Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Trhaná tvarohová brioška

mojaradost - bez fotkymojaradost, 1. novembra 2017

Brioška je z kysnutého cesta, plnená tvarohom a my tvaroh milujeme. Pripomína mi tvarohové buchty, je vynikajúca a zaujímavá na pohľad.

15
porcií
80 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

350 g
15 g
80 ml
2 kusy
150 ml
3 polievkové lyžice
1/2 kávová lyžička
1 balíček
Plnka:
250 g
1 kus
1 balíček
trochu
podľa chuti
1 polievková lyžica
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Cesto: Pripravíme si kvások z polovice vlažného mlieka, kávovej lyžičky kryštálového cukru, trochu múky a droždia. Premiešame a necháme vykysnúť. Zvyšnú múku preosejeme, pridáme cukor, soľ, žĺtky, vanilkový cukor, vykysnutý kvások a zvyšné mlieko. V prípade potreby môžeme ešte pridať vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.

  2. 2

    Plnka: Tvaroh, lepší je bezhrudkovitý, vajce, vanilkový cukor, práškový cukor podľa chuti, trochu citrónovej kôry a Zlatý klas zmiešame.

  3. 3

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku 2 - 3 mm. Postupne vykrajujeme kolieska, priemer 10 cm. Krátko ich necháme podkysnúť. Potom rozvaľkáme na väčší kruh, každý potrieme plnkou a ukladáme po 3 kolieska tak, aby sa v 1/3 prekrývali. Zrolujeme a rolku v strede prekrojíme, čím dostaneme 2 ružičky. Pokračujeme kým neminieme cesto.

  4. 4

    Rovnou stranou ukladáme vedľa seba do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a potretej olejom. Forma priemer 24 cm. Potrieme olejom aj medzi ružičkami, aby sa nezlepili. Necháme podkysnúť. Upečieme pri teplote 200 °C 25 - 30 minút. Údaje sú orientačné. Necháme mierne vychladnúť. Posypeme práškovým a vanilkovým cukrom. Ružičky sa krásne od seba oddeľujú. Dobrú chuť!

    Trhaná tvarohová brioška - obrázok 4

Diskusia k receptu

mojaradost
Ďakujem veľmi pekne za komentáre, nie je to nič zložité, len treba vyskúšať:))
bubaya
Nabudúce, keď bude rýchlik zase stáť v Uľanoch, tak sa vydám na tie buchty. Odtrhnem ti aj s rukou a rukávom. Taká teplá biela káva k tomu, to by boli raňajky. Môj obdiv.
1x haji
mojaradost
@Bubaya (2.11.2017 20:53)

Musíte sa najskôr nahlásiť, aby bol koláčik upečený. Včera som robila z kila múky šišky, boli vynikajúce, polovicu som poslala známym, takže žiadny problém, kľudne sa zastavte:))
1x bubaya
mojaradost
Ďakujem veľmi pekné za Vaše komentáriky a teším sa, že sa Vám receptík páči!
evanaaa
Júj, ale by som si trhla :-) aspoň jeden kúsok na ochutnanie a druhý na nasýtenie :)
haji
Moc krásná práce, foto jako ze žurnálu, tvarohové těsto miluju. Šikulka, díky za receptík!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia