Orechový koláč
Orechový koláč

Orechový koláč fotorecept

paulapa - fotkapaulapa, 21. decembra 2017
Orechový koláč (fotorecept)
Foto: paulapa

Toto je recept mojej mamy. Orechový koláč nesmel na Vianoce nikdy chýbať.

30 minút
príprava
30 minút
na 220 °C

Suroviny

500 g
21 g
250 ml
70 g
1 ks
80 g
1 ks
štipka
Plnka:
200 g
50 g
50 g




Postup

  1. 1

    Droždie (1/2 kocky), trochu vlažného mlieka a za lyžicu cukru dáme do misky, prikryjeme a necháme vzísť kvások. Pridáme preosiatu múku a všetky ostatné suroviny a zamiesime cesto. U nás, za nás, to robí robot. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť.

    Orechový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plnka: Maslo roztopíme, hrozienka namočíme do horúcej vody a potom na sitku dobre prepláchneme. Všetky suroviny zmiešame a po lyžičkách prilievame horúce mlieko tak, aby nám vznikla hustá kaša.

    Orechový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vykysnuté cesto preložíme na dosku (kúsok cesta si odložíme) a vyvaľkáme. Cesto preložíme na plech a potrieme plnkou. Zvyšok cesta vyvaľkáme a vykrajujeme rôzne tvary na ozdobu.

    Orechový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Okraje cesta zahneme smerom dnu a koláč ozdobíme ako najkrajšie vieme. Potrieme vajíčkom a necháme asi 20 minút vykysnúť, alebo pokiaľ sa nám nerozpáli rúra.

    Orechový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme v horúcej rúre na 220 °C asi 30 - 35 minút podľa toho, aký veľký koláč pečieme. Toto cesto je na jeden veľký plech, alebo na dva menšie, okrúhle. Po upečení koláč poprášime cukrom.

    Orechový koláč (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Krásný koláč! Jsi šikulka!
sweetlaab
Chutný a zaujímavý koláč, a styling fotky so starým mlynčekom na kávu je veľmi pekný. Inšpirujce, my máme tiež podobný mlynček po starých rodičoch.
radost
Takýto koláč robievame s tvrohovou..lekvárovou..ovocnou plnkou..s orechovou nás nenapadlo..dobre..:-)
1x viedra
klukodvody
Krásné a na připraveném k pečení s láskou nazdobené. A připomínka mamičky hrnek a mlýnek to je ten projev lásky. Také mám pár věcí po starej mame, a stále je používám. Krásné a láskyplné prožití svátků přejeme.
olinecka
Orechové koláče na Vianoce,super takéto dobroty lákajú.Dobre si napiekla.
paulapa
ďakujem všetkým za milé komentáre :) u nás orechovník, makovník musel vždy na Vianoce byť ale časy sa menia a aj moja mama už najradšej na Vianoce pečie štedrák, tam je všetko aj orechy aj mak, lekvár a aj tvaroh :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia