Opekané kapustové pirohy fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 4. novembra 2017

Je obdobie dlhých zimných večerov, keď človek neustále hľadá niečo pod zub a má aj viac času na jeho prípravu.

90 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
300 g
1 ks
1 ČL
Plnka:
1/2 hlávky
2 PL
 (na opekanie)




Postup

  1. 1

    Najprv som si nachystala plnku: Z predošlého varenia mi ostala polovička hlávky väčšej kapusty, tú som predelila a na veľkých očkách postrúhala priamo do kastróla s roztopenou masťou. Osolenú podľa chuti som ju za občasného premiešania pražila do bledohneda. Nechala som ju chladnúť, kým pripravím cesto.

    Opekané kapustové pirohy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V múke som premiešala soľ a vajce a postupne prilievala toľko vody, aby som vymiesila poddajné nelepivé cesto. Miesiť treba dovtedy, kým nie je cesto celistvé, bez hrčiek. Rozdelila som ho na štyri časti a na jemne pomúčenej doske vyvaľkala na tenké pláty. Rozložené na obruse čakali na následné plnenie.

    Opekané kapustové pirohy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pagáčovou vykrajovačkou som z cesta vyrábala kolieska a na ne som ukladala lyžičkou udusenú kapustu tak, aby sa cesto dalo spojiť do pirôžkov. Spoje treba dobre popritláčať. Je to piplačka, ale príjemná, by som povedala. Ak máme niekoho, kto nás pritom zabaví rozhovorom, máme robotu urobenú, ani si nevšimneme ako. Ak sme sami, pustíme si hudbu podľa momentálnej nálady. Politické debaty určite neodporúčam, mohli by si to odniesť nevinné pirohy:-)

    Opekané kapustové pirohy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    To je už na sporáku vo väčšom hrnci vriaca voda, do ktorej pirohy opatrne vhadzujeme naraz nie vo veľkom množstve, aby mali dosť miesta sa zavariť. Na hladine plávajúce ešte nechám pár minút variť a potom vylovím sitkom do nádoby so studenou vodou, aby sa nezlepili.

    Opekané kapustové pirohy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odkvapkané pirohy sú už aj teraz vhodné ku konzumu, ale ja som chcela niečo chrumkavé. Tak som ich opekala ešte na panvici z oboch strán do ružova.

    Opekané kapustové pirohy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A teraz je na vás, aby ste mi dali tipy, čo sa k týmto pirohám hodí na pitie? Vopred ďakujem. My už sme ich zjedli, ale určite budú aj inokedy.

Diskusia k receptu

radost
@kukulienka moja zlatá
mne-v mojom veku-reku-sa len čierna melta ráta..:-)
keď neopečiem-čo s nimi..??
dobre viem-akokoľvek poradíš..
s dedkom na počkanie z jednej misy
väčší diel ja pojem...
kukulienka71
@Radost (4.11.2017 22:27)

nech ťa to milé veršovanie nikdy neopustí.
Uvarené pirohy omasti trošku, sú dobré aj tak, bez opekania. Z jednej misy chutí iste najlepšie:-)
Ďakujem.
1x radost
cesminaz
Ja dusenú kapustu naslano proste zbožnujem! Mna by si uhostila veru,aj ked ja mám rada ked je tej kapusty viac než "cesta" :-) či uz fliačky,halušky atd..vždy musí byt viac kapusty :-) J a dávam pre chut do kapusty ešte aj mleté čierne korenie. A to s tým úvodom mas veru pravdu,ale je to veru aj nebezpečné :-) najmä pre nás "dámy" ;-))
kukulienka71
@Cesminaz (5.11.2017 06:53)
kapustové fliačky máme na stole tak 2x do roka asi, hlavne musím mať chuť a čas vyrobiť cesto. Aj teraz mali byť fliačky. No ako áno ako nie, vyšli mi z toho pirohy, veď to poznáš iste, keď ťa niečo napadne:-D Ja kapustu solím len mierne, pretože si dávam pol porcie naslano a ešte potom polku nasladko. Korenie dávala aj babka a sestra.
Opečené do chrumkava je to taká dobrota k zobkaniu. No múku vyváži kapusta, moja. Kto sa bojí priberania, musí sa viac hýbať aj v zime. Hrabanie a rýľovanie nám pomôže spáliť kalórie;-)
Ďakujem, že si sa pristavila.
jack
Veľmi pekny recept milá Kukulienka.Áno také sa najlepšie hodí na zimu.No a čo sa hodì k nim na pitie?Možno niekomu aj pivko:D Ale ja by som si k nim dala pohár dobré vychladeného acidka;-)
farbuska
Pekné pirohy - privrávajú sa mi z tvojej fotodokumentácie tak, že sa snáď tiež o ne pokúsim. Nápoj? Počas zimného sychravého dňa asi biele varené vínko alebo horúci punč, či pečený čaj.
haji
To je bezva dobrota! Celé dobré a ještě chrumkavé, hmmm Já bych to viděla na dve deci ružového vína. Klidně bych tvé pirohy brala i jako hlavní chod a nebo úžasnou prílohu. I vegetarián by si dal, nie s masťou, umím si predstavit i pokvapkané olivovým olejom. Hmm Bezva receptík a jako vždy nádherná fota. Jsi šikulka Kukulka!
kukulienka71
@jack , @farbuska , @izabella929 , ďakujem. Vaše tipy na nápoj sa mi páčia, u nás hrajú prím teraz ovocné a bylinkové čaje. Kyslomliečne "pitie" bude tiež vhodné, kapusta sa bežne robí aj so smotanou. Mám tu pirohy zo zemiakového cesta plnené kyslou kapustou a údeninou, aj tam ide trocha smotany.
Izabella, plnka je šťavnatá a opekala som nie nasucho, ale na masti, vidieť, že nie sú suché, ja suchotinky nerada. Ale kto hej, môže ich dať všetky naraz do rúry hádam.
monty469
Tie pirohy tak na mna pozeraju a hovoria vezmi si kusok. Len ten monitor mi v tom prekaza ;-)) Vyzeraju lakavo a chrumkavo. Pekna fotka a zaujimavy recept
siisa
Páči sa mi to opekanie, super nápad. Opekaním získajú pirôžky lepšiu chuť. Dala by som si ich s opraženou slaninkou. Viem si tu predstaviť kyslé mlieko ale aj dobré vínko napr. Chardonnay :)
kukulienka71
@Monty469 (5.11.2017 10:02)
pri tvojej šikovnosti nebude problém podobné pirohy pripraviť aj ochutnať v reále. Ďakujem za pochvalu, vždy dobre padne.
1x haji
zolik
Pekny a pracny recept. K bielej kapuste mi pasuje biele vino. Ja by som este aj tu kapustu trochu podliala vinom.
zahra
Na severovychode Slovenska sa surove pecu v rure do ruzova, zaparia kratko vriacou vodou (musia zostat chrumkave) a bohato poleju rozprazenym maslom.Tiez dobrota, tak ako tvoje.
kukulienka71
@Zolik (5.11.2017 16:44)

ďakujem. Nie je to zlý nápad, podliať vínom. Potom sa budú volať opité kapustové pirohy:-)) a viem si aj predstaviť, žeby boli podávané k fajnovému mäsu v nejakej nóbl reštaurácii;-)
kukulienka71
@Zahra (5.11.2017 19:48)

fíha, to sa mi páči tiež, také tradičné. Robila som už skvelé buchtičky z kysnutého cesta, čo sa opekali na panvici, mali sa zapariť vriacou vodou a poliať maslom.
Ďakujem za informáciu aj pochvalu. pekný deň želám.
alex37
@kukulienka , tvoje pirohy vyzerajú dokonale, určite sú aj chutné. Ja som na sladkú kapustu, ale raz sa odhodlám aj na slanú verziu. Uznanie za perfektné prevedenie a foto dokumentáciu ti právom patrí. :-) Pekný deň.
arnilka
Výborný a nápaditý recept! kapustu na slano mám rada a teraz je sezona týchto jedál, určite vyskúšam :-) Dakujem za recept :-)
kukulienka71
@alex37 , ďakujem pekne. Skús si ich po opečení vygúľať v práškovom cukre so škoricou;-)
@arnilka , teším sa, že ťa zaujal a samozrejme ďakujem za pochvalu.
ywett
Pekný recept a lákavý ☺ Na pitie by som si k tomu asi dala nealko pivo ;-)
alexa73
Vyzerajú veľmi chutne. Mne by k tomu pasovalo dobré pivo !
ubka
@kukulienka ,hľadala som tvoje puncaky,no neviem ich tu nájsť,chcela som pochváliť,robila som podľa rcp.z tvojho blogu.Do polevy som dala citrónovú šťavu,krásne sa natrela a leskla.Takze vďaka za recept,dávka akurát pre dvoch :-))
45678
@Kukulienka71 (12.11.2017 19:41)

Odišlo skôr,ako som chcela:-) reagujem pod @Ubka ,nech mi prepáči, ale rovnakú otázku som dala aj ja.

Dnes som chcela reagovať na Tvoj recept s pirohami, inšpirovala si ma a teda som ich urobila,okrem iného, a úplne náhodou začali pirohy namáčať do jogurtoveho desingu,ktorý bol prílohou k inému chodu a veľmi si pochvaľovali,vraj dobrá papá,tak Ti to tlmičim:-)
kukulienka71
@45678 (27.11.2018 17:53) potešila si ma, ďakujem za odozvu. Jogurtový dresing určite vyskúšam aj ja, vidíš, jedáci di poradia:-))





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia