Domáce maslo
Domáce maslo

Domáce maslo s trochou kyslej smotany

dvorka - fotkadvorka, 5. októbra 2017
Domáce maslo s trochou kyslej smotany
Foto: dvorka

Včera som náhodou zazrela na internete recept na výrobu domáceho masla. Istá značková spoločnosť ponúka šľahač na maslo a tam uviedla aj suroviny. Keďže Zobraziť celý popisVčera som náhodou zazrela na internete recept na výrobu domáceho masla. Istá značková spoločnosť ponúka šľahač na maslo a tam uviedla aj suroviny. Keďže občas maslo robievam, nedalo mi to a dnes som vyskúšala či to je ozaj tak rýchle, jednoduché a fajné. A , je.

10 minút
príprava

Suroviny

200 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Ja mám zatiaľ iba starý šľahač na šľahačku ktorý používam len na šľahanie masla, lebo elektrický šľahač sa mi kvôli troche masla nechce skladať. Dá sa však použiť aj obyčajná plastová fľaša alebo nejaká dobre uzatvárateľná nádoba, aby sa tekutina nedostala von. Do nádoby som si naliala smotanu šľahačkovú, pridala som lyžicu kyslej smotany a rýchlymi pohybmi piesta som za asi minútu vyšľahala maslo. Kto nemá šľahač, v uzatvorenej nádobe trepe smotanou do vtedy, kým sa zrazí a vytvorí sa maslo.

    Domáce maslo s trochou kyslej smotany - obrázok 1
  2. 2

    Cez sitko som si preliala tekutinu - cmar, ktorý použijem na pečenie bagiet a maslo som si dala dole zo šľahača.

    Domáce maslo s trochou kyslej smotany - obrázok 2
  3. 3

    Vyšla mi takáto asi 85 gramová hrudka. Ak by som chcela ochutené maslo, do trochy cmaru si dám trochu soli, pažítku alebo iné koreniny, môže byť aj strúhaný syr (takéto maslo som raz jedla, je veľmi chutné). nalejem k vymútenému maslu do šľahača, pár krát prešľahám. Cmar vylejem, maslo precedím.

    Domáce maslo s trochou kyslej smotany - obrázok 3
  4. 4

    Hrudku som si dala do másielničky, ozdobila takouto pomôckou na zdobenie zákuskov. Inokedy tieto rybie šupinky robím nožom, teraz ma napadla rýchlejšia verzia.

    Domáce maslo s trochou kyslej smotany - obrázok 4
  5. 5

    A nakoniec zaslúžené raňajky, na ktoré som sa od včera tešila. Nie som zástancom všetkého domáceho, mám veľmi málo voľného času, ale dnes som to dala. Domáca - včera upečená kvásková bagetka, mnou vyrobené veľmi chutné maslo, džem z nedávno obratého hrozna a vlastnoručne nalúskané čerstvé orechy.

    Domáce maslo s trochou kyslej smotany - obrázok 5

Diskusia k receptu

radost
@Dvorka

si dobráá..na poslednej foto samé dobré veci..výroba tak jednoduchá-že môžeme skúsiť všetci..teda aj ja..:-)
marianne
Na maslo máš ten najlepší šľahač @dvorka , neviem či sa taký dá už aj kúpiť. Ja som si ho koza vyhodila, lebo šak nemoderný, tak mi treba. Ešte po bazároch pobehám. Kyslú smotanu som nikdy do masla nedávala, ale vôbec to nemusí byť zlé. Má kyselkavejšiu chuť, však?
haji
Aktuální receptík. Krásně ti to vyšlo i s designem, šikulka!!
afataga
@Marianne (5.10.2017 11:47)

Videla som ho v Kinekuse, stoji cca 4€, ja som mudrejsia, nevyhodila som ho :-)))
klukodvody
Parádní recept. Už jsme i dělali jen bez té smetany a tak vyzkoušíme. Děvčata nesmutněte jde to i normálním šlehačem s metličkama. Vlastně jen přešleháte šlehačku do tohoto stavu jak je na obrázku. To se nám stávalo v učení že jsme dělali šlehačku a zapovídali jsme se a začala hrudkovatět a nakonec bylo máslo a pár pohlavků od šéfkuchaře. Všechny srdečně zdravíme a jestli máte někdo náladu, koukněte do zážitků co jsme vyráběli na Františka.
1x rela
haji
Pokud mě paměť neklame, jednu dobu se prodávalo máslo s příměsí - příchutí smetanového zákysu. Jen si vzpomenout na název ... hlava děravá!
aromina
Za sociku bol tento šľahač úplne normálnou pomôckou v domácnosti. Čo bolo dobré, bolo dobré.
radox1
nasi to maju doma,ale mne sa s tym zle robilo,normalnym el.slahacom sa mi maslo lepsie urobilo.v akcii som nakupil lacno smotanu na slahanie,a mam masla do vianoc,v mrazaku.
radox1
a este k tomu,preco je potrebne maslo dobre premyt.tym premytim sa maslo zbavi toho podmaslia,a nebude kysnut ,chytat povlak,zapachat a udrzi si dlhsiu zivotnost.
1x radox1
dvorka
@Radox1 (5.10.2017 14:49)

Škoda že som si nezapamätala ako dlho treba smotanu mixovať kým sa zdrcne na maslo. A už teraz viem, prečo sa maslo múti a nie šľahá. Nechcela som sa ozývať skôr, ako nevyskúšam. No priznám sa, nikdy viac. Minule som jednu smotanu vyšľahala v mojom ručnom šľahači za necelú minútu a získala som hrudky masla, z ktorých cmar vytiekol jedna radosť. Dnes, šľahala som v elektrickom síce 2 smotany, ale 20 minút. Mala som však stále len nejakú hladkú kašovitú mastnú hmotu, nie hrudkovitú ako má byť. A tak môj výtvor putoval do sklenenej fľaše kde som ho ešte dotrepala na hrudkovitú konzistenciu z ktorej cmar stekal tak ako mal a nemusela som maslo vymývať vodou. Ale aj tak vďaka za komentár. Na chybách sa človek učí.
dvorka
@Dormella (5.10.2017 17:53)

Ďakujem za komentár a aj skvelý článok a vlastne aj stránku z ktorej som si už čo to prečítala. Rada sa učím a spoznávam nové veci.
marienka54
Ja s vyšľahám maslo v robote, najprv na najvyššom stupni a potom došľahám na najnižšom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia