Rýchly balkánsky slaný koláč so zeleným šalátom

jarco - fotkajarco, 1. mája 2010
Rýchly balkánsky slaný koláč so zeleným šalátom
Foto: jarco

Ďalší recept od mojej drahej (ja nič múčne nepečiem, hoci toto by som zrejme zvládol :-). Jednoduchá vec z kúpeného lístkového cesta, v kombinácii Zobraziť celý popisĎalší recept od mojej drahej (ja nič múčne nepečiem, hoci toto by som zrejme zvládol :-). Jednoduchá vec z kúpeného lístkového cesta, v kombinácii so zeleným alebo ľadovým šalátom naša klasická rýchla večera. Ako inšpirácia nám poslúžila klasická bulharská banica, tá sa ale má robiť zo štrúdľového cesta, ktoré v našom okolí bežne nedostať. Takže používame lístkové, to sa dá kúpiť všade, aj vo večierke. Koláč je výborný aj ako chuťovka k vínu.

3
porcie
10 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks
150 g
400 g
1 ks
30 g
1 hlávka
1 ks
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Dám si zohrievať rúru. Plnku si pripravím zmiešaním jogurtu s nadrobenou fetou a rozšľahaným vajcom. Môžem pridať trochu sódy bikarbóny, koláč tak bude nadýchanejší. Ale nie je to nutné.

  2. 2

    Lístkové cesto rozdelím na tri časti (koláč má mať tri vrstvy cesta) a rozvaľkám na požadovanú veľkosť podľa rozmerov plechu. Plech vyložím papierom na pečenie.

  3. 3

    Položím prvú vrstvu cesta. Potriem roztopeným maslom a rozvrstvím polovicu plnky. Uložím druhú vrstvu cesta, znovu potirem maslom. Potom príde zvyšok plnky a na vrch tretia časť cesta. Potriem maslom a popichám vidličkou, aby sa nerobili bubliny. Pečiem v rúre na 200 stupňoch 15 až 20 minút.

  4. 4

    Pripravím si šalát s jednoduchou zálievkou z olivového oleja, citrónovej šťavy a soli. Šalát môžem obohatiť reďkovkou, rajčinami, avokádom, čím len chcete... Dochutím čerstvými alebo sušenými bylinkami.

  5. 5

    Koláč môžeme podávať teplý aj studený, so šalátom aj bez neho. Existujú aj bohatšie verzie, do plnky sa môže pridať napríklad špenát alebo žihľava (so žihľavou je to tradičná bulharská banica).

Diskusia k receptu

marlen
vyzerá super, len keby to lístkové nebolo také mastnééééééé. dá sa to teda aj z toho nemastného, závinového? ak áno,prosím, koľko vrstiev na jedno poschodie? /to by som aspoň vedel, aký a koľko tuku v ňom je
2010
marlen,
konzumuj polozky 1-zelenu a polozku 2 - velmi chutnu v pomere
90%-10%
Aspon mi ostane viac , Jarco vyborny tradicny recept
babav
@jarco , nestaci kolac urobit iba z 2 platov? Akosi sa mi nepozdava,
ze listkove cesto v strede sa dokonale upecie ,ked ta plnka je dost riedka. Ja poznam podobny grecky kolac" sekonapita",ktory sa robi z filo cesta ,spenatu a feta syra.
zornicka5
Takýto koláčik ja robievam z kyslej pochúťkovej smotany, ktorá môže byť aj nízkotučná. Teraz jej majú predsa množstvo druhov od plnotučnej až po nízkotučnú. Mne sa nepolzdáva, že by som mala 1 lístkové cesto rozdeliť a vyvaľkať na 3 časti veľkosti plechu.
58vlasta
Recept je dobrý, no ale @jarco predsa sám píše, že si môžete recept prispôsobiť...Tak si vezmem napr. len základ receptu a ostatné si dám, čo budem chcieť, hlavná je myšlienka...
jarco
Poznámka: my to robíme do takého miniplechu, cca. polovičnej veľkosti oproti normálnemu. Je to akurát porcia pre troch. Ak chcete robiť celý veľký plech, budete potrebovať 2 rolky lístkového cesta a dvojnásobné množstvo surovín.
sovka62
Klasická banica sa robí zo štrúdľového cesta a balkánskeho slaného syra. Mne dala recept Bulharka, žijúca na Slovensku. Plech sa vymastí, vloží sa jeden plát štrúdľového cesta (väčší ako plech) pokvapká sa maslom a nakrčí na veľkosť plechu (aby cesto nebolo celkom rovné, ale zvlnené). Naň sa rozdrobí syr (nie vrstva po celom ceste, len sem-tam), položí sa ďalší plát cesta, atď, celkom päť vrstiev, končíme cestom. Surová banica sa v plechu pokrája najskôr na pásy a tie na trojuholníky, potrie rozšľahaným vajcom a upečie v predhriatej rúre. Nie je mastná a chutí naozaj vynikajúco.
marlen
milý@ jar čo, tak vďaka za oba recepty.rád by som, keby si k tej banici ešte upresnil, kam ten prášok do pečiiva, aby z toho mali niečo tí, čo budú chcieť robiť banicu. @ 2O1O, aj tá zelená je veľmi chutná, a ten pomer po bratsky - 1 : 1, čo ty na to?
jarco
Prášok do pečiva sa môže vmiešať do plnky
bozulka
Ten koláč som jedla poprvýkrát v BLR 1961 a veľmi mi zachutil recept som mala 2x ,ale vždy som ho niekde odtafárila,preto ďakujem už bude v mojej KK @sovka poznala som to ako píšeš aj tie @jarcove plnky budú dobré.
marlen
@sovka62 ,jarčo - super, keď sme si ho upiekli, tak sme ho aj zjedli. a aby som obohatil diskusiu, pomiešali sme slaný balkánsky so slovenským neslaným syrom v závinovom ceste, pokrájali, pomašlovali a špenát s cesnakom, trochou balkánskeho syra a smotanovou čiapočkou ako prílohu . ach, už je po ňom.....:))))))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia