a ak chces,tak daj vedla len ako prílohu.Ja som vtedy robila kavurmu,takže kto chcel,si naložil :-) Pekný večer.
zuzanka1367
@cesminka , toto je paradá! Sme sa s dcérou napratali poriadne a tá jednoduchá príprava v jednom hrnci nemá chybu, bulgur nám chutí a jedlo uvarené podľa tvojho receptu nemalo chybu. Vďaka...


cesminaz
@Zuzanka 1367 (29.12.2017 20:16)

Milá @Zuzanka ,v poslednom čase ťa tu málo vidno,no ale ked prídeš,tak len s prekvapením ;-)) Velmi si ma potešila tvojou správou,som rada ze vám chutilo! Aj u nás sa jedla aj s jahňacinou,takže aj s baraním bude super! Dakujem ti za odozvu aj s fotkou :-) A do nového roku ti želám vsetko dobré,no hlavne vela zdravia :-) Krásny predlžený víkend!
zinnajdha
Vydarilo sa aj mne. Práve som dojedla svoju porciu. Bulgurové jedlo som robila dnes prvýkrát a chutí všetkým. Odteraz ho k nášmu stolu pozvem častejšie. Lahana je tiež zázračnica.
cesminaz
@Zinnajdha (8.1.2018 20:21)

Super :-) velmi sa tesim,ze vam bulgur zachutil.Dá sa spravit fakt vzdy inak,chutí vyborne a pritom je to aj rychlo hotové :-) Dakujem za tvoju odozvu!
cesminaz
@robk som rada, že chutilo :-) @matvejka dakujem krásne, milé od teba :-) Tento pilav mám aj ja velmi rada. Teším sa, že chutilo.
petitdejeuner
Dobrý večer, rada by som tento recept vyskúšala, ale chcem sa spýtať na tú biber salcu. Čo môžem namiesto nej použiť zo surovín, ktoré nájdem v bežnej samoobsluhe na Slovensku? Mohol by byť ajvar? Alebo radšej nejaké tie maďarské paprikové pasty, čo predávajú v tube alebo pohárikoch (ako Eros Pista a Edes Anna)?
bugout
@petitdejeuner (27.12.2023 21:51)

Ja keď nemám po ruke salcu tak dávam paradajkový pretlak a trochu mletej papriky. Ajvar ani paprikove pasty čo tu dosť podľa mňa nie sú dobrá náhrada... Ale netvrdím, že to s nimi bude zlé.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia