Bravčové rezne
Bravčové rezne

Retro bratislavské mäsko

dorina - bez fotkydorina, 6. decembra 2017
Retro bratislavské mäsko
Foto: dorina

Na tento recept sa v moderných domácnostiach už pozabúda. U nás toto retro jedlo varím často a vždy si pochutíme. Trošku som si ho Zobraziť celý popisNa tento recept sa v moderných domácnostiach už pozabúda. U nás toto retro jedlo varím často a vždy si pochutíme. Trošku som si ho upravila podľa seba...... Odporúčam vyskúšať určite sa nesklamete.

4
porcie
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg
2 ks
2 - 4 ks
podľa chuti
2 kávové lyžičky
1 kávová lyžička (Solamyl)




Postup

  1. 1

    Nakrájame si mäsko na slíže a prudko opražíme na oleji. Okoreníme a pridáme paradajkový pretlak. Zamiešame, prikryjeme a necháme dusiť cca 10 min. na miernom ohni.

  2. 2

    Medzitým si očistíme mrkvu a nakrájame na slíže. Skôr pridávame k mäsku mrkvu, pretože potrebuje viac času, aby sa uvarila. Znova prikryjeme. Nakrájame si sterilizované uhorky a pridáme k mäsku s mrkvou. Podlejeme troškou vody. Tesne pred dovarením pridávame mrazený hrášok.

  3. 3

    Keď je jedlo hotové, zahustíme si omáčku. K cca 2 dcl studenej vody pridáme 1 kávovú lyžičku zemiakového škrobu (Solamylu) miešame s lyžičkou, kým sa rozpustí a nalejeme na mäso. Premiešame a keď začne vrieť a hustnúť, odstavíme.

  4. 4

    Ako prílohu podávam tarhoňu. Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

haji
V mé paměti toto jídlo znám se smetanou pod názvem "Bratislavské plecko".
kimlo
@Haji (6.12.2017 20:05)

Ja zase bratislavské pliecko poznám tiež na smotane ale nebolo na sližiky, su to plátky masa v celku, a tuším tam nejde pretlak... ale mozno sa mýlim.
1x ubka
haji
@Kimlo (6.12.2017 20:49)
Ano, máš naprostou pravdu - maso v plátku, smetanová omáčka s mrkvičkou, hráškem /celerem si nejsem jistá/ a k tomu knedlík.
haji
@Haji (6.12.2017 20:54)
Aj tá steril. okurka tam byla. Uf - už je to dávno. Radši přestanu vzpomínat. Také mi může někdo vyčistit kožich, že mu cpu něco do jeho receptu. haha
zolik
Musim priznat, ze ja toto jedlo nepoznam. A to som si myslela, ze podla nazvu by som mala. Od mala som zila v starom meste a obe babky varili tzv. prespuracku kuchynu (jedna na Cintorinskej a druha na Palackeho). Asi na tento recept zabudli, alebo ho nepoznali? ;-)
haji
@Kimlo
Dala jsem si práci a našla Receptury teplých pokrmů vydanou v r. 1986. Bratislavské vepřové plecko: Vepřová plec kuch. uprav. 1000 g, sůl 30 g, margarín 150 g, cibule 170 g, rajčatový protlak 50 g, voda pitná 600 g, mouka hladká 100 g, citron 1 ks, mléko konzumní 500 g, smetana 12% 100 g, mrkev 32 g, celer 32 g, okurky sterilované 45 g, hrášek sterilovaný 40 g. 1 porce 210 g, z toho masa 64 g. 1 plátek dušeného vepřového plecka ukrojený přes vláskno a přelitý krémovou omáčkou se zeleninovou vložkou. Maso je šťavnaté, přiměřeně měkké. Omáčka má jemnou nakyslou vůni a chuť, zeleninová vložka je nakrájena na nudličky. Vhodné přílohy: - houskové knedlíky, - těstoviny.
zolik
@Haji (6.12.2017 21:39)
velmi dobre vysvetlene. Ale ja toto jedlo vazne nepoznam. Moje Babicky sa mozu v nebi hanbit, ze mi takuto vybornu "bratislavsku" pochutku nenavarili.
haji
@Zolik (7.12.2017 07:17)
Klídek, babičky jsou v tom nevinně. Bratislavské vepřové plecko /viz hore/, je jídlo, které se vařilo v závodních jídelnách, restauracích /"hotovka"/. A bylo zahrnuto do receptury teplých pokrmů, mělo stanoveno normu! Že to odnesla Bratislava, bylo na autorovi názvu. Dnes už se nedozvíme, co k tomu autora vedlo. Tvoje babičky byly jistě dobré kuchárky, varily iné dobroty. Moje babi v životě nepřipravovala a neznala "Slovácký verbuňk" a přesto její kuchařské umění není třeba revidovat.
dorina
Zdravím všetkých diskutujúcich.Pri popise k receptu som písala,že som ho upravila podľa seba.Prispôsobila k našim chutiam.Áno,pôvodný recept píše smotanu a mäso nie je nakrájané na slíže.
boxik
Mne je jedno či to pliecko je Bratislavské alebo aké mňa skôr zaujalo a potešilo že sa ešte nájde niekto kto na Vareche zverejní poctivé jedlo pretože tu sa už nevarí ,tu sa pripravujú koláče a múčniky od výmyslu sveta ,mňa skôr mrzí že sú to často spotvorené poctivé koláčiky našich mám, nejaké zmesky nedefinovateľných ingrediencií ktoré sú vraj zdravým a moderným varením ,takže ďakujem autorke za odvahu pretože k priznaniu sa k jedlám po ktorých túži väčšina z nás chce odvahu.
dorina
@Boxik (7.12.2017 12:29)

Ďakujem pekne za komentár.Zdieľame rovnaaký názor! :)
garanco
@Dorina (7.12.2017 08:19)

Páči sa mi Tvoja úprava receptu, určite čoskoro pripravím pliecko (u nás obľúbené) podľa Teba!
1x dorina
merlinja
robila som bolo super, len
som si asi zle pozrela a dala som do 2 dcl vody 2 polievkové lyžice škrobu :o)
doliala som ešte vodu ale bolo to vždy dáke husté, no čo varením sa živiť asi nebudem :o)
dorina
@Merlinja (10.12.2017 19:50)

Áno,dve kávové lyžice sú veľa.Potom to veľmi zhustne.V recepte som písala jednu lyžičku.Hlavne,že chutilo nabudúce bude lepšie. :)
motyka
Podľa mňa - výborné, ľahké a aj celkom zdravé jedlo. Oproti mnohým dnešným novotám, v ktorých je "77 ingridiencií," ktoré v žalúdku narobia galibu, je toto pre mňa pohladením.
salinka
@Dorina dobre si navarila, jednoduché a chutné. Podávala som k tomu ryžu a rajčinovo cibuľový šalát. Vďaka za inšpiráciu :-)


2x haji a dorina




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia