Srnčie rezne
Srnčie rezne

Srnčie rezne s tekvicovými nočkami a hríbovou omáčkou fotorecept

zolik - fotkazolik, 29. októbra 2017
Srnčie rezne s tekvicovými nočkami a hríbovou omáčkou (fotorecept)
Foto: zolik

Pre mňa typické jedlo tohto ročného obdobia. Divina, tekvica a hríby patria odjakživa k jeseni.

2
porcie
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
Hríbová omáčka:




Postup

  1. 1

    Mäso, ak je potrebne, docistime. Umyjeme a osusime k dalsej priprave.

    Srnčie rezne s tekvicovými nočkami a hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso jemne naklepeme v potravinarskej folii

    Srnčie rezne s tekvicovými nočkami a hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a na 24 hodin vlozime do marinady z oleja, soli, cierneho ml. korenia, roztlaceneho jalovca a vetvickami rozmarinu. Ulozime do chladnicky.

    Srnčie rezne s tekvicovými nočkami a hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na druhy den vyberieme mäso z chladnicky, susene hriby zalejeme teplou vodou a pripravime si zaklad na omacku. Z masla a hladkej muky urobime zasmazku. Hriby precedime a vodu z nich zachytime do misky. Na kusku masla hriby osmazime, podlejeme bielym vinom a zakvapneme citronovou stavou.

    Srnčie rezne s tekvicovými nočkami a hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vodu z namocenych hribov zmiesame so sladkou smotanou a vmiesame do maslovo-mukoveho zakladu. Pridame hriby, osolime, okorenime a nechame varit do zahustenia. Treba miesat. Hotovu dochutime citronovou stavou, pripadne este solou a ciernym korenim. Posypeme petrzlenovou vnatou.

    Srnčie rezne s tekvicovými nočkami a hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso opecieme z kazdej strany ca 3 minuty, zabalime do alobalu a nechame v teple 5 - 7 minut odpocivat.

    Srnčie rezne s tekvicovými nočkami a hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na tanieri mäso osolit, okorenit a kto ma rad tak ako ja, moze si pridat este aj brusnice. Podavala som s tekvicovymi nockami. Recept na ne som pridala 16.9.2014 (https://varecha.pravda.sk/recepty/tekvicove-nocky-fotorecept/54137-recept.html). Prajem Vam dobru chut a peknu jesen.

    Srnčie rezne s tekvicovými nočkami a hríbovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

izabella929
@zolik , skvelé..kým som žila doma na juhu často sme mali na jedálničku divinu..rada som ju kombinovala s rôznymi bylinkami..suroviny si použila také, ktoré sú k divine vhodné..s hríbami to nemá chybu..
Napokon som rada, že sa objavila i v tvojom recepte zásmažka, pre ktorú som bola tu nedávno terčom kritiky a staromódnosti..
zolik
@Monty dakujem :-)
@Izabella dakujem aj tebe. Neviem co je zle na zasmazke, do niektorych jedal jednoducho patri. Urcite budem aj ja tercom kritiky. Myslela som na to uz ked som ju pripravovala. A mozno som aj ja staromodna, na omackach som vyrastala.

Prajem Vam obom pekny den
radox1
@Izabella929 (30.10.2017 10:31)

v akom recepte si pouzila poviem po slovensky-zaprazku,vsak ty zahustujes lepom.zaprazka rozhodne nie je staromodna,a ak si ju pouzila,rozhodne si urobila lepsie.
izabella929
@radox1 , nezahusťujem lepom, nemáš pravdu radox..asi si tu nebol keď ma kvôli zápražke tu zosmiešňovali a robil si zo mňa dobrý deň istý neviem kto a považoval všetky moje jedlá za staromódne a tak som tie recepty ukryla..ver mi že varím moderne, ale schválne lovím medzi starými receptami, lebo toho moderného je tu dosť..bola som preto terčom kritiky no a na druhom chrbte sa ľahko vozí...prajem ti pekný zbytok dňa..)od dnes si ťa vážim..)
izabella929
@zolik , dovolila som si podrobne zverejniť ako robím zápražku a tak sa mi ušlo posmechu..že zápražka je už dávno po zenite..nemala som v ten deň dobrý deň a vôbec som nemala chuť rozvíjať komunikáciu s niekým,kto tu nikdy žiaden recept nepridal..ale schválne si vyberám a aj zbieram staré recepty našich materí..zrejme som to mala dotyčnému napísať...že recept je z kuchyne starých materí..)
radox1
@Izabella929 (30.10.2017 15:35)

nemyslel som lepom ako takym,ale zatrepkou,tak ju volam.lepsia je ta zaprazka,ked sa muka poprazi.
izabella929
@radox1 , robím ju tak ako ma maminka naučila..múka sa má popražiť...niekde ju volajú zátrepka u nás na juhu zápražka a v podstate ide o to isté..
zolik
@Olinecka , ja neviem ci sa da pouzit aj ine mäso. Ja toto jedlo pripravujem len ked mam srncie. U nas je to taka jesenna klasika. Mozno Ti poradia skusenejsi Varechaci.
jack
No super.Zajtra vyrážam na lov;-)Možno niečo trafím...Ale ty si trafila do čierneho.Skvelý recept
zolik
@Izabella929 dnes 15:39
Takto robieva hribovu omacku moja mama, ktora uz je 4x stara mama. A od nej som sa naucila robit a pouzivat zasmazku. Presne tak ako Ty od Tvojej maminky. Jednoducho je to z repertoara starych materi.
A nemyslim, ze sa musis unuvat odpisovat a vysvetlovat nejakemu rypalovi, len preto ze rype.
zolik
@Radox1
Ahoj, naozaj som nevedela, ze spisovne je "zaprazka". Mozno je to tym, ze u nas doma a hlavne u starych rodicov sa hovorilo prespurackym slangom. A vzdy to bola zasmazka :-) Snad mi to teda prepacis :-)
haji
Se mi sbíhají sliny, srnčí, nočky, huby, smetana. Bezva receptík, jsi šikulka!
arnilka
krásny recept. hoden nasledovania! mám otázočku, z ktorej časti srnca si robila @zolik , zo stehna?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia