Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

Ako na naozaj chrumkavé pečené zemiaky fotorecept

janikbj - fotkajanikbj, 9. októbra 2017
Ako na naozaj chrumkavé pečené zemiaky (fotorecept)
Foto: janikbj

viac asi tip ako recept, ale možno sa niekomu hodí :)

Suroviny

 (bravčová masť)




Postup

  1. 1

    Zemiaky si nakrájame na mesiačiky, ideálne podobné, stredne veľké zemiaky. Zalejeme vriacou vodou, poriadne osolíme a od momentu, kedy začnú vrieť povaríme, 5 max. 10 min.

    Ako na naozaj chrumkavé pečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plech poriadne potrieme olejom alebo masťou, vysypeme horúce zemiaky a trochu ich v oleji/masti poobraciame. Ešte trochu osolíme, posypeme mletou červenou paprikou a rascou a jemne poprášime hrubou múkou, ktorá nám na upečených zemiakoch spraví chrumkavú kôrku :)

    Ako na naozaj chrumkavé pečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vo vyhriatej rúre pečieme na 180 - 200 stupňoch 40 - 60 min., treba kontrolovať. Ku koncu pečenia môžeme zapnúť horný gril, lebo zdola sú zemiaky pripečené viac. Základ je trpezlivo čakať, kým budú naozaj vypečené do chrumkava a dozlata. (Tým mojim na obrázku chýbalo asi 5 min. pod grilom, ale hlad bol silný, nemali šancu. No chrumkavé boli aj tak.)

    Ako na naozaj chrumkavé pečené zemiaky (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

pivonka
Schuti som sa zasmiala. Aj moja dcéra hovorí, že hlad je zlý. O múke na zemiakoch som ešte nepočula, niekedy skúsim.
haji
Ja som počula, aj zkúšala - odebere zbytečnou vlhkost, která se rychleji vypeče - a pak chrumká. To stejno aj strúhanka. Bezva receptík. Číhání u trouby je někdy náročnější než sama příprava. Ale aby nebyly "africké", budu poctivě hlídat.
tefalka
ja som počula aj skúsila,ale hladká múka to má byť,nie je ju tam vidieť ako hrubú
radox1
po predvareni je dobre ich v hrnci potriast,aby sa narusila obvodova struktura a ostali drsne,vtedy ani muku nie je treba.
kucharka
Aj ja robim podobne ako Radox1, po predvareni ich pokvapkam olivovym olejom a jemne ich v hrnci "obucham", dam na plech, posolim hrubozrnnou solou, este raz pokvapem oliv.olejom a dam piect.
Tiez su chrumkave, ale nabuduce skusim tieto s mukou a porovnam. Dakujem za recept/napad.
janikbj
ďakujem za komentáre. u nás doma pečené zemiaky idú, takže skúšame hocijaké variácie. so strúhankou som už robila, s hladkou múkou ešte nie. nabudúce :) aj to potriasanie skúsime. robili sme rozpučené pečené a tie boli tiež super (zemiaky uvarené vcelku v šupke, potom každý zemiak napoly rozpučený a zapečený so slaninkou alebo syrom ;) )
tieto s hrubou múkou robieva moja mamka odkedy si pamätám, a preto sú pre mňa aj tak nostalgicky podfarbené asi a o to viac obľúbené :D
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Stačí dať na plech papier na pečenie, poukladať naň zemiaky a vložiť do rúry - neomastené, neosolené, a piecť pokiaľ nezačnú chytať farbu, potom zapnem vrchný ventilátor a dopečiem do červena a chrumkava. Po vytiahnutí z rúry hodím na ne maslo, osolím a dobre popremiešavam. Sú chrumkavé, pri miešaní pekné "šuchocú". Skúste. Múku by som vynechala.
1x kimlo
murko922
Super recept ,a ako spomínajú viacerí tak tiež potrepem zemiaky v hrnci každý raz.
Robí to tak mamina aj babka. :-D
Dobrú chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia