Slané pečivo
Slané pečivo

Poğaça/Cukinové Poača fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. novembra 2017
Poğaça/Cukinové Poača (fotorecept)
Foto: cesminaz

Chutné kysnuté pečivo plnené cukinovo syrovou plnkou :-)

20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
2,5 dl
2 dl
cca 4 dl vlažné
2 PL
1 PL
42 g
Plnka:
cca 1-1,2 kg čerstvá neočistená
2 ks
200 g (alebo hrudkovitý plnotučný tvaroh)
podľa chuti
Na potretie:
Na posyp:




Postup

  1. 1

    V miske si dobre premiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme olej, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si zamiešali z 2 dl mlieka + droždie + 1 kl cukor. Zvyšných cca 2-2,5 dl prilievame postupne počas hnetenia. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Posypeme ho troškou múky a vymiesime ho do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme 1 h na teplejšom mieste vykysnúť.

    Poğaça/Cukinové Poača (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne, si pripravíme na plnku cukinu/cuketu cca 1-1,2-kilovú, ktorú následne očistíme ak má už tvrdú kôru a vydlabeme stred. Ďalej očistíme a na malé kocky pokrájame 2 cibule. Cukinu si postrúhame na velkých slzách. Ďalej si pripravíme 200 g kravského hrudkového syra. Ja používam 1 krúžok tureckého syra, to je 200 g .Ale ak nenatrafíte na podobný syr ,tak môžte použiť aj hrudkovitý tvaroh.

    Poğaça/Cukinové Poača (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na troche oleja si zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Pridáme k nej nastrúhanú cukinu, primerane osolíme a zakryté dusíme do mäkka (to je cca 15 min). Ak medzitým cukina pustila veľa šťavy, tak ju treba nechať vyvrieť. Keď je cukina hotová, ochutíme ju citrónovou šťavou podľa chuti, ja som dala cca 1/4 citróna, treba to ochutnať. Následne necháme plnku trošku vychladnúť, ale ešte do teplej rozmrvíme syr. Premiešame, ak treba osolíme a dáme ešte citrónovú šťavu :-)

    Poğaça/Cukinové Poača (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a cesto pokrájame na rovnaké kúsky cca 18 - 20 ks. Každý kúsok cesta ešte raz vymiesime do bochníčka. S bochníčkami už aj pracujeme ďalej.

    Poğaça/Cukinové Poača (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Bochníček rozvaľkáme na veľkosť cca 10 cm, vložíme 1 kopcovitú PL plnky, uzatvoríme a okraje dobre stlačíme. Pokladieme na naolejovaný plech, natrieme žĺtkom, ktoré sme jemne premiešali s troškou oleja a posypeme čiernou rascou. Ihneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C cca 20 minút. Keďže každá rúra pečie trocha inak, tak si to radšej sledujte :-)

    Poğaça/Cukinové Poača (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poača s touto plnkou ja jednoducho zbožňujem, vlastne sú u nás doma veľmi obľúbené. Zvyknem k nim pripraviť nejakú redšiu polievku :-) ale pravdaže veľmi rýchlo miznú aj bez nej ;-P

    Poğaça/Cukinové Poača (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť :-)

    Poğaça/Cukinové Poača (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

motyka
Ešte som len otvorila NTB a uvidela na Vareche Pogača, vedela som, že sú Tvoje. Nádherné, keby tak tu boli pri mne na tanieri- mňam. Nádherná práca, šikovné a pracovité žieňa. Chcela by som Ťa za nevestu - hehehe. Pre mňa tiež nevšedná plnka, ale keď vravíš, že u Vás obľúbená, tak určite vyskúšam pri nejakej našej "sešlosti".
izabella929
@cesminaz , tvoj rukopis sa nedá nevšimnúť.. si zase bola šikovnica šikovná..) krásne a chutne si pripravila jedlo pre svoju rodinu..máš môj obdiv..)
alex37
tvoja Poğaça je k zožratiu, dobre, že keď chcem toto jesť, musím si to upiecť sama, lebo keby som teba mala doma, to by "nem dopadlo dobre" :-)
klukodvody
Co dodat. Jasný autor od začátku, do k.k. bez dlouhého rozmýšlení. Suroviny, čas a jde se na to. Opět paráda a srdečné pozdravy od nás.
monty469
Tak toto je tvoj typicky rukopis. Uvodne foto krasne, postup pekne vypracovany a velmi zaujimavy napad s tou plnkou ;-)
frezia
Co recept, to zasah, mam plno tvojich receptov ulozenych, ale nestiham ich piect, lebo stale prides s niecim novym a tiez zaujimavym.
cesminaz
Milá @Haji dakujem :-) tvoj komentárik vždy poteší! @Motyka :-)) dakujem si velmi zlatá a keby som nebola už zadaná,možno by to s tou nevestou aj vyšlo :-))) Ale ty si šikovná a zvládneš ich tiež na jednotku :-) Plnku ti veeeelmi odporúčam,ja ju jednoducho zbožňujem ;-) @Zolik dakujem za nahliadnutie :-)
1x haji
cesminaz
@Izabelka dakujem si milá.Veru moje deti majú radi všeliaké poača a s touto plnkou patrí aj medzi ich oblúbené :-) hoci sú to chlapci :-) Milá @Frezia :-) nevadí,ak vyskúšaš aspon niektoré,mňa aj to poteší. @Alex37 :-))) keby si bola bližšie,aj by som ti upiekla :-) ale takto si ich musíš fakt sama upiecť. Príjemný večer prajem všetkým!
kecemis
Ako bolo spomenute vyzsie. Uz prvy pohlad napoveda autora. Uz mi chyba iba odvaha sa pustit do toho. Ale to pride. Vdaka za dalsi tvoj recept ulozeny v specialnom chlieviku v mojej KK.
ywett
@cesminaz , ja vždy tak obdivujem tvoje lákavé a krásne recepty, aj tento je perfektne spracovaný a výsledok dokonalý, rada by som ochutnala :-)
cesminaz
Mily @Kecemis som rada,ze ta aj tento recept zaujal :-) budem rada ak raz vyskusas,je to velmi jednoduché! @Zinnajdha @Ywett dakujem vám za milé komentíky,som rada,že sa vám pečivo páči.Pekny večer všetkým :-)
deria
díky pekne Cesminaz za ďalší tvoj úžasný receptík :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia