Snehový zákusok
Snehový zákusok

Haboš

valky82 - bez fotkyvalky82, 16. októbra 2017
Haboš
Foto: valky82

Hľadala som recept na haboš, aký nájdeme u nás bežne v cukrárni. Ale nenašla som... Tak som povymýšľala, pozliepala a ponúkam aj vám... :-)

6
porcií
20 minút
príprava
10 minút
na 200 °C

Suroviny

1 bal. (275 g)
Sirup:
100 ml
150 g
podľa chuti
Sneh:
4 ks
4 PL
1 bal




Postup

  1. 1

    Nemám nafotený postup, kedže som to robila prvýkrát a nebolo isté, či haboš vyjde... Ale vyšiel utešený, tak aspoň postup, obrázky možno doplním neskôr. Ale príprava je naozaj jednoduchá. Krém som si požičala a upravila od Eldiny, ďakujem... Lístkové cesto som kúpila už vyvaľkané, takže som ho len rozdelila na dve polovice. Jednu som popichala vidličkou a druhú ešte pred pečením rozdelila na 6 rovnakých kusov. Tie som nepopichala. Upiekla som naraz, rúru predohriala na 200 stupňov a piekla cca 10 min. Piekla som to na papieri, naozaj to bola rýchlovka.

  2. 2

    Z vody a cukru si uvaríme sirup. Pridáme aj citrónovú šťavu. Ja mám radšej kyslejšie, takže som dala z takmer celého menšieho citróna. Varíme 15 - 20 min, kým nie je sklovitý, mierne hustý.

  3. 3

    Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do ušľahaného snehu pridávame po lyžiciach cukor, vanilku a horúci cukrový sirup. Ten pridávame len po lyžičkách a riadne zašľahávame. Po poslednej lyžičke sirupu miešame na najvyšších otáčkach ešte aspoň 5 min. Vznikne tuhý krém.

  4. 4

    Na celý plát lístkového cesta nanesieme vzniknutý tuhý sneh, rozotrieme a navrch naukladáme upečené kúsky. Tie pocukrujeme práškovým cukrom, porežeme a podávame.

    Haboš - obrázok 4
  5. 5

    Vzniklo mi 6 dosť veľkých kúskov. A po pár minútach zostali len tri... :-) Dobrú chuť!

    Haboš - obrázok 5

Diskusia k receptu

jozka2
Preco to ma nazov HABOS?Co to asi znamena.stoji za to si dat tvoj recept do KK uz aj koli plnke.Ona sa pouziva aj do trubiciek,ci nie? Mam rada take to snehove plnky,dobre si upiekla.
marienka44
Moja krstná mama, výborná kuchárka a pekárka zákuskov nám deľom často pekávala haboš, keď boli zvyšné bielky. Na spodku je klasické piškótové cesto povedzme z 5 vajec , potom mierne kyslý ríbezľový lekvár, na ten sneh, ako si spravila a navrch ide čokoládová poleva, nie cesto. Ty máš koláčik ako krémeš. Ale aj Tvoj vyzerá a iste aj chutí výborne.
modrykamen
Krásny recept, najmä ten sneh. Ale ja si ho radšej budem dávať do trubičiek.
Ten haboš, ako píše pani Marienka 44, je podobný nášmu, ale do snehu sa pridali nasekané vlašské orechy, bez čoko polevy. /niečo podobné ako Tatrankin Turecký koláč/.
bezinka
Tak na presne taký haboš sme chodievali so spolužiačkami v Prešove pred 40. rokmi... Recept som nemohla zohnať nikde, ani na googlu. Určite ho vyskúšam...
motyka
U nás v cukrárňach je ho možné dostať niekedy aj teraz. Do nášho mesta háboše "doniesli" juhoslovania, ktorí predávali zmrzlinu. Aj ja som na ňom bola závislá. Háboš bol pečený presne tak, ako to uvádza v recepte Valky. Len sneh nebol kyselkavý, ale pomerne dosť sladký. Keď ste zjedli 1 kúsok, tak týždeň ste mali sladkého dosť. Aspoň ja. Niektoré cukrárne ho podávali s dezertnou vidličkou.
Keď budem mať zvyšné bielky, vyskúšam Tvoj kyselkavý. Určite
je vynikajúci.
evanaaa
Tak ja tento zákusok - haboš nepoznám vôbec, krém v trubičkách ano, tak si aspoň viem predstaviť jeho chuť. Ale možno menej kyseľkavý, keď sladké, tak sladké :)
buchtabuchta
Haboš je podľa mňa zo slova habať - brať. Lebo ja osobne by som zhabala plný tanier a utekala pred Valky, aby ma nedohonila. Toto musím vyskúšať, cukrovka sem, cukrovka tam.
violetacamorova
Vieš, že ma nedávno prepadli melancholické spomienky na študentské časy, keď sme v Prešove chodili do cukrárne za ušporené peniažky z obedov a hľadala som recept na haboš na internete , ale nebol ďakujem za jeho pridanie...
valky82
Ďakujem za milé komentáre. A jedli sme ho presne tak, že nadvihli dekel, vidličkou naberali sneh a zajedali. Inak recepty na šamrole, šampity a haboše, ako píše Marienka 44 som našla habadej, ale u nás je haboš presne takýto. Tak asi to tu na východe máme obmenené. A aj tento je supersladký,ale s takým kyslejším nádychom. Takže sa dá aj bez citróna, aj s ním, je potom trošku osviežujúci. Som rada, že som potešila Prešovčanov...
valky82
A inak postreh - na druhý deň sa sneh začal trošku zlievať. Na chuti neubralo, ale musím to ešte doladiť. Asi treba dlhšie miešať..
používateľ nemá avatar
123
123
@Valky82 (18.10.2017 09:03)

"na druhý deň sa sneh začal trošku zlievaťt! - tipujem - vanilkový cukor do snehu, kde ide varený sirup...
zahra
@Aleana (18.10.2017 12:33)
V Budapesti som jedla habos s ruzovou penou a bol z listkoveho cesta.
diducko
@Aleana (18.10.2017 12:33)

Máš 100% pravdu. Chcela som to napísať do tejto diskusie, ale si ma predbehla. Vôbec sa nemýliš, len neviem, prečo si niektoré žienky/Jožka 2/ nepozreli do maďarsko slovenského slovníka!
kukulienka71
@Diducko (19.10.2017 17:14)
názov receptu je písaný po slovensky, Jožka nemohla predpokladať, že názov je maďarský (zrejme preto nevedela siahnuť po akomkoľvek slovníku). Napriek tomu podstatu uhádla, v závere komentu píše o snehovej plnke a má pravdu :-)
astor
@Diducko (19.10.2017 17:14)

Ja zas nechápem, ako niekto môže napísať takú hlúposť. To si kôli receptom na Varecha. SK mám nakúpiť slovníky všetkych jazykov sveta? Je to predsa varecha.SK, alebo sa mýlim?
1x staja
aleana
@Zahra (19.10.2017 06:23) tak to muselo vyzerať zaujímavo, ja som ešte farebný haboš nevidela... možno to bol valentínsky haboš ;-)
hoptula
@buchtabuchta (17.10.2017 17:22)

V maďarčine slovo hab, haboš,znamená pena,penový,tak skôr od toho slova by som ho odôvodnila,zrejme kto vymyslel ten zákusok,bol pôvodom maďar
hoptula
@aleana (18.10.2017 12:33)

Určite to má stým názvom niečo podobné,aj ja som toho názoru,ale kto vie?
jana82374
Ahojte, plnka je stale taka riedka, nehusta, rozlieva sa. Chuti skvelo, len nieje dostacone tuha. Kde som asi urobila chybu? Mixovala som to hooooooodne dlho teda. Poradte.
viera1
@jana82374 (30.12.2020 17:52)
" Mixovala som to hooooooodne dlho teda." tu si urobila chybu - prešľahala si sneh.Tých 5min. v recepte je zrada,keď sa ti už robia špičky,tak je sneh ušľahaný.
jana82374
@viera1 (30.12.2020 19:05)

tak som to skusila teda este raz, menej slahania, stale nieje taky tuhy ako by mal byt, v podstate sa roztiekol. Takze chyba bude asi niekde inde :( Nejake napady? Cim by sa dal ten krem stuzit?
xanadu1955
Milá @Valky82 , tvoj koláčik sa mi veľmi páči, a možno Ti pomôže toto: je to časť z popisu receptu od Veroniky Bušovej z letáku Lídl: Bielky spolu s cukrom šľaháme vo vodnom kúpeli, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom ich v mixére ešte horúce na najvyšších otáčkach šľaháme do pevného snehu, kým nevychladnú. Sneh opatrne nanášame na upečené cesto a necháme pár hodín tuhnúť v chladnične.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia