Medvedia paštéta
Medvedia paštéta

Medvedia paštéta v pistáciovej kôrke

Tibor Samaranský a Martin Maslančík
z vlastného GreenFood Restaurant v Piešťanoch - Ratnovciach, 15. novembra 2017
Medvedia paštéta v pistáciovej kôrke
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
25 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g (orez)
100 g
50 g
100 g čerstvé
40 g
500 ml
200 ml
1 ks
100 ml
Pistáciová kôrka:
50 g vylúpané
50 g
30 g čerstvá
Vajíčková špongia:
4 ks
120 g
100 ml
100 ml
1 g
štipka




Postup

  1. 1

    V hrnci na miernom ohni rozpustíme masť, pridáme najemno nakrájanú cibuľu. Pražíme dozlatista. Potom pridáme na malé kocky pokrájané mäso, brusnice a huby. Všetko spolu krátko opražíme, zalejeme vývarom a červeným vínom. Takto pripravené mäso na miernom ohni za občasného miešania dusíme, kým sa nezbavíme 90 percent tekutiny.

  2. 2

    Mäso vydusené na tuk vložíme do mixéra, pridáme jedno celé vajce, smotanu, všetko dôkladne rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Rozmixovanú zmes zabalíme do potravinárskej fólie alebo malých fľaštičiek na sterilizovanie a sterilizujeme asi 40 minút pri 90 °C. Nakoniec necháme paštétu vychladnúť.

  3. 3

    Pistáciová kôrka: Do mixéra vložíme vylúpané pistácie, strúhanku a čerstvú petržlenovú vňať a rozmixujeme všetko na prach. V tejto zmesi pred podávaním vyváľame vychladnutú paštétu, ktorú vybalíme z fólie.

  4. 4

    Vajíčková špongia: V mixéri rozmixujeme múku, 4 vajíčka, cviklovú šťavu, 100 ml vody, sódu bikarbónu a štipku soli. Rozmixovanú zmes prelejeme do fľaše na výrobu šľahačky, zatiahneme dvoma bombičkami a nastriekame do plastových pohárov, ktoré vložíme do mikrovlnnej rúry na 2 minúty pri maximálnom výkone. Špongiu necháme vychladnúť, vylúpneme ju z pohára a natrháme ju ako prílohu k paštéte.

Diskusia k receptu

evanaaa
Tak teraz veru neviem, pre koho je tento recept určený? Kto kedy bude robiť niečo z medvedieho mäsa? Ešte tak piecť medvedie tľapky :-) ale to je už o inom. Jedine tak, ako radí @Boxik , ale čo ostatní, ktorí k medveďom prístup nemajú, vlastne , medvede k nim? :)))
zolik
Usmevne. 200g orezu z medveda, ktory ma priemernu vahu kolko kg? Mozno budu nasledovat dalsie medvedie recepty.
zivestriebro
Asi sa dá zohnať vo Zverexe, alebo od známeho poľovníka. Je to surovina v "kuchyni starých materí" a vraj uznávaná delikatesa.
afataga
Ja som raz jedla, no teda jedla ako jedla, skor ochutnala gulas z macka a vobec mi to nechutilo, maso je dost sladkaste, radsej som si nalozila potom nieco ine, nastastie bolo z coho vyberat.
tiborsamaransky
Pekný deň prajem. Vždy sa nejaký maco, čo robí neplechu nájde, i keď len ojedinele, to je pravda že je chránený. Táto paštéta sa dá ale robiť aj z bežne dostupnej diviny ale nie z diviaka a potom ešte z hovädzieho chvosta.
radox1
tak medveda by som ochutnal rad.a mohlo by mäsa byt viac,keby ekoteroristi pochopili,ze premnozenie je uz neunosne.
mitzy
@Haji (15.11.2017 20:02) prikláňam sa ku tebe ;) a kričím nechajte medvede žiť!
@Afi možno to bol guláš z človeka, ževraj aj my máme mäso do sladka.
afataga
@Mitzy (16.11.2017 15:45)

Aj ja som to pocula, ale nechutnala, ak ochutnam, budes prva, komu dam hlasenie :-)
1x mitzy
mitzy
@Afi to si zlatá :-D myslím, že by sa ti páčil dánsky film Mäsiari s Mad Mikkelsenom. ...skvelá čierna komédia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia