Zemiakový koláč
Zemiakový koláč

Podlesník fotorecept

luwinka - fotkaluwinka, 11. októbra 2017
Podlesník (fotorecept)
Foto: luwinka

U nás podlesník, niekde zemiaková baba, haruľa a tak ďalej. Ja som piekla na malom štvorcovom plechu s rozmermi 20 krát 20 cm. Udávam Zobraziť celý popisU nás podlesník, niekde zemiaková baba, haruľa a tak ďalej. Ja som piekla na malom štvorcovom plechu s rozmermi 20 krát 20 cm. Udávam preto mieru surovín , koľko som dala. Samozrejme, že každý si môže urobiť aj vo väčšom plechu, preto si môže dávky zvýšiť. Inak je to voňavý podlesník, mäkučký a šťavnatý. Skúste aj vy.

12
porcií
50 minút
na 180 °C

Suroviny

7 väčších ks
100 ml
1 PL
1 ks
100 g
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Najskôr si dáme do hrnčeka ryžu. Hrnček obsahoval 2 dcl , tak som dala len polovicu do neho ryže - to je 100 ml. Prepláchla som ju vodou a uvarila. Ale som ju nesolila.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zemiaky som postrúhala na strúhadle.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som do nich uvarenú ryžu, vajce, 1 poliev. lyžicu múky , čierne mleté korenie, majorán, prelisovaný cesnak a celú rascu.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Slaninu som pokrájala na malé kúsky.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Osmažila som ju na oleji.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A pridala som ju tam aj s olejom, posolila a všetko dôkladne premiešala.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plech som si vymastila olejom, aj boky všetko kolom dokola.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dala som do neho cesto a rovnomerne uhladila.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pieklo sa na 180 stupňov vopred vyhriatej trúbe 50 minút. Upečený podlesník som ešte po vrchu pomastila olejom.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Chvíľu som nechala vychládnuť a potom som ho pokrájala. Aj na druhý deň chutí, len ho treba zakryť alobalom, aby sa neuschol a je šťavnatý.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    V reze.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    A mali sme ho s čajom. Tak sme ho vždy jedávali doma, keď nám ho maminka urobila.

    Podlesník (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

tonicka53
@Luwinka , tvoj recept ma zaujal. U nás sa takto haruľa s ryžou nerobí, vyskúšam. Múku máš v rozpise surovín 1 PL polohrubú a 1 PL hladkú. V bode 3 spomínaš len 1 PL múky, tak ktorú dať a koľko?
finczi
Robievam haruľu v podstate podobne, ale bez ryže. Môže to byť zaujímavá chuť...chutné jedlo.
kikusiatko1507
@Luvinka ,presne takto robievala moja babka,niekedy pouzila namiesto ryze krupky,volame to zemiakova baba.Robila ju kazdu sobotu naveceru,dva tri plechy,lebo ich bola plna chalupa :-)..dedko mal vzdy za ulohu pomliet plny vandel zemiakov na specialnom mlyceku,ktory mal vymenne kruhove struhadla...podlisniky volame zemiakove placky,tie robime bez ryze.Uz som davno nerobila,sme len dvaja...dakujem za peknu spomienku,ktoru si mi privolala :-)
luwinka
@Tonicka ,ano mam tam dvakrát uvedenú múku, daj polohrubu, a musim to opraviť,dakujem ti.
radost
@Luwinka (11.10.2017 12:06)

temer identická BABA u nás býva..na masti-slaninku nechce muž vnútri-opražím viac cibule..múku nedávam..dávam ryžu alebo krúpy..plech vymastím br.masťou-nie olej..cesnaku celú hlávočku...ostatné detto..
manželova starká robievala haruľu-piekla na kapustných listoch tenkú zemiakovú verziu bez ryže..
nech sa volá tak či tak-dobrota archívna je to..:-)
izabella929
@luwinka , robievala som ju podobne, len bez ryže..dá sa do tejto dobroty prepašovať kadečo dobré..slaninku, údenú šunku,proste podľa svojho vkusu..musí to byť výborné..) chcem sa opýtať, že keď sa to pečie 50 min. nebolo by lepšie použiť surovú ryžu? vďaka za odpoveď..)
luwinka
@Izka nie úplne surovú ryžu, tam nedávaj, skor predvarenu.Ale moja maminka to takto robila ako ja, len v obrovskom hrnci ho piekla,ten hrniec nam teraz ja, v minulosti som urobila krupnu babu v nom , a ked som ju krajala bola vysoka ako torta a ten rez tiež vyzeral ako torta, boli v nej klobásky a údené mäso, ta bola skutočne fajnova lenze skoda ze som ju neodfotila, vtedy som mala len obyčajný fotak, ale to by nevadilo, ja by som tu fotku sem dala, ale ju nemám, skoda.A naozaj je to veľmi dobré s tou ryžou,vyskúšať treba.
farbuska
Recept sa mi veľmi páči a čoskoro naň príde rad; hneď ako sa zídeme viacerí. Už keď som ho čítala, prišli mi na um krúpy namiesto ryže a @Kikusiatko1507 v podstate odobrila moje uvažovanie tým, že krúpky sa veru zvykli dávať. Vďaka za krásnu inšpiráciu.
bubaya
Ja som si vždy myslela, že podlesník je suchá placka pečená v peci z chlebového cesta. A to hát, taká dobrota.
siisa
Niekde podlesník, inde nadlesník a čo ja viem čo ešte, ale chuť je bezpochyby fantastická. Moja starká to volala krúpna baba :)
motyka
Robím skoro tak isto, ale bez ryže. Určite najbližšie vyskúšam podľa Teba. My, ale so zakysaným mliekom alebo cmarom.
anper
Zemiaková baba s ryžou je delikatesa, robievam. Keď sme mávali doma zabíjačkové hody, vždy som si upiekla zemiakovú babu s krvavou jelítkovou kašou, ktorú sme robievali z ryže.
havino
prvý krát vidím s ryžou a aj počujem, nuž celý život sa človek učí, ale názov podlesník tiež málo kedy počula som a na takom názve som ja vyrastala
luwinka
Ak náhodou niektorí z vás urobí tento// Podlesník// podľa môjho receptu aj s ryžou , tak poprosila by som aj foto , keby ste ho sem priložili. Ďakujem aj za komentáre. Treba naozaj vyskúšať ako som už písala , poniektorí to ani nepočuli , že sa to s ryžou robieva , ale aký je chutný to neviete asi , len vyskúšať treba .
ria52
No ja uz man svoj vek ale toto citam prvy krat ja davam miesto ryze ovsene vlocky ale vyskusam aj tuto verziu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia