Varená treska
Varená treska

Treska na čiernom šošovicovom šaláte

Milan Kovalčík
šéfkuchár a spolumajiteľ reštaurácie Fabrika v Poprade, 20. novembra 2017
Treska na čiernom šošovicovom šaláte
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Naše prababičky aj bez vedy neomylne vycítili, že strukoviny – premenené na polievky či prívarky – ukrývajú v sebe energiu, bielkoviny, vlákninu. Moderná gastronómia Zobraziť celý popisNaše prababičky aj bez vedy neomylne vycítili, že strukoviny – premenené na polievky či prívarky – ukrývajú v sebe energiu, bielkoviny, vlákninu. Moderná gastronómia však kráča ešte ďalej a hrá sa s nimi s väčšou dávkou fantázie a kumštu.

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Šalát:
300 g
100 g
2 ks
1 zväzok
1 ks
1 hrsť (nasekaná)
100 ml
1/2 ks
Treska:
600 g
1 ks
1 ks
200 ml
300 ml
50 ml
4 ks
1 hrsť (nasekaná)




Postup

  1. 1

    Šalát: Šošovicu prepláchneme v studenej vode a uvaríme domäkka v osolenej vode. Na olivovom oleji zľahka opražíme na kocky nakrájanú šalotku a fenikel. Pridáme sušené paradajky, nakrájanú jarnú cibuľku, petržlenovú vňať a šťavu z citróna. Všetko premiešame s uvarenou šošovicou.

  2. 2

    Treska: Do kastróla nalejeme vodu, víno, olivový olej, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, bobkové listy, nasekanú petržlenovú vňať, zelené časti feniklu (ktorý sme použili do šalátu) a dochutíme soľou. Všetko privedieme do varu.

  3. 3

    Do odstaveného nálevu vložíme menšie kúsky tresky a „ťaháme“ pod bodom varu, až kým treska nie je hotová – asi 10 minút. Hotovú tresku vyberieme, necháme odkvapkať, dochutíme soľou a pokvapkáme olivovým olejom.

Diskusia k receptu

mijaita
Ryby nejím, ale ten salát ze šošovice se mi hodne zamlouva!
zivestriebro
Ja aj ryby, takže mňam. Len keby sa mi chcelo, niekedy sa mi lení aj praženicu uvariť :-)