Višnový zákusok
Višnový zákusok

Opitá čokoládová guľa s višňami

Martin Kurhajec
šéfkuchár hotela Solisko**** na Štrbskom Plese, 11. decembra 2017
Opitá čokoládová guľa s višňami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Trendy ženú kuchárov a cukrárov vpred – vymýšľať stále nové dezerty, postupy, kombinácie. Vianoce však musia silnejšie dýchať klasikou. Na „sviatky sviatkov“ sa radšej vraciame k chuťovým spomienkam na detstvo.

6
porcií
40 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

250 g
25 g
125 g
200 g
125 ml
30 ml
3 ks
1 ks
z 1 citróna
z 1 citróna




Postup

  1. 1

    Sušené ovocie a višne zalejeme brandy, citrónovou šťavou a kôrou, čiernym čajom, prisypeme polovicu cukru a všetko necháme odstáť minimálne dve hodiny.

  2. 2

    Vyšľaháme bielky so zvyšným cukrom a pomaly prilievame po jednom žĺtky. Do zmesi prisypeme múku s kypriacim práškom, ovocie aj s nálevom, mleté klinčeky a škoricu. Veľmi zľahka premiešame a vlejeme do silikónových polguľových foriem. Pečieme pri 170 °C asi 60 minút.

  3. 3

    Po vychladnutí opatrne vyberieme polgule z formy a zrežeme na presnú polguľu. Dve polgule zlepíme ovocným džemom a prelejeme čokoládou. Necháme stuhnúť a ozdobíme zohriatym fondánom alebo cukrovou polevou. Dozdobíme podľa svojich predstáv.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia